Els presos independentistes, els detalls de camí al Suprem

|

Els nou presos independentistes a Soto del Real i Alcalá-Meco matinaran per ser traslladats al Tribunal Suprem en la primera conducció del dia de la Guàrdia Civil, a les 7.30 hores. Un cop a l'Alt Tribunal, que reforçarà la seva seguretat durant el judici del 'Procés', menjaran un menú calent d'un càtering contractat per Institucions Penitenciàries.


Al final de la jornada, tornaran a les seves cel·les en els mòduls de respecte, on tenen autorització per a disposar d'un ordinador sense connexió a Internet, segons han confirmat fonts policials i penitenciàries.


Els presos del 'Procés' es troben en mòduls de respecte, de manera que, fins a la nit, no se'ls tanca les portes de les seves cel·les. A més dels ordinadors sense connexió a internet per consultar documentació en PDF relacionada amb el procés, el tribunal ha permès que disposin de dos dispositius d'emmagatzematge tipus pendrive de 64 Gb de capacitat cada un d'ells, sense que afecti les facultats de control que la legislació penitenciària preveu.


Els magistrats han donat el seu vistiplau, a més, perquè les entrevistes a la presó amb les seves defenses les puguin realitzar amb un ordinador o tauleta electrònica i en una sala que permet la comunicació confidencial i sense vidre entre advocat i client. La legislació estableix que aquestes comunicacions siguin sense límit de temps.


Les sessions del judici contra els responsables de declarar unilateralment la independència a Catalunya comencen aquest 12 de febrer i se celebraran a principi de dimarts a dijous, de 10.00 a 18.00 hores, amb un recés per menjar.


AVANCEN L'HORA DE LLEVAR-SE A LA PRESÓ

Els presos disposaran d'una sala al Suprem en què podran conversar amb els seus advocats i menjar un menú calent. Es tracta d'una pràctica habitual d'Institucions Penitenciàries en aquest tipus de judicis amb jornades maratonianes, segons expliquen les citades fonts. Quan es preveuen judicis amb menys trasllats se sol lliurar a la presó una bossa amb un menú fred compost per entrepà, beguda i peça de fruita.


Els processats independentistes en situació de presó provisional seran traslladats des de les seves cel·les (que disposen de dutxa individual) al mòdul d'ingressos, sortides i trànsit. Aquí arribaran acompanyats per funcionaris de presons. Hauran de matinar, ja que l'horari comú fixa que els interns es despertin a les 7.30 ia aquesta hora els exdirigents catalans han d'estar sota custòdia de la UPROSE de la Guàrdia Civil, la unitat encarregada dels trasllats.


La seu del Tribunal Suprem en el centre de Madrid es troba a uns 40 quilòmetres de distància tant de la presó de Soto del Real, al nord de la capital, com de la presó de dones a Alcalá-Meco, a la sortida de l'A -2 en direcció a Barcelona.


VdeoPresoscaminoaMadrid


SENSE PLATÓS DE TV NI MANIFESTACIONS

El Ministeri de l'Interior ha disposat que es reforcin les mesures de seguretat des del mateix trasllat en sengles furgons de la Guàrdia Civil des de les presons de Soto del Real (set presos homes) i Alcalá-Meco (dues dones). A la Plaça de la Vila de París es troba la seu del Suprem i també de l'Audiència Nacional, per la qual cosa és una zona amb mesures de seguretat permanents.


La previsió és que s'utilitzin els calabossos de l'Audiència Nacional. Els presos arribaran des de les presons a aquestes instal·lacions i, des d'aquí, seran conduïts al Suprem.


A més de reforçar controls i la presència policial, no s'ha autoritzat que cap televisió desplegament en aquesta plaça o els voltants del Suprem seus platós per cobrir informativament les sessions del judici. Tampoc es permetrà que es celebrin concentracions ni manifestacions de cap tipus.


Els dies que no tinguin judici, els presos tindran la mateixa rutina que la resta de reclusos. La sirena matutina sona a les 7.30 hores. El menjar se serveix a les 13.30 i el sopar a les 19.30, ja que a les 21.00 hores tots ha d'estar de tornada a la cel. El Suprem vol que les sessions finalitzin cap a les 18.00 hores, de manera que si no arriben a l'hora del sopar, se'ls servirà a les seves cel·les.


Tots els mòduls de règim ordinari compten amb pati, biblioteca, menjador, sala de TV, economat, cabina de telèfon i lavabos. Processats i processades podran participar de les mateixes activitats ocupacionals o esportives que la resta d'interns.


COMUNICACIONS AMB ADVOCATS I FAMILIARS


Segons el Reglament Penitenciari, els nou presos independentistes disposaran, com la resta d'interns, de locutori dues vegades a la setmana amb una durada de 20 minuts. Es poden acumular en una sola de 40 minuts i es permet fins a quatre persones al locutori. El 'vis a vis' està permès un cop al mes amb la seva parella, amb una durada d'una a tres hores.


Els familiars poden també comunicar-se amb el pres un cop al mes amb una durada d'entre una a tres hores, i en un local adequat per a això. Aquells presos amb parella i fills menors de deu anys, disposen de locutoris de convivència un cop al trimestre, amb una durada de tres a sis hores i poden passar fins a sis membres d'una família.


Per a les comunicacions telefòniques es disposa d'una targeta amb deu números autoritzats als quals poden trucar setmanalment. Les trucades tenen una durada màxima de cinc minuts. Envers els advocats, per la seva banda, el reglament preveu que tots els interns no tinguin limitats ni el temps ni l'horari.


Aquestes comunicacions amb les defenses es realitzen en locutoris especials, en què el funcionari només té control visual. En la seva estada anterior al trasllat a Catalunya, el jutge va autoritzar a més que les comunicacions poguessin realitzar-se en sala, sense barrera física entre lletrats i processats.


També es permeten comunicacions institucionals. En aquest cas, Presons ha recordat que tindran lloc "a petició dels interns i internes i sempre que no entorpeixin les comunicacions de la resta d'interns i internes".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH