divendres, 7 de maig de 2021

Notificades 351 trombosi i 76 morts entre vacunats amb AstraZeneca a Europa

|

A principis de març molts països europeus van decidir suspendre la vacunació amb AstraZeneca. Ho van fer després de diversos casos de trombes estranys entre ciutadans que havien rebut el sèrum dies abans. Aquests eren majoritàriament trombes d'sins venosos cerebrals i anaven acompanyats d'una trombocitopènia, és a dir, una baixada de plaquetes.


Hematòlegs alemanys han cridat a això "síndrome de trombocitopènia immunitària protrombòtica induïda per la vacuna (VIPIT)" i han explicat que es produeix després d'una "combinació inusual de símptomes" que inclou coàguls sanguinis i un recompte baix de plaquetes de vegades acompanyats d'hemorràgies ". A més, han explicat que "s'assembla a un efecte secundari poc comú de l'heparina" i han dit que s'ha de tractar ràpidament amb transfusió de sang per rebre immunoglobulines i amb un anticoagulant sense heparina.


La Agència Europea del Medicament ha confirmat que hi ha una relació causal entre aquests trombes estranys i AstraZeneca. Fins al 29 d'abril, s'havien notificat 351 fenòmens tromboembòlics, tant en sins venosos cerebrals com estomacals, entre Regne Unit i la resta d'Europa. No obstant això, s'aconsella seguir posant-la perquè és "segura i eficaç" i els casos notificats són molt pocs si tenim en compte els 39 milions de vacunats amb aquest vial.


TROMBOSI I MORTS DESPRÉS DE REBRE LA VACUNA D'ASTRAZENECA


Després de moltes setmanes vacunant amb AstraZeneca, cada vegada són més els casos de trombosi detectats després de la seva administració. Encara que l'EMA estudia casos d'aquest mateix efecte advers en la vacuna de Janssen, i també de Pfizer (11 casos fins a mitjans d'abril) i Moderna (2 casos fins a mitjans d'abril) és d'AstraZeneca de la que més es parla perque el nombre de casos és molt superior.


M nimo de muertos tras recibir la vacuna de AstraZenecaDes de Regne Unit es va comunicar el 29 d'abril en el seu últim informe que d'entre més de 22 milions de persones que havien rebut una dosi d'AstraZeneca, 209 havien patit un trombe i 41 havien mort. D'aquestes, 84 són trombosi de sins venosos i 123 altre tipus de trombosi. De moment només ha notificat 4 casos de trombes després de la segona dosi. D'entre els afectats, 120 eren dones i 89 eren homes i tenien edats compreses entre els 18 i els 93 anys. La mitjana d'edat, això sí, ronda els 50 anys. Per aquesta raó encara que Regne Unit en principi va decidir deixar d'inocular aquesta vacuna en persones de menys de 30 anys perquè en el seu cas el risc és més gran que el benefici, ara es planteja deixar d'usar-la en tots els menors de 40 per la mateixa raó.


Per la seva banda, Alemanya prohibia a principis d'abril la vacunació amb AstraZeneca en persones menors de 60 anys. Segons va informar l'Institut Paul Ehrlich allà s'havien produït 31 casos de trombosi i 9 havien tingut un desenllaç fatal. Les morts havien estat totes, excepte dues, de dones menors de 65 anys. En total, segons l'Institut Robert Koch, Alemanya havia administrat fins llavors 2,7 milions de dosis de la vacuna d'aquesta farmacèutica. Això suposa una trombosi per cada 87.000 vacunats.


L'Agència Nacional Francesa del Medicament (ASNM) va comunicar que a França, fins al 29 de març, s'havien produït 12 episodis tromboembòlics dels quals 4 havien acabat en mort. Destaca la d'un estudiant que va morir amb gairebé 2 litres de sang a l'estómac després de patir un vessament produït per un trombe. Nou de les persones afectades tenien menys de 55 anys i per això recomanen l'ús d'aquest fàrmac en persones més grans.


Als Països Baixos, que té suspesa la vacunació amb aquests vials, s'han notificat almenys 5 trombosi en dones d'entre 25 i 65 anys. Totes elles van sofrir una trombocitopènia i una, lamentablement, va morir. Ho va fer 10 dies després de rebre la primera dosi de la vacuna a causa d'una embòlia pulmonar. Allà s'han inoculat al voltant de 400.000 vacunes d'AstraZeneca.


Dinamarca ha anunciat que suspèn la vacunació definitivament. Al país danès han posat unes 150.000 vacunes d'AstraZeneca. D'entre els vacunats, al menys 10 han patit una d'aquestes rares trombosi i 2 han mort. Eren personal sanitari. Aquí les dades són més preocupants: 1 trombosi per cada 15.000 vacunats. I a Suècia hi ha almenys 1 mort -una dona de 60 anys- i un altre cas més en estudi.


Àustria, per la seva banda, va comunicar que mínim dos dels vacunats amb aquest fàrmac al seu país van patir problemes de coagulació. Una dona de 49 anys va morir després de patir una trombosi múltiple 10 dies després de la punxada i una altra va haver de ser hospitalitzada amb un tromboembolisme pulmonar.


Noruega també manté suspesa de moment la vacunació amb el sèrum d'aquesta farmacèutica i ho fa després de patir un mínim de 6 casos de trombosi, 4 de les quals han acabat en mort. I a Ucraïna van morir dos militars, un després d'un vessament cerebral i un altre per una trombosi.


A Itàlia, d'altra banda, van comunicar la mort d'una professora de 62 anys que havia estat vacunada quatre dies abans. Va morir d'una aturada cardíaca, però va començar a trobar-se malament 2h després de la punxada. La seva família ha denunciat i espera que s'aclareixin les causes de la seva mort. El mateix que ha passat amb un dels morts a França. A principis d'abril sumaven 4 morts entre 11 afectats per trombosi.


ALTRES MORTS ASSOCIADES A ASTRAZENECA


Dosi d'AstraZeneca administrades a l'Hospital de Basurto, que ha reprès la vacunació

@EP


A més d'aquests, s'han conegut altres casos de persones que han perdut la vida després administrar-se una d'aquestes vacunes. A Bulgària una dona de 57 anys amb patologies prèvies va morir d'una insuficiència cardiovascular aguda amb edema pulmonar. I a Geòrgia una infermera va patir un xoc anafilàctic que va acabar amb la seva vida 24h després de rebre la seva dosi. I a Grecia van trobar morta una dona a un banc 20 minuts després després de rebre la injecció.


Com dèiem abans, en total s'han notificat 351 casos de trombosi fins a la última setmana d'abril, però no ha transcendit informació sobre en quins països s'han produït o quants han estat els morts. Aquests ascendeixen, al menys, a 73.


ADMINISTRACIÓ D'ASTRAZENECA A ESPANYA


A Espanya no han volgut ser clars amb el nombre d'afectats i morts per aquests casos estranys de trombosi, encara que han transcendit almenys 8 casos de trombosi i 3 morts. Entre els casos més mediàtics destaca el del professor de Toledo que va morir amb una trombosi cerebral dies després de vacunar-se, el militar a què li va passar el mateix a Navarra o la dona que es recupera a Vigo d'un altre trombe.A més, s'han comunicat casos com la professora de Marbella que al principi es va descartar que hagués mort per la vacuna però ara diuen que aquesta sí que podria ser la causa. La mort d'una professora a Alacant cinc minuts després de rebre la vacuna, quan li va donar un infart. Els casos en investigació de dos homes a Lleida o el d'una dona a Tenerife.


Aquí, a dia 1 de maig, la vacuna amb AstraZeneca s'està administrant a les persones d'entre 60 i 69 anys.


No obstant això, alguns experts espanyols consideren que s'hauria d'informar del risc -encara que sigui mínim- que suposa AstraZeneca respecte a altres vacunes. Ana Céspedes, directora general Mundial d'Operacions de IAVI, va dir en Más Vale Tarde que "té un marge menor de risc-benefici que les de Moderna i Pfizer" i per això demana que es deixi a la gent decidir "com en qualsevol campanya de vacunació". A més, va afegir que ella no recomanaria posar-se-la en el cas de patir antecedents o problemes de coagulació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH