dimecres, 15 de juliol de 2020

Els nous diputats reben el seu primer sou a final d'any

|

Els 350 diputats elegits en les generals de diumenge passat podran començar a acreditar-se a partir d'aquest dilluns al Congrés, i per a això haurà de declarar el seu patrimoni i omplir també una relació d'interessos especificant als seus anteriors ocupadors. A més, rebran un kit tecnològic compost per una tauleta i un mòbil d'última generació.


Com és habitual, el Congrés ha habilitat una sèrie de sales perquè els electes puguin realitzar tota la paperassa necessari per obtenir la seva acta de diputat, uns tràmits que podran fer personalment o mitjançant intermediaris des de les deu del matí fins a les sis de la tarda.


Congrés dels Diputats imatge vídeo en directe


A més d'emplenar tots els formularis que exigeixen les normes de la Cambra han posar la fotografia de la seva fitxa parlamentària i rebran part de el kit tecnològic compost per un iPad i un iPhone que els facilitarà el seu treball parlamentari. Això sí, no perfeccionaran la seva condició de diputats fins que jurin o prometin la Constitució en la sessió constitutiva de el nou Congrés, que tindrà lloc el proper 3 de desembre.


EL PRIMER SOU, A FINALS DE DESEMBRE


Els nous amos dels escons de Congrés cobraran la seva primera retribució a finals de desembre --un mínim mensual de 3.800 euros--. Encara que generen sou des que van ser elegits, en aquesta primera nòmina s'inclourà també la quantitat corresponent als dies que hi ha entre el 11 i el 30 de novembre.


L'assignació bàsica serà de 2.972,94 euros bruts a l'mes, igual per a tots els diputats, a la qual se sumen complements en funció del seu paper a la Cambra i una indemnització neta (sense impostos) per despeses derivades de la seva activitat parlamentària a la capital: 917.03 euros a l'mes per als electes per Madrid i 1.921,20 euros per a la resta.


Aquestes quantitats van ser aprovades per la Mesa de Congrés el passat mes de gener, després que la Cambra convalidés el decret llei pel qual el Govern va aprovar la pujada de l'sou dels funcionaris. Les retribucions dels parlamentaris es fixen en els Pressupostos de la Cambra, però augmenten o disminueixen igual que les dels treballadors de l'Administració General de l'Estat.


Atès que el Govern va optar per apujar el sou dels empleats públics per decret abans d'intentar tramitar els pressupostos generals de l'Estat per a 2019, el Congrés va decidir aplicar aquest increment als diputats sense esperar que el projecte pressupostari veiés la llum. En realitat aquests Pressupostos no van arribar ni a tramitar per manca de suports, però la pujada salarial decidida al gener per als diputats i el personal de la Cambra es va mantenir.


INDEMNITZACIONS I PLUSOS


Els nous diputats, a més de l'esmentat 'salari base', i les indemnitzacions per despeses de representació podran rebre una sèrie de complements per a despeses de representació i de lliure disposició en funció de l'càrrec parlamentari que exerceixin.


Els màxims són els que perceben els portaveus dels grups parlamentaris (2.819,97 euros a l'mes) i els quatre vicepresidents de la Cambra (3.060,92), fins a arribar als 9.651,04 euros extra que es reserven a la Presidència de la Cambra.


El Congrés cobrirà a més les despeses de transport dels diputats abonant directament el preu de l'bitllet a l'empresa transportista, tret que els parlamentaris utilitzin el seu propi vehicle, per la qual cosa se'ls abonaran 0,25 euros per quilòmetre sempre que el desplaçament estigui degudament justificat.


BO TAXI DE 3.000 EUROS A L'ANY


Els que no tinguin cotxe oficial tindran a la seva disposició, com passa des de l'any 2006, una targeta per als seus desplaçaments en taxi per Madrid amb un límit de 3.000 euros anuals.


Els diputats que ja tenien escó i aconsegueixin renovar podran seguir utilitzant els telèfons iPhone que tenien en l'anterior legislatura i els nous també rebran els seus corresponents terminals.


El paquet tecnològic que la Cambra posa a disposició dels diputats es completa amb una tauleta iPad que, en aquest cas, seran noves per a totes les seves senyories. Els elegits en les eleccions de el 28 d'abril no van arribar a rebre les pastilles que els corresponien i finalment s'estrenaran en la nova legislatura.


L'empresa Asseco Spain, soci de negoci d'Apple per al segment empresarial i corporatiu, es va fer amb el concurs convocat pel Congrés per comprar aquests iPad per un import de 504.673 euros. Cada un d'aquests aparells ronda al mercat els 1.000 euros.


Així mateix, els diputats elegits el diumenge hauran de complir el Codi Ètic que es va aplicar per primera vegada en la frustrada legislatura. Això implica que, a més de presentar les dues declaracions que ja s'exigeixen a l'acreditar-se al Congrés, una sobre béns i patrimoni i una altra d'activitats, hauran d'adjuntar una tercera declaració d ' "interessos econòmics".


TÍTOLS ACADÈMICS I REUNIONS AMB 'LOBBIES'


En aquest escrit, que serà públic al web de Congrés a l'igual que les altres dues declaracions, hauran de detallar les activitats privades que li han generat rendiment econòmic en el passat, incloent el període, el nom de l'ocupador i el sector en què s'ha operat, així com les donacions, obsequis no remunerats, incloent viatges i invitacions a activitats esportives i culturals, que poguessin reflectir algun tipus d'interès econòmic.


A més, els diputats hauran de prendre totes les mesures necessàries per evitar l'existència d'un conflicte d'interessos que pugui "posar en dubte la seva objectivitat i independència" i, si no es pot resoldre, haurà de comunicar abans de l'debat i votació del punt que li afecti, el que obre la porta a la seva inhibició.


El nou codi també els obliga a rebutjar "obsequis o beneficis que puguin ser raonablement percebuts com un intent d'influir en la seva conducta".


A la pàgina web de la Cambra es publicarà una breu ressenya de les dades biogràfiques acadèmics dels seus senyories i es podran consultar tots els títols, dades i arxius que el parlamentari consideri rellevants. També hauran de fer pública la seva agenda institucional incloses les seves reunions amb 'lobbies'.

relacionada Sánchez i Iglesias assoleixen un preacord per a formar un Govern progressista "per a quatre anys"
relacionada Sánchez guanya les eleccions, però la formació de Govern es complica

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH