divendres, 10 de juliol de 2020

Personal de l'Hospital General demana a Comín que es "replantegi" apartar el centre del Siscat

|


La junta facultativa de l'Hospital General de Catalunya --gestionat per IDC-- no està d'acord amb que el centre surti del Sistema sanitari integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) i per això ha demanat aquest divendres a Toni Comín, conseller de Salut, que es "replantegi" aquesta decisió.


"Lamentem la decisió de la Conselleria de Salut de treure el nostre centre del Siscat, i acabar amb aquest contracte, a causa que pertanyem a un grup empresarial amb ànim de lucre", han afirmat els facultatius de l'hospital, que han alertat que aquesta mesura pot comportar la pèrdua de llocs de treball.


Es tracta d'una decisió que va anunciar en la seva primera comissió parlamentària com a conseller el 11 de febrer i que també afecta la Clínica del Vallès per ser ambdós centres de titularitat privada i amb ànim de lucre: "És el pas més important en termes de reforçar el caràcter públic del sistema sanitari", va argumentar llavors Comín, que va anunciar que aquesta decisió es prendria el 22 de febrer.


Ha explicat que l'hospital està format per metges residents amb una plantilla de treballadors amb contracte laboral, amb una junta facultativa que representa al col·lectiu mèdic, i amb serveis mèdics jerarquitzats, "que se sotmet a avaluacions i auditories igual que la resta d'hospitals públics obtenint resultats excepcionals".


Ha agraït el "suport rebut per part de la Generalitat des de 2001", quan el centre va fer fallida econòmica i va passar a mans de l'empresa IDC --que també gestiona la Clínica del Vallès--, i ha recordat que en aquell moment es va signar un contracte a deu anys d'activitat pública, complementari a l'activitat privada que realitza per garantir la viabilitat del centre i els llocs de treball.


Aquest contracte es va renovar en 2011 per una dècada més, és a dir, fins a 2021, mantenint el suport a la sanitat pública, especialment per a pacients del Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona), i ha precisat que actualment l'activitat pública que assumeix aquest centre suposa un 12% dels seus ingressos.


Segons dades de la Conselleria de Salut, el 2014 l'Hospital General de Catalunya va assumir un total de 636 derivacions corresponents a operacions quirúrgiques per llista d'espera en el sistema públic.


La Junta Facultativa ha incidit que la crisi econòmica també va repercutir a l'Hospital General "en disminuir any rere any l'activitat derivada pel sistema públic i, per tant, els ingressos financers, i conseqüentment el salaris dels treballadors".


DEFENSA DE L'ÀNIM DE LUCRE


Els metges de l'hospital han criticat que alguns sectors de la societat vegin políticament incorrecte parlar d'ànim de lucre en la sanitat pública, i afegeixen que aquest lucre "no s'ha aconseguit reduint la millor atenció als pacients públics, ni pagant malament als treballadors, ni disminuint plantilles, sinó per la via de l'eficiència".


"Com a metges, tenim cura als nostres pacients i els donem la millor assistència possible independentment de la seva procedència, pública o privada", han destacat els facultatius, els que han defensat la tasca realitzada i l'encaix de l'hospital en el sistema públic.


També han criticat que el departament centri el problema en ells: "Si l'ànim de lucre ha de desaparèixer completament del nostre sistema públic sanitari, no entenem que, havent-hi una llarga llista d'empreses amb ànim de lucre lligades a aquest sistema --ambulancias, rehabilitació , proves diagnòstiques, etc--, només es focalitzi aquest problema en nosaltres".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH