diumenge, 20 de octubre de 2019

Com influeixen els moviments de població dels últims 1.000 anys en l'ADN de l'espanyol actual

|

Els patrons genètics de l'espanyol d'avui van ser modelats pels moviments de població dels últims 1.000 anys i va influir especialment els segles de poder musulmà en l'Al-Andalus i la posterior Reconquesta.


LadoblehlicedelADN


Així ho assegura un equip d'investigadors de la Universitat d'Oxford i de la Universitat de Santiago de Compostel·la després d'analitzar l'ADN i més de 1.400 persones en el marc de creació d'un mapa genètic i de comprensió de l'impacte migratori.


L'estudi, publicat a 'Nature Communications', indica que hi ha patrons amb grans diferències genètiques entre individus que viuen fins i tot a una distància de deu quilòmetres.


El treball ha identificat diferències genètiques més forts en la direcció est-oest, i moviments històrics de població de nord a sud.


La investigadora Clare Bycroft assenyala que "l'agrupació d'individus moderns, basada simplement en compartir el seu ADN, identifica grups els límits coincideixen estretament amb els límits de diferents regnes, que parlen diferents idiomes, presents fa 500 anys".


Examinar patrons d'intercanvi d'ADN entre persones de la Península Ibèrica i altres llocs del món ha permès identificar variacions de fins a un 10 per cent de l'ascendència d'Àfrica nord-occidental.


MARROC


Aquest ADN se situa entre els anys 860 i 1120, període que coincideix amb la migració de pobles del que avui és el Marroc.


Els moviments migratoris relacionats amb les anomenades tradicionalment conquesta musulmana i Reconquesta han modelat la genètica moderna.


El professor Simon Myers, assenyala que "juntament amb treballs anteriors, com un estudi de les Illes Britàniques, aquest estudi revela que hi ha diferències genètiques subtils però riques en moltes parts del món, però en diferents patrons que revelen els llegats genètics d'històries regionals particulars".


En paral·lel als patrons a gran escala, regions com Galícia mostren grups d'individus genèticament similars a escales més fines, com valls de rius concrets.


A més d'aquests patrons a gran escala, algunes regions, com Galícia al nord-oest d'Espanya, mostren grups d'individus genèticament similars en escales molt més fines, com al llarg de valls de rius particulars, a escales de menys de 10 quilòmetres en alguns llocs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH