divendres, 18 de setembre de 2020

La Junta Electoral passa la patata calenta del "debat carcerari" al jutge Marchena

|

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat que la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries considera "impossible" que el cap de llista d'JxCat al Congrés per Barcelona, Jordi Sànchez, pugui participar en un debat electoral des de la presó en la qual està a la presó preventiva mentre es jutja el referèndum il·legal de 2017, però en tot cas remet la decisió al Tribunal Suprem que està enjudiciant el cas.


Tribunal Suprem Vista Prèvia Procés


"L'òrgan competent per a decidir és la sala penal del Tribunal Suprem que li està enjudiciant en aquest moment, raó per la qual la JEC no resulta competent per a resoldre sobre la petició", diu la resolució aprovada.


Això sí, l'organisme arbitral recalca que hi ha un "informe desfavorable" per part del Ministeri de l'Interior, que veu materialment impossible organitzar un debat a la presó i sobre retransmès pels mitjans de comunicació.


LA JEC HO VEU COMPLICAT


"La celebració d'un acte polític d'aquestes característiques suposaria una alteració de les normes regimentals del centro en diversos ordres --explica--. Seria contrari a elementals principis de seguretat; alteraria la funcionalitat del centre, on existeixen uns horaris preestablerts per a les diferents activitats que es desenvolupen en el mateix (comunicacions, visites, activitats en tallers, horaris de menjars, consultes mèdiques, etcètera); alteraria la distribució funcional dels espais comuns on hauria de celebrar-se aquest acte electoral (Saló d'Actes); i comportaria la necessitat de reforçar el servei del personal funcionari per a garantir la seguretat de les persones que han d'entrar en el centre penitenciari".


Segons Interior, "tot això impossibilitaria, materialment, que dins del mateix pogués organitzar-se una activitat electoral d'aquestes característiques, màximament si a més es pretén que es dugui a terme amb retransmissió dels mitjans de comunicació".


I en una altra resolució, davant la petició d'ERC per a celebrar dos mítings en les presons de Soto del Real i d'Alcalá Meco el pròxim 13 d'abril, l'organisme arbitral recorda que aquestes qüestions són competència de la junta electoral provincial corresponent, en aquest cas la madrilenya.


En aquest cas, la JEC es remet a l'acord que va adoptar del 15 de novembre de l'any passat davant una consulta d'Institucions Penitenciàries sobre la celebració d'actes electorals dins de les presons, una iniciativa d'Endavant Andalusia per als últims comicis autonòmics.


En aquell acord que ara confirma, la JEC recalcava que l'article 24.2 de la Constitució estableix que els presos gaudeixen dels seus drets fonamentals excepte dels quals es vegin "expressament limitats" per la seva condemna i que el 3.1 de la Llei General Penitenciària assenyala que "podran exercitar els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi, tret que fossin incompatibles a fi de la seva detenció o el compliment de la condemna".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH