La Generalitat convoca oposicions per a 5.005 places de docents

|

La Conselleria d'Educació de la Generalitat ha publicat aquest dilluns la convocatòria de concurs d'oposició per al 2019 de 5.005 places de cossos docents, bàsicament de Primària i Formació Professional (FP), en què introduirà canvis orientats a prioritzar les competències bàsiques respecte a la memorització.


En roda de premsa, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que és una convocatòria per estabilitzar places ocupades per interins, ha remarcat que els canvis introduïts s'han negociat amb els sindicats i s'inscriuen en el marc legislatiu actual i ha subratllat que la part memorística es redueix.


La Generalitat ha convocat 3.604 places de mestres de Primària, 759 del cos de professors d'ensenyament secundari i 642 del cos de professors tècnics d'FP, i els aspirants podran presentar les seves sol·licituds del 16 de gener al 4 de febrer.


Aquesta convocatòria d'oposicions introdueix com a novetat la inversió de l'ordre de les proves actuals del procés, de manera que es farà primer la presentació de la programació i la unitat didàctica -que faran tots els aspirants-, i posteriorment, els que la superin, la prova pràctica i de temari.


professor


Bargalló ha assenyalat que aquesta variació en l'ordre farà que el procés sigui més llarg -és una prova de major durada la de presentar programació-, així com la possibilitat de presentar al·legacions al final de cada prova i no només al final com fins ara.


Les proves s'iniciaran a finals de juny i juliol per no "interferir" en l'activitat dels centres educatius, i la resolució es coneixerà abans del 31 d'octubre, de manera que els aspirants seleccionats obtindran destinació provisional com a funcionaris en pràctica a l'inici del curs 2020-2021.

2 Comentaris

1

L'any 2011 ens vam moure davant unes irregularitats en les maneres de fer i valorar les oposicions de secundària. Arrel d'això es va constituir una associació. La majoria vam deixar de fer el seguiment, i el nostre nivell d'indignació va anar minvant. Segurament, és normal i comprensible; però el no s'han aconseguit canvis. Estem al 2019, s'han tornat a convocar oposicions, i els/les membres de molts tribunals estant sent igual de subjectius, arbitraris i endogàmics com abans, o més, ja que si les queixes, reclamacions i crítiques no van tombar aquesta manera de fer, decidir i funcionar, ara es senten amb la força dels intocables. Han passat 8 anys. L'any passat hi va haver també oposicions, es preveu que n'hi hauran. No sabem si el sistema d'oposicions, fins i tot en el cas que funcionés bé, és la solució millor per a l'educació, ja que satisfà sobretot els desitjos individuals d'aconseguir un lloc de treball segur i estabilitat, però sovint no es té en compte els interessos de moltes altres persones,ni de les que queden excloses per motius, sovint arbitraris, subjectius, de tot tipus. Si teniu temps i interès, podeu respondre un correu a: indignatsoposicions@gmail.com dient si us heu presentat a noves oposicions, quin ha estat el resultat, i si ho heu deixat córrer, dir breument el per què. Qualsevol de les vostres opinions pot ser útil important per veure si es pot fer alguna cosa, davant un sistema i manera de fer en el que no només hi estan implicades les institucions amb responsabilitats en educació, sinó molts dels professors/es de dins, que ja són funcionaris, i que estan reproduint una manera de fer que, alguns pensem que és injusta, arbitrària i moltes coses negatives més.

escrit per Manel Vinyals Corney 17/jul/19    14:18 h.
2

Las oposiciones de educación en Catalunya se han realizado a lo largo del mes de julio. Hay muchos tribunales, y en esta convocatoria, paradójicamente, se realizó en primer lugar la defensa de la programación. En la edición anterior se realizó en primer lugar la prueba teórica y práctica (anónimas: con un código, que garantizaba el anonimato, y evitar así el favoritismo, subjetividad, arbitrariedad y posible endogamia). En esta ocasión ha sido al revés, y las posibilidades de que algunos tribunales sean subjetivos, y favorezcan personas que les caigan mejor, o que les hayan propuesto desde los centros, es algo que, aunque difícil de demostrar, puede ocurrir. En el año 2011 hubo muchos candidatos que se indignaron, se movieron por las redes y constituyeron una asociación a favor de unas oposiciones justas. En esta ocasión, si los miembros de algunos tribunales han sido subjetivos, costará demostrarlo. Pueden estar favoreciendo a personas, en perjuicio de otras a quienes no se les da ni la posibilidad de demostrar su conocimiento en las pruebas prácticas y teórica, ya que la primera prueba era eliminatoria. En muchas oposiciones ocurre lo mismo, y sería interesante que quienes crean que este sistema puede mejorar, a favor de mayor transparencia, evitar arbitrariedades, ahora sería un buen momento para que haya mayor ecuanimidad y se trate a todas las personas en igualdad de condiciones.

escrit per Manel Vinyals Corney 17/jul/19    12:32 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH