divendres, 10 de juliol de 2020

La Junta Electoral prohibeix a TV3 i Catalunya Ràdio dir 'presos polítics' i 'exili'

|

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha prohibit aquest dijous als informatius de TV3 i Catalunya Ràdio utilitzar les expressions 'presos polítics', 'exili' i 'judici a la repressió' per considerar que formen part del llenguatge electoral d'alguns partits que concorren a les eleccions.


Tv3 sede 1


Segons la resolució de la Junta Electoral, la utilització d'aquestes expressions és contrària "al principi de pluralisme polític i social, així com a la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa" que han de regir l'actuació dels mitjans públics de comunicació en períodes electorals .


Argumenten que els mitjans de titularitat pública gestionats per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han d'abstenir-se de dur a terme "pràctiques informatives que s'apartin injustificadament de la vigent legalitat, en perjudici de la neutralitat informativa que caracteritza especialment a l'esmentat període".


També consideren que no es pot utilitzar l'expressió 'judici a la repressió' per referir-se al que se celebra al Tribunal Suprem als líders independentistes per l'1-O perquè es tracta d'"un judici realitzat dins de les normes de l'Estat de Dret" .


Va ser Cs el partit que va portar aquest tema a la Junta Electoral així com també la retransmissió de la manifestació a favor dels presos el 16 de febrer a Madrid.


Precisament, la JEC també ha reclamat la incoació d'un expedient sancionar contra la CCMA per presumptament vulnerar els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa en la cobertura d'aquesta manifestació.


En la resolució, la JEC ordena a la Junta Electoral de Barcelona aquesta mesura i insta la CCMA a adoptar "mesures compensatòries" per a les formacions que no van donar suport aquesta manifestació amb "un temps de cobertura d'un total de dues hores de durada per a totes elles, en igual franja horària de la retransmissió denunciada, que es distribuiran en proporció a la representació parlamentària obtinguda".


D'aquesta manera, revoca l'acord anterior de la Junta Electoral Provincial de Barcelona a l'entendre que es van vulnerar els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa i insta la CCMA a complir "de forma escrupolosa" les exigències de respecte als principis de "pluralisme polític, neutralitat informativa, igualtat i proporcionalitat "durant la resta del període electoral.


En la seva argumentació, la JEC ha subratllat que la manifestació del passat dia 16 a Madrid es va realitzar en "període electoral" i tenia un caràcter "inequívocament partidista" en haver estat convocada per entitats com l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, "que notòriament s'identifiquen amb alguna de les formacions concurrents a les eleccions".


Així mateix, censura no només la cobertura de la manifestació en directe per part dels mitjans catalans durant més de dues hores, sinó també el desplegament de mitjans --amb múltiples entrevistes que van incloure a líders de partits independentistes--, així com el format televisiu utilitzat, "que va concentrar en aquest acte la major part de la informació proporcionada per aquests mitjans, de manera contínua i gairebé exclusiva", tant en el seu canal general com al canal específic de notícies 3/24 durant el dia.


"D'aquesta manera, es va produir una posada a disposició del mitjà a favor dels interessos partidistes defensats pels convocants de l'acte amb vulneració dels principis de pluralisme polític i neutralitat informativa", ha al·legat la JEC que, a més, ha assenyalat que el fet que "alguns mitjans privats donessin també cobertura a aquesta manifestació no té rellevància ja que aquests mitjans no estan subjectes al principi de neutralitat informativa, que només es pot aplicar als mitjans públics".


En concret, pel que fa a la referència a RTVE, la JEC ha assenyalat que no es pot "acollir" ja que "no és comparable el format utilitzat" amb les característiques i el format de la cobertura proporcionada per TV3 i el Canal 3/24.


Contra aquest acord, que és ferma per via administrativa, podrà interposar recurs contenciós-administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos des de la notificació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH