dimecres, 2 de desembre de 2020

El Constitucional tomba el registre de voluntats digitals perquè "només pot ser establert per l'Estat"

|

Tribunal constitucional bandera


El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional i nul l'article 10 de la Llei del Parlament 10/2017 que introdueix en el Codi Civil català el registre electrònic de voluntats digitals, en considerar que és un registre jurídic de dret privat "que només pot ser establert per l'Estat".


Segons ha informat el TC aquest dimecres, el ponent de la sentència, el magistrat Andrés Ollero, afirma que "es tracta d'un registre jurídic de dret privat, que només pot ser establert per l'Estat, a l'empara de la seva competència exclusiva en matèria de ordenació dels registres i instruments públics (article 149.1.8 de la Constitució)".


La resolució judicial explica que el Registre electrònic de voluntats digitals de Catalunya "no apareix configurat com un mer instrument registral de caràcter administratiu, lligat a la competència substantiva en matèria de dret civil que la comunitat autònoma té estatutàriament assumida".


Es tracta, per contra, "d'un registre públic privat en el qual han d'inscriure per a la seva validesa els documents de voluntats digitals, en defecte de disposicions d'última voluntat".


Els preceptes impugnats pel Govern de Mariano Rajoy d'aquesta llei permetien als ciutadans amb veïnatge civil català ordenar la destinació del seu patrimoni digital en cas de mort.


I permetien fer-ho no només mitjançant testament, codicil o la memòria testamentària sinó també per mitjà del document de voluntats digitals, que desplega efectes jurídics substantius sobre les relacions privades en virtut de la seva inscripció en l'esmentat registre.


Per tant, el Tribunal subratlla que la normativa impugnada "excedeix" de la competència executiva de la comunitat autònoma en relació amb els registres públics de dret privat, pel que la seva ordenació és competència exclusiva de l'Estat.


La sentència compta amb un vot particular de la magistrada Encarnación Roca, que considera que la naturalesa d'aquest tipus de registre és administrativa i que la Generalitat té competència legislativa per crear-lo i ordenar-lo.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH