L'adolescència, la gestació i l'etapa a partir dels 65 anys són els períodes en què consumir alcohol és més perillós

|

Les proves dels efectes nocius de l'alcohol en la salut de cervell són convincents, però ara experts han assenyalat tres períodes clau de la vida en què és probable que els seus efectes siguin més grans: la gestació (des de la concepció fins al naixement), la adolescència tardana (15-19 anys) i l'edat adulta major (més de 65 anys).


Recursos d'alcohol, ampolles, beguda


En un article científic publicat a la revista 'The British Medical Journal', investigadors australians i britànics adverteixen que aquests períodes clau "podrien augmentar la sensibilitat als efectes de les exposicions ambientals com l'alcohol" i diuen que les polítiques de prevenció de danys "han de tenir una visió a llarg termini".


A nivell mundial, al voltant del 10 per cent de les dones embarassades consumeixen alcohol, amb taxes considerablement més altes en els països europeus que la mitjana mundial. El consum excessiu d'alcohol durant l'embaràs pot causar un trastorn de l'espectre alcohòlic fetal, associat amb una reducció generalitzada del volum cerebral i el deteriorament cognitiu. Però les dades suggereixen que fins i tot un consum d'alcohol baix o moderat durant l'embaràs està significativament associat amb pitjors resultats psicològics i de comportament en la descendència.


Pel que fa a l'adolescència, més del 20 per cent dels joves de 15 a 19 anys d'edat en els països europeus i altres països d'alts ingressos declaren haver begut en excés a el menys ocasionalment (definit com 60 g d'etanol en una sola ocasió ), afegeixen.


Els estudis indiquen que la transició al consum compulsiu d'alcohol en l'adolescència s'associa amb un volum cerebral reduït, un desenvolupament més deficient de la matèria blanca (fonamental per al funcionament eficient de el cervell) i deficiències petites a moderades en una sèrie de funcions cognitives .


I a les persones d'edat, s'ha demostrat recentment que els trastorns per consum d'alcohol són un dels factors de risc modificables més forts per a tot tipus de demència (en particular, d'aparició primerenca) en comparació amb altres factors de risc establerts , com la hipertensió arterial i el tabaquisme.


Tot i que els trastorns per consum d'alcohol són relativament rars en la gent gran, els autors assenyalen que s'ha demostrat que fins i tot el consum moderat d'alcohol està relacionat amb una pèrdua petita però significativa de volum cerebral en la mitjana edat, encara que es necessiten més estudis per comprovar si aquests canvis estructurals es tradueixen en un deteriorament funcional.


A més, apunten que les tendències demogràfiques poden agreujar l'efecte del consum d'alcohol en la salut cerebral. Per exemple, les dones tenen ara les mateixes probabilitats que els homes de beure alcohol i patir danys relacionats amb l'alcohol, i es preveu que el consum mundial augmenti encara més en el proper decenni.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH