dimecres, 28 de octubre de 2020

La continuïtat de la Fundació Miró corre perill

|

Pati nord fundaciu00f3 miru00f3


La Fundació Miró de Barcelona ha alertat aquest dimecres que travessa una "situació econòmica molt delicada" a causa de la caiguda de visitants, la menor demanda d'exposicions itinerants de Joan Miró i el dèficit acumulat, ha explicat en roda de premsa el director de la fundació, Marko Daniel.


Sobre la caiguda de visitants ha dit que ha estat progressiva durant els últims vuit anys, i que aquesta ha "afectat directament els ingressos" de la fundació, ja que un 80% dels seus fons són propis i procedeixen de la venda d'entrades i de la botiga.


Concretament, els visitants han passat de 583.883 el 2011 a 352.903 el 2018, amb una caiguda "important" dels clients en 2017 respecte a l'any anterior de 45.299 persones.


A propòsit de les exposicions itinerants de Joan Miró, que han estat una gran font d'ingressos tradicionalment ajudant a equilibrar el pressupost, s'ha reduït dràsticament, passant de cinc exposicions a 2014 a cap en 2018.


"Les exposicions itinerants cal buscar-les i treballar-les", ha dit el director de la fundació, que ha assegurat que costa molta feina aconseguir-les, però no per això cal deixar-les al marge.


Ha reivindicat: "Tenim una col·lecció magnífica i hi ha molt d'interès en l'artista a tot el món, però per produir una bona itinerant cal treballar com les exposicions a la sala".


També ha destacat les aportacions extraordinàries rebudes, que han permès "corregir el dèficit conjuntural, que no estructural": el 2018, el dèficit va ser de 655.000 euros, i es va poder reduir a 290.000 per una aportació de l'Ajuntament de Barcelona de 365.000 euros.


Fins a la data actual, el dèficit acumulat de la fundació és de 458.575 euros, davant del qual s'està fent un estudi exhaustiu i una auditoria per redirigir la situació i "implementar un canvi institucional".


ACOMIADAMENTS: LA "ÚLTIMA ACCIÓ"


"La decisió d'acomiadar a set persones i no renovar a una vuitena ha estat l'última de les accions previstes, aprovada pel patronat i amb assessors externs", ha dit Daniel, sobre una plantilla total d'unes 65 persones.


Ha esgrimit que aquesta mesura ha estat "totalment excepcional i condicionada pel moment financer", que requeria actuar amb urgència i enfrontar una possibilitat molt pitjor.


Ha assegurat que no hi haurà nous acomiadaments: "Aquesta és una fase que ha acabat", i ha subratllat que aquesta mesura ha estat l'última, la més dolorosa i la més difícil solució, però que contribueix a equilibrar el pressupost.


Aquests acomiadaments estan integrats en un pla de viabilitat, que inclou nous projectes d'itinerància d'exposicions, la reducció de la despesa d'infraestructura equilibrant el pressupost anual --de 7,5 milions--, el canvi d'horaris per a la "màxima comoditat dels visitants ", i la pujada de l'entrada general de 12 a 13 euros, entre d'altres.


"L'objectiu i el compromís és equilibrar el balanç econòmic de la fundació", ha dit Daniel, que ha rebutjat que es pugui fer servir el fons reservat per Joan Miró per a situacions complexes perquè no és possible fer-ho per a situacions de dèficit.


CANVI EN EL TURISME


Ha dit que a Barcelona hi ha hagut un canvi generacional del model turístic, que ha afectat diverses institucions, especialment des de 2017: "No som els únics que ens veiem en una situació difícil en el món de la cultura i dels museus".


Pel que fa a decisions concretes, ha dit que el seu treball és pensar en el futur i com sortir d'aquesta situació "tan difícil", on compten amb un pla de rescat per poder enfrontar el futur, especialment el 50 aniversari de la fundació el 2025.


Per a aquesta data, espera haver deixat enrere "contundentment" aquesta situació econòmica i poder celebrar aquest regal de Joan Miró a la ciutat de Barcelona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH