divendres, 3 de desembre de 2021

Les majors de 65 anys oculten més la violència de gènere que les joves: "La prevalença del silenci és macabra"

|

El 62,2% de les dones de 65 o més anys que han patit violència física, sexual o emocional per part d'alguna parella ha denunciat o buscat ajuda formal o informal davant el 85,6% de les de 16 a 64 anys, la qual que revela que les dones majors "oculten" en major mesura la violència soferta, segons la Macroenquesta de violència contra la Dona, elaborada per la Delegació de Govern contra la violència de Gènere.


Dues dones d'edat avançada en un banc de la capital. A Madrid, (Espanya), a 7 de maig de 2020.


"Les dones joves pateixen més violència i tenen més consciència, el revelen més, amb la qual cosa alguna cosa es pot dir que hem avançat en les següents generacions però la prevalença del silenci a les nostres majors és realment macabra", ha lamentat la delegada de Govern contra la Violència de Gènere, Victòria Rosell.


Així ho ha indicat aquest dijous 10 de setembre a la roda de premsa telemàtica per presentar la Macroenquesta sobre violència de gènere, en què també ha participat la ministra d'Igualtat, Irene Montero.


En concret, de les dades es desprèn que només un 25,1% de les dones de 65 o més anys víctimes de violència per part de parelles passades han acudit a serveis d'ajuda formal davant el 37,3% de les dones de 16 a 64 anys.


A més, poc més de la meitat de les dones majors de 65 anys que pateixen violència per part de la seva parella o exparella compte el que li passa a persones del seu entorn davant d'un 81,3% a la resta de dones.


"A la vista d'aquests resultats es pot concloure que les dones grans han ocultat la violència viscuda a la parella en major mesura que les dones de menor edat", indica l'estudi.

També són menys les més grans que han trencat la relació, un 49,9% enfront d'un 81,4%, entre les que tenen entre 16 i 64 anys; i una de les raons que citen per a la fi de la mateixa és la mort de la parella.


Per la seva banda, les dones joves de 16 a 24 anys han patit més la violència sexual fora de la parella (un 11% enfront d'un 6% de les dones de 25 anys o més). D'elles, el 84,8% ha explicat el succeït a persones de l'entorn, sobretot, a amigues o amics, segons les dades.


9 DE CADA 10 JOVES DENUNCIEN LA VIOLÈNCIA SEXUAL


A més, el 89,2% de les dones de 16 a 24 anys ha denunciat, buscat ajuda formal o parlat de la violència sexual fora de la parella amb persones pròximes davant el 72,6% de les dones de 25 o més anys.


Igualment, l'estudi posa de manifest que la prevalença de l'assetjament sexual entre les dones de 16 a 24 anys és molt superior al de les dones de 25 o més anys. Així, el 60,5% ho ha patit en alguna ocasió i el 34,7% abans de complir els 15 anys d'edat enfront del 38% i

al 16,6% respectivament de les dones de 25 o més anys.


Pel que fa a l'stalking o assetjament reiterat, el 26,2% de les dones de 16 a 24 anys diu haver-ho patit en alguna ocasió davant el 13,9% de les de 25 o més anys.


D'altra banda, l'estudi revela que les dones amb discapacitat acreditada han patit violència sexual fora de la parella al llarg de les seves vides en major proporció (10,3%) que les dones sense discapacitat acreditada (6,2%).


En l'àmbit de la parella, la prevalença de la violència també és major (20,7% enfront del 13,8%), tot i que també denuncien més (30,8% enfront del 20,9%) i la meitat d'elles busquen ajuda formal.


Atenent a l'origen, la macroenquesta assenyala que la incidència de la violència en la parella és superior entre les dones nascudes a l'estranger que entre les nascudes a Espanya i revela que les dones estrangeres denuncien la violència de la parella en major mesura (28,6 % davant el 20%).


Les dones nascudes a l'estranger han patit violència sexual fora de la parella al llarg de les seves vides en una proporció lleugerament superior (9,8% enfront del 6%) i el 5,2% d'elles han estat violades per una persona diferent de la seva parella o exparella davant de l'1,8% de les nascudes a Espanya. També citen en major mesura haver patit violència sexual de familiars homes (37,5% enfront del 17,6%), segons la macroenquesta.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH