dissabte, 26 de setembre de 2020

L'Hospital Vall d'Hebron efectua un triple trasplantament a una nena pioner a Espanya

|

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona realitza una triple acció fins ara inèdita en el marc de la pediatria de cor, ronyó i fetge a una pacient amb la malaltia minoritària nefronoptisi tipus 9, que s'ha convertit també en el primer cas al món amb aquesta patologia i tres intervencions, i consolida "el paper precursor" de centre en trasplantaments a Espanya.


El director assistencial de centre, Antonio Roman, acompanyat dels doctors Ramon Toll i Ferran Gran i la doctora Mercedes López, han exposat aquest dijous en roda de premsa les diferents intervencions per tractar una malaltia amb menys de 20 casos diagnosticats al món.


La pacient, Iria, amb 10 anys pateix una mutació en el gen NEK8 que provoca alteracions en el desenvolupament dels òrgans com el cor, el fetge i el ronyó entre d'altres, i fibrosi i esclerosi en els teixits així com afeccions al sistema nerviós i alteracions òssies.


La pacient, Iria, juntament amb alguns membres de l'equip mu00e9dico de l'hospital


Si bé els pacients amb aquesta mutació no superen el període fetal o moren als primers mesos de vida, ja que és una malaltia de ràpida progressió que exigeix un trasplantament quan els òrgans fallen, Iria s'ha convertit en la primera afectada en rebre un triple trasplantament i la que més temps ha viscut amb aquesta patologia.


TRASPLANTAMENT CARDÍAC


Amb només cinc mesos d'edat, els metges van identificar que la pacient patia miocardiopatia hipertròfica i, segons ha explicat Gran, "era incompatible amb la vida, no es va identificar la causa i es va apostar per un trasplantament cardíac davant la gravetat de la situació".


La pacient va evolucionar favorablement a l'operació i es va convertir en la primera a tot el món amb aquesta patologia que rebia un trasplantament de cor, un fet que, segons Roman, situa "al sistema de salut de país com un dels millors del globus".


DOBLE TRASPLANTAMENT DE RONYÓ I FETGE


Aquest 2019, amb 10 anys, la pacient ha tornat a passar per quiròfan per un doble trasplantament de fetge i ronyó, i s'ha convertit en el primer cas pediàtric d'Espanya en rebre aquesta intervenció després d'un trasplantament de cor.


D'una banda, Iria presentava un fetge massa gran per a la seva edat que mostrava símptomes de fibrosi i, de l'altra, l'equip mèdic va identificar una fallada renal que la va obligar a rebre diàlisi durant diversos mesos.


"Va arribar un moment en què el doble trasplantament era l'únic tractament possible", ha explicat López, i després de 12 hores d'intervenció es va convertir en el primer cas al món amb aquesta patologia i tres òrgans nous, que segons els metges estan lliures de malaltia.


EL VALL D'HEBRON, "PUNTER" A EUROPA


L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona és, segons ha ressaltat el seu director assistencial, el centre que més programes de trasplantaments d'òrgans té de tot el país, amb "una experiència dilatada que el situa al capdavant d'Europa".


Entre els anys 2016 i 2018 l'hospital ha fet un total de 213 trasplantaments, al llarg del 2019 s'han efectuat 43 trasplantaments pediàtrics i una de cada tres intervencions d'aquest tipus es realitzen a Catalunya, segons ha detallat Toll.


Per Novel·la, aquest tipus d'intervencions pertanyen a "un món d'atreviment", i la Vall d'Hebron és l'únic centre del territori català que impulsa tots els tipus de trasplantaments pediàtrics: cardíac, renal, hepàtic, pulmonar i de medul·la òssia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH