dijous, 25 de febrer de 2021

El Suprem estableix que no es podrà desnonar famílies amb impagaments inferiors a un any

|

El Tribunal Suprem ha decretat que els desnonaments en què l'impagament s'ha produït per menys de dotze mesos no han de seguir endavant, fixant així el criteri per a les execucions hipotecàries pendents després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) declarés abusives les clàusules de venciment anticipat.


desnonaments


El passat mes de juliol el TJUE va avalar que els jutges nacionals manessin la nullitat d'aquesta clàusula substituint-la per una nova disposició legal quan el contracte no pugui subsistir si se suprimeix la clàusula abusiva i si l'anullació del contracte exposa el consumidor a conseqüències especialment perjudicials.


Com la Sala Primera del Tribunal Suprem entén que la supressió de la clàusula causaria la nullitat total del contracte, el que al seu torn exposaria el consumidor a conseqüències especialment perjudicials, considera que cal acollir-se a aquesta substitució d'una clàusula per una altra que permet el TJUE .


Segons ha comunicat en el seu nou acte, el Suprem considera lògic tenir en compte la nova llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliari com a norma més beneficiosa per al consumidor, de manera que ha facilitat unes orientacions per als procediments en execució hipotecària en curs en els que no s'hagi produït encara el lliurament de la possessió a l'adquirent.


En concret, ha assenyalat que haurien de ser sobreseguts sense més tràmit els processos en què el préstec es va donar per vençut abans de l'entrada en vigor de la Llei 1/2013 de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, per aplicació d'una clàusula contractual prestigiosa nulla, el que va tenir lloc el 5 de maig de 2013.


Pel que fa als processos en què el préstec es va donar per vençut posteriorment a l'entrada en vigor d'aquesta llei, seran també sobreseguts si l'incompliment del deutor no reuneix els requisits de gravetat que contempla l'article 24 de la nova llei de crèdit immobiliari.


L'esmentat article estipula que, perquè una entitat pot exercir el seu dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals si es produeix en la primera meitat de vida d'un préstec, i el 7% del capital concedit o 15 quotes mensuals si ocorre durant la segona meitat.


En conseqüència, estima que han de ser sobreseguts tots els procediments anteriors a 2013 i els posteriors a aquesta data en què no s'assoleixi la gravetat anteriorment esmentada, és a dir, quan les quotes impagades no superin el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals .


Per tant, sí que pot continuar la tramitació dels processos en què el préstec, vençut després de maig de 2013, compleixi amb la condició que les quotes impagades superen el límit del 3% o els dotze impagaments.


En qualsevol cas, el Tribunal Suprem ha afirmat que el sobreseïment dels processos no impedirà una nova demanda executiva basada no en el venciment anticipat per previsió contractual sinó en l'aplicació de la nova llei de crèdit immobiliari.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH