dimarts, 7 de juliol de 2020

L'Observatori Social de La Caixa vincula l'atur de llarga durada amb el deteriorament de la salut mental

|

La desocupació de llarga durada provoca estrès, incapacitat de concentració i reacció, així com sensació d'inutilitat, i sumi al treballador en un "cercle viciós" que li impedeix sortir fàcilment de la situació, segons ha constatat l'estudi 'La desocupació danya la salut mental?', de l'Observatori Social de La Caixa.


Obra, construcciu00f3n


L'informe creua dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i de l'Enquesta Nacional de Salut de 2006 i 2011, i els autors han analitzat amb aquestes dades com el col·lapse del sector de la construcció en l'última crisi econòmica va afectar a l'empitjorament de la salut mental dels treballadors.


Segons les seves conclusions, entre 2006 i 2011, cada vegada que la taxa d'atur en la construcció augmentava 10 punts percentuals, els desordres mentals dels treballadors acomiadats del sector creixien al voltant de 3 punts percentuals.


Concretament, la desocupació en el sector de la construcció va passar del 6 al 24 per cent i, en el mateix període, el percentatge estimat de treballadors empleats anteriorment en la construcció que van declarar haver tingut problemes mentals va augmentar gairebé 6 punts percentuals.


Els símptomes més freqüents entre les persones afectades van ser estrès, incapacitat per concentrar-se i reaccionar davant les adversitats, i sensació d'inutilitat.


Aquests problemes no els manifesten únicament els treballadors de la construcció, sinó també el conjunt de desocupats, els que declaren més problemes mentals que els empleats, adverteix l'estudi.


L'informe apunta també que la clau del gran impacte de l'atur en la salut mental dels treballadors és la seva llarga durada. El 2006, només el 2 per cent de la població activa havia estat a l'atur més de dos anys.


El 2011, aquest grup s'havia gairebé quadruplicat fins a fregar el 8 per cent. Aquest fet va afectar especialment al sector de la construcció, en el qual la incidència de l'atur de llarga durada es va multiplicar per 18: de registrar el 0,1 per cent de la població activa el 2006, va passar a prop del 1,8 per cent en 2011.


Els autors consideren que la crisi de la construcció ofereix una "oportunitat única" per identificar els efectes de l'atur de llarga durada en la salut mental, ja que els treballadors afectats "es van veure obligats a apuntar a l'atur independentment del seu estat de salut mental previ".


"Al sector de la construcció, recuperar l'ocupació era molt complicat, ja que no hi havia tancat una empresa, sinó pràcticament un sector sencer, el que va propiciar el sorgiment i la consolidació dels problemes mentals", expliquen els investigadors.


Els treballadors d'aquest sector s'han vist atrapats, segons l'estudi, en "un cercle viciós entre la inadequació de les seves capacitats al que requereix el mercat laboral i els problemes mentals sobrevinguts que els impedeixen afrontar aquesta situació".


Finalment, els autors conclouen que els problemes mentals provocats per la desocupació de llarga durada podrien arribar a "alentir" la recuperació econòmica del país "si una part important de la població experimenta aquesta situació".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH