El dèficit de l'Estat es duplica fins arribar al 2,88% del PIB

|

El dèficit de l'Estat va arribar en els cinc primers mesos de l'any els 32.251.000 d'euros com a conseqüència de la crisi del Covid, una xifra que més que duplica la del mateix període de l'any passat (15.556.000) i que equival al 2,88% del PIB, enfront del 1,25% de l'any passat. A més, fins a l'abril, el dèficit consolidat de les administracions públiques, excloent les corporacions locals, se situa en el 2,14% del PIB.


El Ministeri d'Hisenda ha fet públic el dèficit del conjunt de les administracions públiques.


Així es desprèn de les dades d'execució pressupostària elaborats i publicats aquest dimarts pel Ministeri d'Hisenda, que atribueix el comportament del dèficit de l'Estat a la caiguda de l'activitat pel confinament "necessari per combatre la pandèmia", el que ha provocat un descens dels recursos del 10,6%.


Així mateix, l'augment del dèficit estatal també es deu a les mesures adoptades pel Govern per mitigar els efectes socials, econòmics i laborals de la crisi, que comporten un augment de les despeses del 10,8% fins al maig.


A l'igual que els mesos anteriors, Hisenda subratlla que en aquesta evolució s'ha de tenir en compte que les operacions de l'Estat s'enquadren en un context extraordinari per l'emergència sanitària originada pel Covid-19, que s'ha reflectit en un increment dels programes de prestacions sanitàries i farmàcia i en un augment de les transferències corrents a Seguretat Social i comunitats autònomes.


A això se suma que des l'1 de gener de 2020 s'ha produït una operació de reversió de les autopistes de peatge el 2020 (AP4 i AP7) de caràcter no recurrent, per import de 1.745 milions.


Pel que fa al dèficit públic, excloent les corporacions locals, va escalar al 2,14% del PIB fins a l'abril, tot i que Hisenda subratlla el "bon comportament" de les comunitats, que registren un superàvit del 0,02% gràcies als recursos transferits per el Govern, amb 13 regions amb saldo positiu enfront de les cinc de l'any passat. Els fons de la Seguretat Social van registrar un dèficit del 0,39% de l PIB.


Incloent les corporacions locals, el dèficit públic va suposar el 0,82% del PIB en el primer trimestre. E l despesa consolidada derivada del Covid-19 puja a 1.832.000, segons Hisenda.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH