dilluns, 18 de octubre de 2021

Podria el Covid-19 haver saltat dues vegades dels animals a les persones?

|

Viktor Forgács FcDqdJUM6B4 unsplash

Unsplash


El SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19, podria haver-se vessat dels animals a les persones diverses vegades, segons una anàlisi preliminar de genomes virals extrets de persones infectades a la Xina i en altres llocs al principi de la pandèmia . Els resultats han estat publicats a la revista Nature.


Si es confirmen mitjançant anàlisis addicionals, les troballes farien guanyar pes a la hipòtesi que la pandèmia es va originar en múltiples mercats a Wuhan i faria menys probable la hipòtesi que la SARS-COV-2 va escapar d'un laboratori, diuen alguns investigadors. Però les dades han de ser verificats i l'anàlisi encara no ha estat revisat per persones expertes.


Les primeres seqüències virals, preses de persones infectades a la fi de 2019 i principis de 2020, es divideixen en dos llinatges amplis, coneguts com A i B, que tenen diferències genètiques clau.


El llinatge B s'ha convertit en el llinatge dominant a nivell mundial i inclou mostres preses de persones que van visitar el mercat de marisc de Huan a Wuhan, que també venia animals salvatges. El llinatge A es va estendre dins de la Xina i inclou mostres de persones vinculades a altres mercats a Wuhan.


Una pregunta crucial és com es relacionen els dos llinatges virals. Si els virus de la nissaga A van evolucionar a partir dels del llinatge B, o viceversa, això suggeriria que el progenitor de virus va saltar només un cop dels animals a les persones. Però si els dos llinatges tenen orígens separats, llavors podria haver-hi hagut múltiples esdeveniments de desbordament.


Les troballes podrien demostrar "a l'almenys dos introduccions de SARS-CoV-2 en la població humana", diu David Robertson, viròleg de la Universitat de Glasgow, Regne Unit.


molts mercats


Si el virus va saltar entre animals i persones en diverses ocasions, el fet que els llinatges A i B estiguin vinculats a persones que van visitar diferents mercats a Wuhan suggereix que diversos animals individuals, d'una o més espècies, infectar a persones en a l'almenys dos llocs.


Un estudi publicat l'1 de juny va trobar que els animals vius susceptibles a la SARS-CoV-2, com els gossos mapache i el visó, es venien en nombrosos mercats a Wuhan. Estudis previs de virus que va causar la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) van concloure que probablement també va saltar diverses vegades dels animals a les persones.


L'últim estudi, si es verifica, significaria que l'escenari en el qual un investigador s'infecta accidentalment en un laboratori i després propaga el virus a la població en general, hauria d'haver succeït dues vegades, pel que és molt més probable que la pandèmia tingui el seu origen en el comerç de vida silvestre.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH