dijous, 24 de setembre de 2020

Formació contínua: cau la inversió un 30,8% en el conjunt d'Espanya

|

La inversió en oferta de formació contínua ha caigut un 30,8% entre 2010 i 2015 a Espanya, deixant un panorama "descoratjador", segons adverteix un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) liderat per Andreu Lope.


El treball 'La rellevància de la formació per a les persones ocupades', que recull l'Observatori Social de l'Obra Social La Caixa, destaca que el pressupost de formació per a empleats ha passat de 1.545 milions d'euros el 2010 a 951 el 2012, a conseqüència de les retallades.


El 2015, va ascendir als 1.069, encara "lluny" de les partides anteriors de la crisi, ha ressaltat l'expert, que ha lamentat que la recuperació no compensa els ajustos aplicats durant la crisi econòmica.


Formacioncontinua


A aquest fet, se suma que el 2016 el pressupost estatal va caure directament a zero i el 2017 amb prou feines va remuntar a més de 200 milions d'euros.


Les polítiques actives d'ocupació tenen com a objectiu la inserció laboral de les persones desocupades, però en el cas de les ocupades la millora de les seves qualificacions pot servir per afavorir el seu manteniment i promoció en l'ocupació, ha destacat el professor.


Malgrat la seva importància, els recursos destinats a les polítiques actives d'ocupació a Espanya "són escassos", lamenta Lope, que agrupa en tres àmbits aquestes polítiques: polítiques d'orientació, polítiques de promoció i creació d'ocupació i de formació, que propicien la posada al dia de competències.


Aquest tercer àmbit centra l'estudi, en què lamenta les "conseqüències més evidents" que té la caiguda de l'oferta de formació de cara a la impossibilitat d'aconseguir una adaptació dels treballadors als reptes derivats de l'era tecnològica i digital.


El gruix de les partides es destinen a les bonificacions a empreses per desenvolupar formació contínua per als seus empleats, que ha augmentat de 431 milions el 2008 a 605 el 2015.

Segons Lope, "la formació contínua és imprescindible per adaptar als empleats als canvis en l'elaboració de béns i serveis."


Tot i que la crisi ha afectat a l'oferta formativa, el nombre de participants és superior, tot i que la durada dels cursos és millor i les grans empreses aconsegueixen taxes de cobertura superiors al 80%, mentre que en el cas de les petites no arriba al 20%.


Bretxa de gènere

Els homes accedeixen més als cursos de formació contínua (55,9% el 2016), enfront de les dones (44,1%), si bé elles mostren més interès a participar en aquestes formacions, en representar el 47,2% de la població ocupada, ha explicat l'investigador.


En general, reben més formació contínua dels treballadors més qualificats i amb un nivell educatiu més alt previ, segons Luque, que ha evidenciat la crítica de sindicats i organitzacions empresarials per la seva "escàs" paper en el disseny dels criteris que ordenen la formació contínua .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH