diumenge, 25 de juliol de 2021

Les diferències salarials entre professors superen els 600 euros segons la comunitat autònoma

|

Les diferències salarials entre professors de diferents comunitats autònomes poden arribar a superar els 600 euros, segons revelen el sindicat docent STEs i UGT a sengles estudis que tenen en compte les retribucions bàsiques i les complementàries dels docents espanyols.
Segons les dades de la UGT, els docents millor remunerats d'Espanya són els bascos, seguits dels de Castella-la Manxa, Cantàbria i Navarra. Per contra, els salaris més baixos corresponen als docents d'Astúries, Aragó i Madrid, assegura el sindicat.


En Educació Primària, els sous bruts més elevats oscil·len entre els 2.485,14 euros d'Euskadi i els 2.231,58 de Navarra, mentre a Secundària pugen fins als 2.876,11 euros d'Euskadi i els 2.571,65 de Castella-la Manxa.


A la fi de la classificació autonòmica figuren els mestres i les mestres asturians, la nòmina dels quals descendeix fins als 2.050,61 euros, i els de la Comunitat de Madrid, que cobren 2.118,51 euros bruts. En Secundària, el professorat d'Astúries percep només 2.328,53 euros i 2.394,75 el de Madrid.


En aquesta classificació, UGT no inclou Balears, Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. "No són equiparables a les de la resta de comunitats, ja que a la seva mensualitat sumen també el corresponent complement de residència, a causa de les seves peculiaritats geogràfiques", expliquen.


Aquest complement suposa, per exemple, un augment de 698,15 euros en les retribucions dels mestres i professors tècnics de Formació Professional de Ceuta i Melilla, i de 937,85 en les dels de Secundària. Amb ells, els professors de Canàries i Balears serien els més ben pagats d'Espanya després del País Basc tant a Primària com a Secundària, segons les dades del sindicat STEs.


professor


El sindicat STEs també fa algunes apreciacions sobre aquesta classificació de salaris. Per exemple, a Astúries hi ha un complement de productivitat que cobra la gran majoria de professorat (després d'una avaluació del seu treball docent) i que suposa, en el cas del cos de mestres, 140,29 euros més a el mes, i en el de Secundària 219,20 euros. Amb això, els professors d'Astúries deixen d'estar entre els més mal pagats d'Espanya.


El cas de Madrid, apunta STEs, és "encara més complex" ja que el seu sistema retributiu és el més diversificat de tot el país, amb un nombre elevat de complements de tot tipus (TIC, biblioteca, bilingüisme, programes de reforç, d'excel·lència o de promoció de l'esport) els complements oscil·len entre els 17,75 euros mensuals i els 229,19 euros, "creant un ventall salarial amplíssim".


Pel secretari confederal de STEs, José Ramón Merino, el sistema retributiu de la Comunitat de Madrid "ha dividit el professorat" perquè promou l'"individualisme" amb aquests complements, "quan la tasca docent és una tasca conjunta, perquè per una classe passen diferents professors".


En altres comunitats autònomes hi ha complements de menor quantia com les tutories. El sindicat docent STEs assenyala també les diferències entre aquelles regions que retribueixen millor des de l'inici de la carrera professional docent i les que premien salarialment l'antiguitat.


Tant Canàries com a País Basc són algunes de les comunitats que millor paguen els professors en començar la seva carrera. Catalunya, en canvi, paga millor els seus docents segons van acumulant anys d'experiència.


"Mentre que a les Canàries la diferència entre dos mestres amb 0 i 30 anys de serveis és d'un 23,8% més de salari, en el cas de Catalunya la diferència és d'un 46,7%", assenyalen des d'STEs, que afegeix a aquestes diferències salarials la "pèrdua de poder adquisitiu" dels docents des de 2010, que xifren en un 20%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH