dilluns, 30 de novembre de 2020

Tejeiro assegura que Urdangarin i Torres "ennegrir" fons simulant que contractaven treballadors

|


L'excomptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro ha assegurat que Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres van fingir la contractació de treballadors a l'entitat i en altres empreses del seu entramat, entre elles Aizoon --de la meitat és propietària la Infanta Cristina--. La finalitat era simular l'activitat d'aquestes entitats, alhora de justificar i "ennegrir" els ingressos que obtenia de manera irregular de les administracions.


A preguntes del fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que continuarà interpelándole un cop es reprengui la compareixença, prevista a partir de les 9.45 hores, ha asseverat que els treballadors en qüestió ni treballaven ni cobraven nòmina de les entitats tot i haver estat donats d'alta en la Seguretat Social, el que permetia augmentar les despeses deduïbles a Hisenda més de disminuir la base imposable i la quota a pagar en l'Impost de Societats.


El mateix Horrach sosté que els responsables de Nóos buscaven persones conegudes per fer-los contractes de treball ficticis que permetessin fer veure increments de plantilla o manteniments d'anteriors augments, el que ha ratificat el propi Tejeiro.


L'exresponsable del departament comptable ha explicat a més que mitjançant aquesta pràctica tant Urdangarin   com Torres convertien els fons dels contractes simulats en diner negre, ja que l'import de les nòmines, en no abonar-se als presumptes destinataris i sí comptabilitzar com a despesa, desapareixia del tràfic mercantil i acabava en mans de tots dos acusats. D'aquesta manera, els responsables de l'Institut Nóos s'ennegrien així part dels fons públics percebuts.


Segons ha apuntat, eren els dos exsocis qui s'encarregaven de buscar els empleats i tan sols en una ocasió va buscar ell mateix a un d'ells, familiar seu.


TEÒRICA PLANTILLA DE Aizoon


Pel que Aizoon es refereix, Horrach assenyala en el seu escrit d'acusació que la teòrica plantilla de la societat estava integrada per quatre empleats de la llar, una estudiant, un enquestadora, un assessor, dues persones que "mai ningú ha vist treballar" per a la empresa, un "noi dels encàrrecs", una analista de l'estil de vida dels esportistes i una persona amb estudis d'infermeria fent "curtes i pegues" d'articles d'Internet.


Tejeiro ha manifestat que tots ells eren treballadors ficticis ja que no van desenvolupar cap activitat per a l'empresa.


LLOGUER D'IMMOBLES, ÚNICA ACTIVITAT DE Aizoon


L'única activitat que realitzava Aizoon era la de lloguer d'immobles per un import anual (30.576 euros el 2007 i 27.329 el 2008) molt inferior als imports facturats a través de la mateixa per la suposada activitat d'assessoria que Urdangarin va dur a terme (645.453 euros el 2007 i 494.156 en 2008) amb l'objectiu de reduir la seva tributació en la declaració de la renda.


El Ministeri Públic li imputa per això dos delictes fiscals dels quals, per la seva banda, el sindicat Mans Netes considera cooperadora necessària a la Infanta Cristina.


Segons el parer de l'entitat, el paper de la exduquesa va ser imprescindible perquè el seu marit defraudase fins 337.138 euros en l'IRPF de 2007 i 2008 a través d'Aizoon, motiu pel qual reclama vuit anys de presó per a ella.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH