divendres, 14 de agost de 2020

Troben dos nous fàrmacs per a càncer de mama resistent a metàstasi

|

Dos estudis en què han participat investigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona han desenvolupat dues noves teràpies que han mostrat beneficis en pacients d'un càncer de mama agressiu (HER2+) en metàstasi.


Santiago Escrivu00e1 Mafalda Oliveira Cristina Saura i Laia Garrigu00f3s de l'VHIO


Els treballs, publicats a 'New England Journal of Medicine' i presentats al congrés San Antonio Breast Cancer Symposium 2019, ja suposen un augment en les opcions terapèutiques per a pacients en què la malaltia havia progressat amb els tractaments anteriors, de manera que els investigadors esperen que es puguin aprovar.


La coautora d'un d'aquests estudis i investigadora del VHIO Cristina Saura ha destacat: "Les nostres pacients han pogut d'aquesta manera beneficiar abans de la seva aprovació d'uns fàrmacs que estic convençuda s'acabaran convertint en un estàndard de tractament".


El primer treball, el HER2CLIMB, ha assajat una combinació triple de fàrmacs i buscava validar l'eficàcia d'un nou inhibidor de tirosina quinasa específic de HER2 -'tucatinib'-, combinat amb un anticòs -trastuzumab- i amb un agent de quimioteràpia usat en el tractament de càncer de mama -la capecitabina-.


"Aquesta triple combinació ha demostrat que és capaç d'incrementar la supervivència lliure de progressió de malaltia i la supervivència global de les pacients d'una forma significativa", ha explicat l'oncòloga Mafalda Oliveira, que ha participat en l'estudi, amb Rashmi Murthy de l'MD Anderson Cancer Center de Houston (Estats Units) com a investigador principal i promogut per Seattle Genetics.


En concret, després d'un any de tractament el percentatge de pacients lliures de progressió de malaltia era d'un 33%, davant el 12% en el grup control; la supervivència als dos anys també va estar a punt de duplicar-se, passant del 27% en el grup de control al 45% en les pacients que rebien la triple combinació.


Un dels punts més importants és que els pacients amb metàstasis cerebrals també es van incloure en l'estudi i es va poder veure com es beneficiaven igualment: "Això és molt important, perquè aquest tipus de pacients normalment són excloses en la majoria dels assaigs i disposen d'alternatives limitades per al seu tractament ", ha destacat Oliveira.


Després d'un any, el 25% de les pacients amb metàstasis cerebrals tractades amb aquesta combinació continuaven lliures de progressió de la malaltia, davant el 0% en el grup control, el que "demostra com aquesta combinació en veritat suposa una alternativa que s'ha de tenir en compte en un futur i molt possiblement es converteixi en un estàndard en la pràctica clínica ", ha destacat.


El segon estudi és el DESTINY-Breast01 -amb Shanu Modi de el Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York com a investigador principal i promogut per Daiichi Sankyo-, que ha analitzat l'eficàcia d'un nou tractament dirigit contra HER2 amb un conjugat anticòs -fàrmaco-trastuzumab deruxtecan-.


En un assaig anterior es va definir la dosi adequada d'aquest nou tractament, i en aquesta segona fase s'ha buscat veure si aportava un benefici significatiu a les pacients: el 60,9% de les que van rebre aquest nou tractament mostraven una resposta objectiva, amb una supervivència lliure de progressió de més de 16 mesos.


En un context en què es van tractar pacients amb tumors que havien progressat amb una mitjana de sis tractaments previs, aquests resultats suposen una fita en el control de la malaltia en aquest context, han destacat.


Saura, que ha estat coautora d'aquest treball al costat de l'investigador del VHIO i de l'IOB Institute of Oncology Javier Cortés, ha destacat: "Com més opcions de tractament tenim al nostre abast, més aconseguim allargar la supervivència".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH