dimarts, 13 de abril de 2021

Una vacuna contra la sida arriba a l'última fase d'assajos, cosa que no passava des de fa 10 anys

|

Un prototip de vacuna contra el VIH ha arribat a la fase 3 dels assajos, l'última de les fases d'una vacuna, cosa que no succeïa des de fa deu anys. Aquesta fase serveix per determinar si la vacuna és capaç de protegir enfront de la transmissió de virus de VIH.


Prova contra el VIH, sida


El fàrmac, desenvolupat per Janssen, utilitza la mateixa tecnologia que la vacuna contra la coronavirus: un adenovirus es modifica per transportar les cèl·lules de les persones ADN de les proteïnes més representatives perquè el subjecte creu anticossos.


La doctora del servei de Malalties Infeccioses i del grup de recerca de Malalties Infeccioses de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Maria Jesús Barberà, destaca la participació del centre en un estudi internacional que busca avaluar l'eficàcia de la vacuna de tipus preventiu i concreta que l'esmentat estudi, de fase 3, va començar al febrer i, després d'una interrupció arran de la primera onada de la pandèmia, es troba actualment en el període de reclutament de candidats i ja ha iniciat la investigació amb alguns d'ells.


És un assaig controlat amb placebo que segueix una estratègia de doble cec, és a dir, ni els candidats ni els investigadors saben quin tipus de dosi toca a cada pacient, el que segons el parer de Barberà dóna "molta més credibilitat i molta més validesa" a l' estudi.


A cadascun dels candidats se'ls administrarà quatre dosis de la vacuna durant 12 mesos i després rebran un seguiment de 30 mesos per veure la seva evolució: "Serà llavors quan podrem treure conclusions", segons la doctora.


La novetat que té aquest estudi respecte a altres assajos que investiguen en el mateix camp és que inclou un major nombre de subtipus de VIH, de manera que es dóna una cobertura "més àmplia i hi ha bastants expectatives" entre els investigadors. L'estudi va dirigit a la població de risc, en concret, a homes d'entre 18 i 60 anys que mantinguin relacions sexuals ja sigui amb altres homes bé amb persones que pertanyin al col·lectiu transsexual i tinguin sexe amb homes. A més, a l'ésser un estudi preventiu, aquests candidats no han de tenir el VIH ni estar prenent profilaxi preexposició (Prep).


A Espanya, a més de la Vall d'Hebron, hi participen cinc centres sanitaris entre els que han de reclutar prop de 250 candidats: L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona); l'Hospital Fundació Jiménez Díaz i l'Hospital Clínic San Carlos, tots dos a Madrid; l'Hospital Clínic de València i l'Hospital Reina Sofia de Còrdova.


DISMINUCIÓ GRADUAL

Catalunya ha registrat una disminució gradual de les infeccions per VIH del 45,9% des del 2010, passant dels 871 nous contagis de llavors als 471 el 2019, segons un comunicat de la Conselleria de Salut de la Generalitat dilluns.


Per Barberà, aquesta disminució està relacionada amb molts factors: "S'ha fet molt d'esforç en prevenció, en educació, en promoció de la salut, en oferir la prova, en què el sistema sanitari s'aproximi a les poblacions vulnerables i també es fan molts més cribratges ". A més, la doctora reivindicat la implantació de la prep a Espanya, a l'ésser una estratègia "altament eficaç i provada", i ho ha vinculat amb que en 2018 i 2019 "s'han disminuït el nombre de nous diagnòstics a la meitat" segons xifres de l' hospital.


De fet, des de la Vall d'Hebron controlen a més de 500 persones que estan prenent PReP i no han registrat cap cas d'infecció per VIH, de manera que Barberà ha insistit "reforçar" aquesta estratègia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH