dijous, 19 de setembre de 2019

Pros i contres del projecte de llei de contractes de serveis públics

|

La Generalitat ha impulsat el projecte de llei de contractes de serveis a les persones, debatut al febrer al Parlament, per tal de prioritzar els criteris de qualitat per sobre del preu a l'hora de contractar a entitats i empreses, però són diverses les veus que alerta que aquesta mesura podria portar a augmentar la precarietat laboral i a la mercantilització dels drets socials.


La Marea Blanca protesta contra el "deteriorament programat de l'Atenció Primària"


El Govern destaca que amb la normativa es milloren els serveis d'atenció a col·lectius desfavorits, activitats d'acompanyament, serveis complementaris d'atenció sanitària, gestió d'equipaments com centres cívics, comunitaris o esportius, o bé serveis de restauració a hospitals, escoles o residències de persones grans.


El projecte de llei prohibeix la selecció de l'empresa per subhasta o adjudicació al preu més baix i permet tenir en compte la responsabilitat social corporativa de les entitats i empreses que es presentin a la contractació, a les quals obliga a complir amb les condicions laborals i salarials dels convenis col·lectius.


Així, l'estabilitat laboral, la igualtat de gènere, la responsabilitat ambiental i la inserció laboral de persones amb discapacitat apareixen com a millor puntuades que fins ara.


ADVERTÈNCIES


No obstant això, des del sector social també han alertat sobre possibles fracassos de la proposta. La Intersindical-CSC, que va col·laborar en la redacció del projecte, sosté que els mecanismes de contractació i renovació dels contractes no han d'estar supeditats a les aprovacions de pressupostos.


Segons la Intersindical-CSC, també cal tenir en compte el pagament de la prestació dels serveis en els terminis més reduïts possibles per evitar una mala gestió de les finances públiques. Defensa el compliment "estricte" de la normativa laboral per evitar que la contractació a través d'aquest projecte de llei sigui un element de precarietat dels treballadors a causa de la temporalitat.


Des Marea Blanca adverteixen que el projecte de llei té una voluntat de mercantilització dels drets socials i, en el sector en què operen, de la salut, la sanitat, les atencions socials i la dependència. Opinen que es tracta d'una llei privatitzadora.


Marea Blanca defensa la gestió directa com la millor fórmula de prestació dels serveis públics, i no la contractació a tercers perquè podria haver-hi un lucre privat.


En aquesta mateixa línia, el col·lectiu en defensa de la sanitat pública assegura que la manca de concreció de la normativa no aclareix què passaria en cas d'incompliment del contracte per fallida del contractista.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH