divendres, 5 de juny de 2020

L'Hospital Vall d'Hebron descobreix una relació entre la hipertensió i el deteriorament cognitiu

|

Vall d'hebron malalties rares


Els pacients amb hipertensió arterial que desenvolupen hiperintensitats de la matèria blanca periventricular mostren signes de deteriorament cognitiu tot i prendre medicaments per baixar la seva pressió arterial, segons ha demostrat una investigació de l'Institut de Recerca Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.


La pressió arterial alta s'ha relacionat amb un major risc de demència, però el que no està clar és quin tipus de canvis negatius subtils tenen lloc al cervell que poden afectar la funció cognitiva. Trobar noves formes de detectar tipus menors de deteriorament cognitiu pot ajudar a determinar qui està en risc de patir demència en etapa primerenca.


En aquest estudi, publicat a la revista 'Hypertension', editada per la Societat Americana del Cor, els investigadors van analitzar a 345 homes i dones amb una mitjana d'edat de 65 anys que tenien pressió arterial alta.


Es van sotmetre a exploracions d'imatges cerebrals, van ser avaluats en àrees de funció cognitiva, inclosa la memòria i l'atenció, i se'ls va seguir durant aproximadament quatre anys.


Per entendre el que estava succeint en el cervell, els investigadors van observar la matèria blanca, que connecta diferents regions del cervell i serveix com una mena d'infraestructura. Específicament, els investigadors van observar la matèria blanca periventricular, situada a la part central del cervell, que actua com un pont entre regions distants del cervell i té un paper important en la funció cognitiva. Les lesions o anomalies trobades en la substància blanca periventricular podrien indicar un deteriorament cognitiu.


En l'estudi, el 9% del grup va desenvolupar un deteriorament cognitiu lleu que pot augmentar el risc de demència. També hi va haver una connexió entre els canvis periventriculars de la substància blanca i el risc de deteriorament cognitiu lleu. Els investigadors van confirmar que els pacients amb una progressió d'anomalies de la substància blanca periventricular van mostrar un risc sis vegades més gran de deteriorament cognitiu lleu.


El treball també va observar que la progressió de les anomalies de la matèria blanca periventricular s'alineaven amb el deteriorament cognitiu en la funció global i executiva. Igualment, el sagnat de petits gots en el cervell es va relacionar amb una disminució de l'atenció.


Tot i que el desenvolupament de lesions cerebrals pot considerar condicions 'silencioses' en què els pacients no senten o no són conscients dels símptomes, si no se'ls tracta, poden augmentar els riscos de formes més greus de deteriorament cognitiu. Els investigadors diuen que es necessiten més estudis per comprendre millor com els canvis en la matèria blanca periventricular desencadenen el deteriorament cognitiu.


"El cervell és un òrgan exposat a un gran volum de flux sanguini i és molt vulnerable als nivells sostinguts de pressió arterial alta, i això podria succeir en silenci o amb símptomes lleus, però això no vol dir que no hi hagi conseqüències. La pressió arterial alta i les seves conseqüències són realment malalties 'encobertes' que tendeixen a progressar si no es manegen bé", conclou l'autor principal de la investigació, Joan Jiménez Balado.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH