dissabte, 15 de maig de 2021

Ribó critica l'actuació del Govern davant els abusos dels Maristes

|


Davant els casos d'abusos als Maristes "no hi va haver resposta com a Govern" tal com dicta el Protocol marc del 2006. Així ho ha dit el Síndic de Greuges Rafael Ribó, que ha criticat a més la descoordinació i falta de comunicació que hi va haver entre la escola, la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat i la Fiscalia, i entre la d'Interior i la Direcció General d'Atenció a la Infància (Dgaia), quan es va arxivar el cas de Joaquim Benítez al 2011.


Ribó ha exigit més actuació i coordinació entre les institucions per evitar fets com els de l'escola dels Maristes, en roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb les conselleries implicades en el cas, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC ), la Fiscalia i la Delegació del Govern.


El Síndic ha requerit "que es faci obligatori el compliment del Protocol" per part de tots els centres educatius, en els quals el departament d'Ensenyament hauria de formar els professionals i els alumnes --perquè ha detectat desconocimiento-- i crear la figura d' un professional de referència en cada centre, amb formació específica en drets del menor i indicadors de risc davant maltractament.


"No hi ha cap excusa possible [per al no compliment del Protocol] de si el centre és públic o privat davant d'una agressió flagrant a l'interès superior del menor", com són els abusos sexuals, ha sostingut.


"NO ES VA COMUNICAR"


Ribó ha alertat de la manca de transversalitat que ha detectat en l'actuació de l'administració: ha conclòs que aquest protocol --creat arran del cas Alba-- no es va aplicar perquè "no es va donar a conèixer el fet, des del mateix moment en què es va tenir constància d'una denúncia en seu judicial, a les autoritats i part de l'administració que estan responsabilitzades en primeríssim lloc per actuar en la protecció de menors".


El Síndic ha assenyalat que la policia catalana, a l'actuar amb mandat judicial i anar a recollir proves --que la direcció de l'escola es va negar a aportar--, hauria d'haver comunicat a les conselleries de Benestar i Ensenyament ia la Dgaia, i ha criticat que Fiscalia no va activar els mecanismes de protecció ni ho va comunicar com estableix el Protocol.


RECOMANACIONS I UNA ALTRA REUNIÓ


A la reunió, Ribó ha reiterat que s'adoptin polítiques transversals interdepartamentals, així com la creació d'un servei d'atenció especialitzada adreçat als menors víctimes d'abusos, tal com establia la Llei catalana (14/2010) dels drets i oportunitats en la infància i l'adolescència, en l'article 93 que ha criticat que no s'ha desenvolupat encara.


També ha demanat que es garanteixi el compliment dels protocols, que hi hagi un professional de referència en cada centre i que es creïn mecanismes d'escolta als alumnes facilitant-los informació sobre com dirigir-se als òrgans existents --com la Dgaia i el Síndic-- , així com que es doni formació específica a l'alumnat sobre prevenció d'abusos i tracte inadequat.


"Tenim convocades a totes les administracions el 17 de març per conèixer la seva resposta a les recomanacions i avançar en mesures que serveixin per evitar nous errors com aquests", ha avançat el Síndic, que ha apuntat que el centre dels Maristes hauria de fer una auditoria i revisar la seva actuació, així com oferir assistència a alumnes i exalumnes.


"COMBATRE QUALSEVOL SILENCI"


Ribó ha cridat a totes les institucions a esforçar-se en la protecció dels infants, tal com descriu la convenció internacional i les lleis estatals i catalanes, i com recomana el sentit comú, pel que ha demanat prevenció i alerta davant de casos com aquests, així com "combatre qualsevol ocultació o silenci vergonyant, culpabilitzant i feridor" i activar tot el necessari per protegir el menor.


"L'objectiu ha de ser que els menors tinguin confiança per dialogar amb els adults, explicar-se i sentir-se protagonistes de l'equip de diàleg", tant a l'escola com en tots els àmbits.


BONA DISPOSICIÓ


Ribó ha assegurat que va veure "compromís" per abordar el cas en la reunió d'aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la mateixa forma en que aquest dimarts ha vist bona disposició per part de les administracions.


Ha assistit a la reunió la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i la secretària general del departament, M.Jesús Mier; en representació de la Conselleria d'Interior ha acudit el director general de la Policia, Albert Batllet, i el cap de Proximitat i Seguretat Ciutadana, Albert Oliva.


De la Conselleria de Justícia ha assistit la directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Pilar Heras; i de la Conselleria de Salut s'ha comptat amb la presència de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, i la cap del Servei Maternoinfatil de la subdirecció, Rosa Fernández.


També ha assistit el director de la Dgaia, Ricard Calvo, i el sotsdirector de la Dgaia, Joan Mayoral, així com el representant del TSJC, el magistrat Josep Grau, el fiscal d'assumptes de menors de TSJC, Martín Rodríguez i el subdelegat del Govern a Catalunya, Emilio Ablanedo.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH