diumenge, 22 de setembre de 2019

Un afectat per l'ICAM: "No són metges, són mers economistes sense escrúpols"

|

ICAM

                                                       Foto por: Eduard Millan - PAICAM


Beatriz Pérez.- Continuen sortint casos de ciutadans que expressen el seu malestar i descontent amb el   Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), entitat que depèn del Departament de Salut i que s'encarrega dels controls de les incapacitats temporals.


En aquesta ocasió es tracta de David Ivori, un home de 38 anys i veí de l'Alt Penedès que, entre altres malalties, té una bufeta neurògena hiperactiva. Una persona amb aquest problema no té control vesical (és a dir, de control per orinar) i el seu origen pot ser una afecció cerebral, de la medul·la espinal o dels nervis. la Seguretat Social la considera una malaltia greu, a l'altura d'altres com el càncer. David Marfil denuncia que, malgrat això, l'ICAM no li ha donat la incapacitat permanent que sí li han diagnosticat els metges.


En aquest sentit, l'ICAM diu: "Hi ha malalties que, tot i que estiguin considerades al costat d`altres malalties com el càncer, això no vol dir que es tingui dret a incapacitat permanent. La incapacitat permanent ve determinada per la limitació funcional del pacient en el context diagnòstic i activitat laboral que desenvolupa; i no només pel diagnòstic exclusivament". 


"El 2010 vaig patir un accident de treball a la meva empresa, relacionada amb les arts gràfiques --explica David a Catalunya Press--. Vaig estar fent rehabilitació amb Mútua Universal però, quan al cap de tres mesos pas pel Servei de Prevenció de l'empresa i aquesta em s'adequa un lloc al meu estat, Mútua deixa de atenderme al·legant que el meu no és una malaltia relacionada amb el treball".


RISC D'ACABAR EN CADIRA DE RODES


Aquest home explica que al 2012 el traumatòleg li va diagnosticar una hèrnia que afectava a l'arrel nerviosa de la cervical. Van descobrir, a més, que David patia una lesió motora que li afectava les cames. Si no operava, corria el risc d'acabar en cadira de rodes.


"En aquests dos anys, denuncio a la Mútua, però el jutge li dóna la raó i diu que el meu malaltia no és motiu incapacitant", explica David Marfil, que assegura que el fet de seguir treballant va fer que la seva columna es desestabilizase i li va provocar un total de nou hèrnies.


A tot això se li suma un accident de trànsit que va patir el 2014, el qual li va ocasionar més problemes: una altra hèrnia a nivell lumbar i cervical i una lesió medul·lar. És aquí quan el traumatòleg li diagnostica una bufeta neurògena i hiperactiva, malaltia "greu" i "incapacitant", en les pròpies paraules de l'especialista.


Segons l'ICAM, però, "els trastorns o limitació funcional que presenta el suposat pacient no tenen perquè ser tributaris d`incapacitat permanent". A més a més, l'organisme diu que "cal tenir present que tenir una discapacitat no significa tenir una incapacitat". 


En el cas de David Marfil, el traumatòleg va insistir en que el seu problema no era una discapacitat, sinò una incapacitat.


SENSE LLOC DE TREBALL ADAPTAT


"Després de 18 mesos de baixa, vaig tornar a la feina el novembre del 2015, ja que l'ICAM em va donar l'alta mèdica", explica David. A més, per si fos poc, l'empresa en la qual treballa va decidir llevar-li el lloc de treball adaptat, malgrat que l'home ingressa amb freqüència a l'hospital. Entre d'altres mals, és diabètic i té problemes de fetge (i ha de prendre morfina per als seus dolors), i assegura patir el "maltractament psicològic" d'una empresa que li fa exercir labors "contraproduents" per a la seva salut.


"És inacceptable que als lesionats medul·lars ens enviïn a treballar", denuncia David, a qui l'INSS [organisme que té l'última paraula a l'hora de concedir o no les baixes mèdiques, però que, com ja va recollir Catalunya Press, sempre segueix els dictàmens de l'ICAM per als casos a Catalunya] li va tornar a denegar la incapacitat permanent el dia 17 d'aquest mes.


Quant a l'ICAM, ho té clar: "No són metges, són mers economistes sense escrúpols", critica.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH