dimecres, 27 de octubre de 2021

Judici Diana Quer: El Chicle, culpable d'agressió sexual, assassinat i detenció il·legal

|

El jurat popular ha declarat a Enrique Abuín, àlies 'El Chicle', culpable d'un delicte d'agressió sexual i d'l'assassinat amb traïdoria de Diana Quer, la desaparició de la qual va ser denunciada el 22 d'agost de 2016 durant les festes de Pobra i el cadàver de la qual va ser localitzat gairebé 500 dies després a l'interior d'un pou situat en una nau abandonada d'Asados, a Rianxo.


El Xiclet, culpable


Així ho han decidit de forma unànime dels membres del jurat després d'una deliberació que s'ha prolongat durant quatre dies, des que els fos lliurat l'objecte de veredicte el migdia de dimarts. 
Per al jurat, queda provat que l'acusat va assassinar a Diana Quer després d'agredir-la sexualment, un dels aspectes que més debat va generar entorn del cas, ja que les evidències científiques difícilment podien provar que El Chicle violés la jove de 18 anys. Aquest aspecte, el de si El Chicle va violar o no la seva víctima, és el que obre la porta a una condemna de presó permanent revisable.


Ara, el jutge Ángel Pantín serà l'encarregat de decidir la pena que imposa a l'assassí confés de Diana Quer després de la decisió del jurat.


Els membres del jurat han determinat que l'únic acusat del crim, va despullar a Diana i "va realitzar amb ella actes de contingut sexual que no s'han pogut determinar". El veredicte determina que no es pot provar que Enrique Abuín hagués violat la jove ni tampoc que hagués intentat violar-la.


No obstant això, el jurat afirma que Abuín la va agredir sexualment i posteriorment la va escanyar per ocultar el que havia fet. Aquest ha estat un dels fets provats que deixa la porta oberta a la presó permanent revisable, encara que no s'hagi determinat que la va violar.


En concret, el jurat creu que l'acusat va matar a Diana amb l'objectiu d'ocultar el primer delicte que va cometre. En aquest sentit, cometre un crim subsegüent a un altre, com és el de l'agressió sexual, possibilita que finalment el jutge sentenciï presó permanent revisable.


L'agressió i el conseqüent assassinat han estat dos dels delictes que s'imputen Enrique Abuín. El jurat ha respost a les preguntes que van determinar el veredicte per a l'acusat i consideren que a més dels anteriors delictes, també és responsable d'un delicte de detenció il·legal.


FETS PROVATS PER UNANIMITAT


Tal com recull el veredicte, Enrique Abuín va abordar Diana Quer "amb intenció d'agredir-la sexualment", la va atordir, la va immobilitzar i la va traslladar en el seu cotxe fins a la nau de Rostits. Allí va realitzar "actes de contingut sexual" indeterminats i, per a "ocultar el delicte contra la llibertat sexual", la va matar amb traïdoria.


En concret, li va provocar "la mort a la víctima per escanyament" amb "una brida" i després "va llançar el cos de Diana" en el pou d'aquesta nau industrial i el va tancar amb una tapa.


El veredicte continua afirmant que, "amb posterioritat va netejar el vehicle i es va desfer de la roba de Diana". A més, el jurat ha determinat també per unanimitat que "un dia no determinat, posterior almenys en vint dies a la nit del succés, l'acusat va tornar al lloc i va llastrar el cos, perquè no emergís, amb blocs de tova units per cables".


D'altra banda, confirmen que quan "l'acusat va posar fi a la vida de Diana", ella "no tenia cap possibilitat" de defensar-se per "trobar-se en un lloc desconegut" en el qual "ningú podia prestar-li ajuda" i en tenir " molta major força física l'acusat".


CONFESSIÓ


Respecte a la confessió d'Enrique Abuín d'haver "causat la mort" a la víctima i a la ubicació del cos, el jurat ha determinat que aquesta confessió "va afavorir de manera rellevant l'esclariment dels fets".


Aquest ha estat l'únic fet provat que no ha reunit la unanimitat dels membres del jurat. Cinc creuen que l'acusat sí que va conduir als investigadors a esclarir la situació i quatre consideren que la revelació d'Abuín no va ser un fet rellevant per a la investigació.


Després de tot l'exposat, el jurat popular ha demanat que no es consideri la possibilitat d'indultar l'acusat i que es compleixi la pena de presó que se li imposi a Abuín.


Per part seva, la Fiscalia i l'acusació particular han demanat la presó permanent revisable al·ludint a la jurisprudència. El Ministeri Fiscal defensa que el jurat determina assassinat amb traïdoria que ve dau per la comissió del delicte d'agressió sexual.


Per això "procedeix la pena de la presó permanent revisable" i "es justifica" perquè encara que existeix un atenuant de confessió, s'ha determinat de manera simple i no per majoria i per això sosté la seva petició. Així també ho ha manifestat l'acusació particular.


Davant d'això, l'advocada de la defensa s'ha oposat a les sol·licituds de la Fiscalia i l'acusació.


En la jornada de divendres, el jurat va emetre un primer document que va ser retornat per decisió del jutge, Ángel Pantín, als membres per corregir els "errors formals" i "possibles contradiccions" que va apreciar.


En particular, consideren provat durant les 11 sessions del judici que El Chicle va assassinar Diana Quer després agredir-la sexualment, però no violar-la, a la nau d'Asados, el que obriria la porta al fet que fos condemnat a la presó permanent revisable.


La pista de Diana Quer es va perdre en les festes de Pobra do Caramiñal el 22 d'agost de 2016, mentre tornava sola a casa després d'haver gaudit de la celebració. Tenia només 18 anys.


Els seus últims missatges, el seu telèfon mòbil, desaparegut en un primer moment i trobat després al mar a Taragoña, la reconstrucció dels últims passos o les declaracions que van prendre els investigadors, però, no van permetre aclarir què havia passat amb la jove.


La manca de pistes amb el pas el temps va ser tan urgent que vuit mesos després, l'abril del 2017, el jutge instructor, Félix Isaac Anido, decidia arxivar provisionalment la causa "per no existir indicis suficients per dirigir el procediment davant d'una persona determinada ".


Caldria esperar fins a finals d'aquest mateix any perquè es produís un altre fet delictiu que va precipitar la troballa del cos de Diana i la detenció d'Enrique Abuín com a autor confés de la mort.


Va ser en els últims dies de desembre de 2017, quan una jove de la veïna localitat de Boiro va denunciar haver estat víctima d'un intent de rapte i agressió sexual (pel que avui en dia està condemnat El Chicle) i va assenyalar a Enrique Abuín com el responsable.


Els agents, que ja l'havien tingut entre els principals sospitosos de el cas Quer, el van detenir llavors i el van interrogar fins que va confessar haver estat el responsable de la mort de la jove i els va portar fins el cadàver. L'últim dia de l'any, el cos de Diana Quer era recuperat d'un pou situat a l'interior d'una nau industrial abandonada a Asados, a Rianxo, pròxima a l'habitatge dels pares del seu presumpte assassí, 500 dies després de la seva desaparició.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH