diumenge, 20 de juny de 2021

La Fundació Arrels ajuda a 1.700 'sense sostre' el 2015, un centenar més que en el 2014

|

Fundació Arrels


La Fundació Arrels, dedicada a l'atenció de persones 'sense llar' a Barcelona, ha assistit aquest 2015 a un total de 1.700 usuaris -un centenar més que en 2014-, entre persones que han acudit un dia puntual i altres que estan allotjades tot l'any.

 

El nombre de voluntaris de la fundació ha crescut i la campanya '1 milió de gràcies' ha aconseguit recaptar 400.000 euros en el seu primer mes i mig, però el director de l'entitat, Ferran Busquets, ha lamentat en una entrevista amb Europa Press que encara falta molta sensibilització entre la població.


"No som conscients de la gravetat. Encara hi ha desconeixement i estigma social", ha assenyalat, i ha criticat algunes creences que apunten que són les persones les que volen estar al carrer.


Citant el Baròmetre semestral de Barcelona, publicat per l'Ajuntament el 30 de desembre, Busquets ha alertat que només el 4% dels barcelonins veuen la pobresa i la indigència com el problema més greu a la ciutat, una xifra que a més ha decaigut respecte a juny, quan era una preocupació del 5%.


Arrels ha xifrat en 3.000 el total de persones 'sense llar' a Barcelona, on cada nit dormen 900 al carrer i 600 en assentaments irregulars i la resta depèn de recursos públics i privats, segons dades de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar , formada per 27 entitats i gestors de recursos entre les que hi ha Arrels i l'Ajuntament.


MÉS VOLUNTARIS PER EL RECOMPTE


Les voluntaris de l'entitat han augmentat significativament en 2015 gràcies al recompte de 'sense sostre' que es va fer al maig, en què van participar 700 persones entre fixos, esporàdics i antics usuaris d'Arrels.


Busquets ha xifrat en 350 persones l'equip fix de voluntaris -que treballen tot l'any en atenció directa i sensbilización-, que ha crescut en tres desenes respecte a l'any passat, mentre que el nombre total de col·laboracions esporàdiques s'ha doblat, arribant als 1.000 voluntaris.


INGRESSOS I EL SEU ÚS


L'entitat ha aconseguit recaptar 400.000 euros amb la campanya '1 milió de gràcies' que va posar en marxa a mitjans de novembre per aconseguir un milió d'euros amb el qual donar allotjament estable i suport social i educatiu a 125 persones 'sense sostre'.


L'acció té també una funció de sensibilització i vol potenciar el pressupost privat de l'entitat, que suposa el 60% dels ingressos --en total de 3.150.000 euros aquest 2015--: "Desgraciadament, el pressupost públic no incrementa i, d'altra banda, és molt difícil innovar "amb aquest tipus d'ingressos, ha observat Busquets.


Seria important incrementar pressupost, però encara més incrementar les polítiques, ha assenyalat, i ha assegurat que hi ha bones intencions però "no es veuen decisions" importants sobre el tema per part de les administracions, a les que crida a posar-se les piles.


ELS ALBERGS NO SÓN LA SOLUCIÓ


Arrels disposa de 50 pisos -35 individuals- en què s'allotgen usuaris, i al febrer sumaran 25 més gràcies a la Fundació Mambré, una entitat creada el 2007 per part del centre Assís, la Companyia de les Filles de la Caritat, l'ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu i Arrels, a través de la qual gestiona els recursos d'habitatge.


Mentre que l'entitat xifra en 22 euros l'allotjament d'una persona una nit, amb el seguiment social corresponent i seguint l'exitós mètode 'Housing First' --que prioritza l'habitatge per aconseguir la integración--, els albergs tenen un cost de 60 euros i són molt criticats pels seus usuaris.


"Els albergs no són la solució quan estàs dormint al carrer. Pots quedar poc temps i comparteixes habitació amb desconeguts", que poden tenir problemes, com alcoholisme, i "en general tothom està molt nerviós", ha relatat el director, d'acord amb el que els expliquen els usuaris, que sovint se senten més segurs en un racó tranquil al carrer.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH