dimarts, 11 de agost de 2020

L'èxit de la vaga de metges pressiona encara més al Govern

|


Més de 15.700 metges catalans del sector públic en l'atenció primària i l'concertat en l'hospitalària, atenció primària, sociosanitaris i de salut mental estan cridats a la vagues convocada per diversos sindicats aquesta setmana, en protesta per la degradació que veuen en el sistema sanitari i la sobrecàrrega assistencial.


SEGUIMENT


La Generalitat catalana ha xifrat en un 44,76% el seguiment de la vaga de metges als centres d'atenció primària (CAP) del Institut Català de la Salut (ICS) fins a les 10.30 hores d'aquest dilluns --primera jornada de vaga--, mentre que Metges de Catalunya (MC) ha vist un "èxit absolut" en un seguiment registrat del 77% dels facultatius.


En un comunicat, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies del Govern --segons dades de la de Salut-- ha detallat que ha seguit la vaga el 4,15% de la resta de personal dels ambulatoris del ICS, mentre que en la sanitat concertada, ha seguit la vaga el 16,19% de la plantilla dels CAP.


Als hospitals concertats, el seguiment ha estat del 14,66% del personal mèdic, mentre que s'ha registrat un atur del 5,73% del personal en sociosanitaris i del 4,60% en centres de salut mental, segons dades del Govern.


SETMANA D'ATURADES I PROTESTES


Metges de Catalunya (MC) ha convocat els metges d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), uns 5.700 entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre en el format d'atur general davant la "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible". Segons les seves dades, el seguiment de l'aturada es pràcticament de la cent por cent.


Huelga Mu00e9dicos Barcelona 3

Fotos de Moisés B.Martínez

El sindicat ha cridat també a la vaga a més de 10.000 facultatius de la sanitat concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), de 53 hospitals d'aguts, 86 equips de primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental.


Per la seva banda, la CGT ha cridat a la vaga a tots els treballadors de l'atenció primària de l'ICS i concertada en la mateixa setmana.


Huelga Mu00e9dicos Barcelona 4


El dijous 29 de novembre coincideix amb la vaga convocada pels treballadors públics, en la qual el sindicat I-CSC ha cridat a secundar-la a tots els funcionaris de l'àmbit de l'atenció primària de l'ICS, mentre que la IAC ha convocat al personal administratiu.


Els serveis mínims, pactats entre MC i l'ICS per a l'atenció primària i ordenats per la Generalitat per a la resta, fixen que s'han de garantir els serveis i assistències d'urgències, les unitats especials -com UCI, UVI, hemodiàlisi, neonatologia, parts i oncologia -, les operacions inajornables i l'atenció als malalts ingressats.


Huelga Mu00e9dicos Barcelona


A la resta d'àmbits, treballarà el 25% de la plantilla en els dos primers dies, ia partir del tercer dia ho farà el 33% de la plantilla, amb l'excepció de ginecologia, odontologia i penitenciaris, que seran del 25%, i els serveis no especificats tindran una atenció com la d'un dia festiu -o del 50% si és igual a la d'un laborable-.


Centenars de metges i treballadors han entrat a la seu del Institut Català de la Salut, minuts abans de les 12.00 hores d'aquest dilluns, sota el lema 'Canya canya canya, que l'ICS m'escanya', amb pancartes, megàfons i xiulets.


Vestint les seves bates blanques i sota la mirada dels treballadors de l'ICS, els facultatius han cridat consignes com 'Argimon, baixa al nostre món' -dirigint-se al director gerent, Josep Maria Argimon-, i després d'uns 20 minutos han sortit a l'exterior.


LA POSICIÓ DE LA COORDINADORA D'USUARIS DE LA SANITAT


En relació a la vaga de metges, la CUS (Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat) ha emès un comunicat en que demana que s'aturi la vaga perquè no desitgen que "aquesta situació límit a la qual s'ha arribat tingui un cop més com a víctimes propiciatòries als usuaris de la sanitat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH