dimarts, 10 de desembre de 2019

El Poder Judicial investiga si el Govern va accedir de manera indeguda als seus ordinadors

|

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha acordat incoar diligències informatives per investigar si en els jutjats i tribunals de Catalunya s'han produït accessos indeguts a tractaments jurisdiccionals per a activitats d'inspecció, control o seguiment no previstes en la Llei orgànica del poder judicial.


Ciutat justícia 1


La decisió ha estat presa després que, fa alguns dies, aparegués a les pantalles dels ordinadors d'alguns jutges i magistrats un missatge sobre la "vigència i aplicabilitat" de la instrucció 3/2018 de la Secretaria d'Administració i Funció Pública de la Generalitat que informava de la possibilitat d'accés als elements que conformen les TIC al servei de l'Administració de Justícia per dur a terme activitats de "control i seguiment", incloses les estacions de treball i infraestructures comuns.


El missatge incloïa una menció final que indicava que l'ús de l'ordinador implica una "manifestació expressa" del coneixement dels termes i condicions de la instrucció i incloïa una pestanya de "confirmació de lectura" que forçosament havia de ser polsada per

seguir utilitzant el dispositiu.


El CGPJ recorda que els fitxers de dades existents en els jutjats i tribunals de Catalunya són, en bona mesura, tractaments de dades jurisdiccionals i que, en moltes ocasions, les dades incorporades als tractaments es corresponen amb les categories especials dels articles 9 i 10 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades i els articles 9 i 10 del Reglament Europeu de Protecció de Dades, que fan referència als que permeten la identificació de la ideologia, afiliació sindical, religió, orientació sexual, creences o origen racial o ètnic; així com a condemnes i infraccions penals.


ELS ÒRGANS JURISDICCIONALS, ELS ÚNICS QUE PODEN AUTORITZAR L'ACCÉS A DADES


Els responsables dels tractaments són els òrgans jurisdiccionals, únics que poden autoritzar l'accés a les dades; i que la possibilitat d'accedir-hi per a l'exercici de funcions d'inspecció i control es limiten a les establertes en la pròpia Llei orgànica del poder judicial i no en cap altra norma o acte administratiu, com seria una simple instrucció.


A més, l'accés s'ha de limitar a l'imprescindible, el que exclou la possibilitat d'accessos generals o indiscriminats; i s'ha de fer amb coneixement individualitzat del responsable de tractament i sota la seva supervisió.


El CGPJ ha encomanat al Centre de Documentació Judicial (CENDOJ) que realitzi les comprovacions tècniques corresponents per determinar si s'han produït aquests accessos indeguts als jutjats i tribunals de Catalunya i, si escau, l'abast dels mateixos i la forma en què s'haurien produït.


Finalment, la Permanent ha acordat requerir la Generalitat perquè suspengui provisionalment tota activitat d'inspecció, control o seguiment sobre tractaments jurisdiccionals i perquè, en el termini de quinze dies, informe de manera detallada de tots els accessos que s'hagin dut a terme en jutjats i tribunals de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH