dissabte, 19 de setembre de 2020

La Fiscalia es querella contra Shakira per presumpte frau a Hisenda

|

La Fiscalia de Barcelona s'ha querellat contra la cantant Shakira davant els jutjats d'instrucció d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) per sis presumptes delictes contra la Hisenda Pública per un suposat frau de més de 14,5 milions d'euros en IRPF i Impost de Patrimoni .


Shakira hisenda


En la querella, la fiscal Carmen Martín Aragón considera que la cantant va deixar de presentar la liquidació de l' IRPF i Impost de Patrimoni dels exercicis de 2012, 2013 i 2014 produint un perjudici econòmic a la Hisenda Pública, respectivament, de 12.371.197,97 euros (IRPF) i 2.191.771,58 euros (IP).


La fiscal considera que Shakira vivia a Espanya durant aquests exercicis, i que les estades a l'estranger per motius laborals van ser "esporàdiques", de manera que la cantant era resident permanent a Espanya i tenia la condició d'obligat tributari.


Segons el relat de la querella, l'artista "amb el desig de no tributar, va utilitzar un entramat societari" per ocultar a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària la renda percebuda ia l'Agència Tributària de Catalunya el patrimoni que tenia en aquests exercicis.


La fiscal argumenta que el pla de Shakira per aconseguir no pagar impostos "va consistir bàsicament en què fossin les societats que formalment figuren com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc que figurés ella mateixa", qui apareixia en últim lloc i en algunes societats radicades en paradisos fiscals, diu l'escrit.


A aquestes societats va ser on de "forma indirecta va anar a parar la major part de la renda i de la qual va disposar en profit i benefici propi", argumenta la fiscal, que també es querella contra un conseller legal, amb despatx a Nova York, de la querellada i que exercia de director i manager de diverses companyies propietat de la cantant.


Les empreses "van ser interposades amb l'únic objectiu d'ocultar a la Hisenda Pública les rendes i el patrimoni de la querellada", ja que no tenien mitjans materials i personals per realitzar cap activitat i les despeses que van generar van ser els purament administratius.


Així, segons la fiscal, l'única relació de Shakira amb les Illes Verges Britàniques, Illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg va ser el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat amb la seva activitat professional.


RESIDENT A ESPANYA


Segons el còmput de la Fiscalia, la querellada romandre de manera efectiva a Espanya 243 dies el 2012, 212 dies el 2013 i 244 dies el 2014 i es va absentar d'aquest país per atendre els seus compromisos professionals i d'oci: 123 dies el 2012, 153 dies en 2013 i 121 dies el 2014.


Per això, la fiscal defensa en el seu escrit que en tenir la seva residència a Espanya de manera habitual i haver estat més de 183 dies en cada any natural, "era resident fiscal a Espanya i tenia l'obligació de tributar per la totalitat de la seva renda mundial amb independència del lloc on s'hagués produït i sigui quina sigui la residència del pagador ", així com per la totalitat del seu patrimoni.


Shakira havia assegurat "en multitud d'ocasions" que tenia residència fiscal a Bahames i va presentar un document de verificació de residència expedit pel Department of Inland Revenue, amb data 7 de setembre de 2016, en què confirmava que era i havia estat resident de les Bahames des de 2007 i es trobava al corrent de les obligacions fiscals, recull la Fiscalia.


No obstant, la fiscal considera que la cantant no va estar cap dia entre 2012 i 2014 al país i no consta que presentés declaració d'impost de renda i patrimoni, ni declaració de cap altre tipus d'impost, i constata que l'únic vincle amb ell és l'existència d'un immoble propietat del 50% de la societat CBPI de la qual ella és sòcia.


ELS ARGUMENTS DE LA CANTANT


La cantant va defensar la setmana passada en un comunicat que ha complert "amb totes les seves obligacions tributàries" amb Espanya i no té cap deute amb la Hisenda espanyola.


En el comunicat, la cantant va recordar que tan aviat com va conèixer l'import que segons l'Agència Tributària havia d'abonar, va procedir "a pagar-ho tot i, per tant, actualment no hi ha cap deute" i això demostra la seva disposició a solucionar la discrepància.


Argumenta que el seu cas és únic perquè és una ciutadana estrangera a Espanya els ingressos procedeixen en la seva pràctica totalitat (96%) de l'estranger, i assegura que sempre ha mantingut una conducta "irreprotxable".


En la seva querella, la Fiscalia dedica un apartat a l'actitud de col·laboració de l'artista i assegura que l'aportació de documentació i informació "va ser sempre a sol·licitud de l'Agència Tributària, a mesura que aquesta anava fent esbrinaments i obtenia més dades: La querellada no va aportar cap document ni informació a iniciativa pròpia ".


RESPOSTA DE LA CANTANT


Per la seva banda, la cantant ha afirmat a través d'un comunicat de la seva oficina de comunicació que "ja ha pagat fins l'últim euro exigit per l'Agència Tributària i, per tant, no deu res a l'Estat espanyol".


L'oficina de comunicació de l'artista ha indicat que Shakira ja ha pagat els 14,5 milions i que "no té sentit" que el ministeri públic li reclami una fiança.


L'equip de la cantant es mostra convençut que "s'inicia un procediment judicial amb l'objecte de fer por a la resta dels contribuents utilitzant Shakira com a boc expiatori, ja que ha estat una persona que ha comptat tota la seva vida amb una irreprotxable reputació ".


També critica que Shakira no ha rebut la querella formalment, sinó que s'ha assabentat per la premsa, "i el més greu és que Fiscalia l'ha filtrat repartint a la premsa fins i tot abans que al jutge extralimitant de la seva funció per tal d'malmetre el seu reputació, tan rellevant per a una artista del seu estatus ".


"ATROPELLAMENT RECAPTATORI"


El comunicat contradiu la Fiscalia i indica que Shakira no va estar més de 183 dies a Espanya entre 2012 i 2014, i que l'Agència Tributària ha utilitzat criteris "molt forçats".


Argumenta que el criteri d'absències esporàdiques que al·lega Fiscalia només s'aplica quan hi ha presència prèvia però que en el període de discussió la cantant era una ciutadana estrangera i fins a 2015 mai va ser resident fiscal a Espanya, per la qual cosa el seu equip considera que el criteri del ministeri públic és un "atropellament recaptatori".


"En el mateix moment en què Shakira passa més de 183 dies pren la iniciativa de declarar-resident fiscal a Espanya i tributar en aquest país", assenyala, en referència a l'any 2015.


Afegeix que l'estructura societària que es discuteix es va formar el 2007 "anys abans de conèixer la seva parella quan Shakira no vivia a Espanya, ni tenia intencions de fer-ho" i que va ser validada per autoritats de la Unió Europea i per PriceWaterhouseCoopers (PwC).


I reafirma que, contrari al que diu la Fiscalia, Shakira, a través dels seus assessors fiscals d'Ernst and Young (EI), "ha col·laborat amb l'agència i prestat tota la informació de forma clara i transparent per tal d'estipular les quotes ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH