divendres, 27 de novembre de 2020

Els infermers animen a les CCAA a recórrer el decret de 'prescripció' infermera

|

Taula de la Professió Infermera


La Taula de la Professió Infermera, formada pel Consell General d'Infermeria i el sindicat SATSE, ha enviat una carta als 17 consellers de Salut de les diferents comunitats autònomes perquè recorrin davant el Suprem el Reial Decret que regula l'ús i indicació de medicaments per part d'aquests professionals, el que es coneix com a 'prescripció' mèdica, acte que les dues entitats ja han fet. 

 

Així mateix, els recorden que actualment "no hi cap manera d'evitar la seva aplicació" atès que la norma està en vigor en tot el territori nacional des del passat 24 de desembre, un dia després que es publiqués al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE ), i els anima a demanar la celebració urgent d'un Consell Interterritorial del SNS monogràfic, com ja han fet sis comunitats.


Amb aquesta missiva, aquest organisme pretén donar resposta a l'actuació d'algunes comunitats que han difós entre els seus professionals diferents documents (instruccions, circulars, cartes o notes informatives) en què, amb intenció de tranquil·litzar els sanitaris, arriben a suggerir que el Reial Decret no seria aplicable en el seu territori per raons d'allò més dispars.


Més d'aclarir la situació, reconeixen els infermers, aquest tipus d'actuacions la compliquen perquè "generen confusió i malinterpreten que disposa el Reial Decret".


"No es pot dir arbitràriament que en una determinada comunitat autònoma no es va a aplicar en tot o en part, puix que s'estaria incomplint un mandat d'una normativa bàsica de l'Estat espanyol", segons ha apuntat la Taula en un comunicat a partir de la interpretació dels seus serveis jurídics.


Per això, encoratgen a les comunitats a que impugnen davant el Suprem aquells aspectes que contravinguin la legalitat vigent, instant fins i tot la suspensió cautelar de l'apartat 2 de l'article 3 que, al seu parer, "tants perjudicis va causar al sistema sanitari".


Aquest punt estableix que perquè aquests professionals usin un fàrmac subjecte a prescripció cal que el corresponent professional prescriptor (el metge) hagi determinat prèviament el diagnòstic, prescripció, protocol o guia de pràctica clínica i assistencial a seguir.


SENSE ACREDITACIÓ NO HI HA PRESCRIPCIÓ


A més, entenen que ni un sol infermer pot prescriure a tot l'Estat sense la corresponent acreditació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, tal com estableix la norma. I mentre aquesta no existeixi, els infermers estan obligats a exercir la seva activitat en l'àmbit exclusiu de l'administració de medicaments i productes sanitaris, prèvia prescripció del metge efectuada per escrit en la història clínica del pacient.


Davant d'aquesta situació, tot i que hagi infermers acreditats, els infermers reconeixen que és "inevitable el col·lapse" ja que el metge ha de determinar prèviament la prescripció, el diagnòstic i la selecció del corresponent protocol o guia de pràctica clínica i assistencial a seguir.


Igualment, aquest mateix metge està obligat a realitzar un seguiment continuat d'aquesta actuació a l'efecte de la seva adequació a aquest, així com de la seguretat del procés i de l'efectivitat aconseguida pel tractament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH