dijous, 24 de setembre de 2020

El joc en línia, la nova addicció dels joves

|

Els últims estudis que alerten que entre el 60 i el 80 per cent de joves i adolescents han jugat a jocs d'apostes en l'últim any, especialment els 'online', ha comentat la infermera del servei de psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona), Ester Codina, durant les '35 Jornades d'Infermeria Sant Joan de Déu ', organitzades pel Centre Sant Joan de Déu de Ciempozuelos.


Els principals factors de risc social en el joc problemàtic i patològic són edat d'inici, sexe, baix nivell d'estudis, ingressos, desocupació, viure en zones urbanes, escàs suport social i familiar i ser immigrant.

Ludopatu00eda imatge


Des d'una perspectiva clínica, es considera joc patològic quan la persona perd la llibertat de jugar i el joc passa a ser una necessitat prioritària. "Encara que es pot iniciar a qualsevol edat, l'etapa més comú és en l'adolescència, amb una mitjana de cinc anys des de l'inici de la conducta fins a la pèrdua de control. Les taxes de risc estan entre l'1 i el 2 per cent de la població, arribant a xifres majors en sectors de risc com a minories ètniques o adolescents", ha dit.


"Des dels temps més antics l'ésser humà s'ha sentit a gust imitant conductes o ingerint substàncies per buscar primer la confiança i posteriorment el propi plaer. Finalment, en ple segle XXI moltes conductes s'han fet compulsives, especialment la ingesta de substàncies químiques , generant múltiples trastorns i diferents situacions epidèmiques que encara avui estem patint", ha afegit el psiquiatre i patró de la Fundació Tutelar de l'Ordre de Sant Joan de Déu, José Cabrera.


En relació a l'abordatge d'aquests problemes, la infermera especialista en Salut Mental de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre de Madrid, Natzaret Saiz, ha recordat que l'Atenció Primària és el lloc adequat per al cribatge i el maneig de pacients amb consum de risc, comentant que entre el 20 i el 30 per cent dels pacients ingressats en Medicina Interna presenten problemes d'abús d'alcohol, alguna cosa similar al que passa amb els serveis de Digestiu i en les unitats de trasplantament hepàtic.


Pel que fa a l'addicció a la cocaïna, la coordinadora d'Infermeria al Centre Hospitalari de Tractament a Drogodependents-Projecte Home, Ana de Sebastián, ha comentat que el perfil de l'usuari sol ser d'una persona que també consumeix alcohol.


En aquest cas, els infermers de la Clínica Nostra Senyora de la Pau de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Sheila Peña i Alberto Ruiz, han destacat també la tasca dels infermers en el tractament de desintoxicació de la cocaïna, els que han assenyalat que entre els seus principals funcions es troba l'acollida del pacient i la família afavorint l'escolta activa, oferint informació del dispositiu i fomentant la motivació generant "empatia" per iniciar un vincle terapèutic.

relacionada El 96 per cent dels casos d'addicció al joc estan associats a altres trastorns mentals

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH