dimarts, 13 de abril de 2021

La Marea Blanca de Catalunya exigeix al nou govern que faci front a "l’emergència sanitària" del sistema

|Catalunya Press.- Les entitats que constitueixen la Marea Blanca de Catalunya, que porten a terme des de fa anys lluites al carrer en defensa d’un sistema sanitari cent per cent públic, universal i de qualitat, reclamen al nou govern de la Generalitat que posi en marxa un "procés urgent" per fer front "l'emergència sanitària".


Segons explica la plataforma en un comunicat, aquesta situació es el resultat de les "polítiques de retallades" de recursos, extenalitzacions, derivacions i privatitzacions dels anteriors governs, que, en la seva opinió, "han comportat pèrdua de qualitat sanitària". Llistes d’espera de tot tipus i a tots els nivells, col·lapse de serveis d’urgències, rehabilitació i altres, precarietat laboral, acomiadaments, tancaments de serveis, manca d’inversions, de manteniment i reposicions son alguns exemples.


A més a més, la plataforma denuncia que tot això s'ha fet en un "un context d’opacitat, manca absoluta de transparència, amiguisme, mala gestió i corrupció, que caldrà seguir investigant i jutjant".


"Aquest procés urgent creiem que ha de comportar una declaració explícita del model sanitari públic que volem per Catalunya", opina Marea Blanca. Així, segons el seu decàleg de model de sanitat, la plataforma no vol "donar diners públics a entitats que presten serveis assistencials amb afany de lucre". Per aixó, "caldrà revertir actuacions i projectes d’externalització i privatització de recursos sanitaris per regenerar l’autèntic Servei Nacional de Salut de Catalunya (SNSC)".


Mara Blanca Catalunya també presenta un pla de xoc amb les primeres mesures per fer front a l'emergència sanitària. CATALUNYA PRESS les recull a continuació:


1. Reobrir quiròfans, serveis, transport i plantes tancades en el sistema públic.


2. Disminuir dràsticament les llistes d'espera de visita al metge de família, de proves diagnòstiques, de visites a especialistes, de intervencions quirúrgiques i de rehabilitació (requeriments de qualitat: no més de 48 hores per visita al nostra metge de capçalera, no més de dues setmanes visita al especialista i proves, no més de tres mesos per intervenció quirúrgica no urgent, sota criteri mèdic).


3. Garantir una sanitat cent per cent pública i de qualitat, revertint les polítiques sanitàries que s'han dut a terme els darrers anys a Catalunya. No concerts amb empreses privades amb afany de lucre ni externalitzacions de serveis.


4. Oferta pública d'ocupació pels llocs de treball vacants per tal de crear ocupació estable. Recuperar els drets laborals perduts des de 2012 i recuperació salarial.


5. Estem totalment en contra de la fragmentació de l’Institut Català de Salut (ICS), veritable nucli integrador dels serveis públics de salut, per això no volem Consorcis com els proposats a Lleida o altres formes encobertes a Girona i Tarragona.


6. No s’ha de permetre fer activitat privada en els centres assistencials finançats amb pressupostos públics. Cal regular urgentment aquesta situació i fer els reglaments d’incompatibilitats oportuns. També estem en contra de la venda o cessió de dades clíniques a entitats privades, com el projecte VISC+ o altres.


7. Pensem que l’augment dels pressupostos han d’anar en primer terme a millorar i impulsat la salut pública, l’Atenció Primària i Comunitària, d’una vegada per totes, com el veritable i més eficient recurs sanitari del sistema.


8. Cal ordenar i potenciar els recursos sanitaris de Salut Mental, Sociosanitaris, de salut laboral, de Treball social i de Rehabilitació, amb els mateixos criteris d’eficiència i valors de sistema públic.


9. Cal urgentment parlar de l’Institut Català d'Avaluacions Médiques (ICAM), i de les anomenades malalties emergents, dels seus objectius, protocols i funcionament, per vetllar per l’equitat, la justícia i la bona reputació del sistema.


10. Cal tornar a parlar i establir els mecanismes de participació real a tots el nivells (democràcia sanitària) de treballadors sanitaris i ciutadania en la governança control, transparència, la lluita activa contra la corrupció i l’avaluació i qualitat del Sistema.

1 Comentaris

1

Per una salut de calitat universal amb garanties.

escrit per Palmira 26/gen/16    19:03 h.

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH