dimecres, 28 de octubre de 2020

El Suprem s'oposa al fet que l'INEM retiri l'atur a una dona

|El ple de la sala Social del Tribunal Suprem   ha rebutjat retirar-li el subsidi d'atur a una dona per rescatar l'import d'un pla de pensions, tal com pretenia l'INEM.


Els magistrats adverteixen que no cal considerar renda o ingrés computable l'import total del Pla de Pensions rescatat (en aquest cas, 16.125 euros), sinó que s'ha de considerar com a ingrés, si escau, la plusvàlua o guany que ha generat aquest Pla.


"En no constar si han existit aquests beneficis, plusvàlues o rendes ni, si escau, l'import dels mateixos, l'actora no ha comès la infracció que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SPEE) li imputa, a saber, no comunicar l'obtenció de les rendes i percebre prestació per atur indegudament", sancionat en l'article 25.3 de la Llei d'Infraccions i Sancions en l'Ordre Social (LISOS).


Segons els fets provats de la sentència, la treballadora, nascuda el 1952, tenia reconegut el subsidi d'atur per a majors de 52 anys amb efectes des del 2006 fins al 2017. El 16 gener 2007 va rescatar un pla de pensions de 16.125 euros, el qual va declarar a Hisenda en el moment d'efectuar la declaració d'IRPF de 2007.


El 2008, l'INEM va declarar extingit el dret de la dona a cobrar el subsidi reconegut a l'haver obtingut rendes en còmput mensual superiors al 75 per cent del salari mínim interprofessional després d'haver rescatat el Pla de Pensions.


TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA


Tant el Jutjat Social número 3 de Barcelona com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van donar la raó a la treballadora, que va recórrer judicialment les resolucions de l'INEM, i van declarar no ajustada a dret l'extinció del subsidi, establint que havia de cobrar-ho en la quantia i el període reconeguts inicialment (fins al 2017).


No obstant això, sí que es declarava la suspensió temporal del subsidi entre el 16 de gener del 2007 (data de rescat del Pla de Pensions) i el 15 de gener del 2008, amb obligació de tornar el percebut en aquest període.


El SPEE va recórrer en cassació per a la unificació de doctrina davant el Suprem, al·legant que en un cas similar, on un perceptor del subsidi va rescatar un pla de pensions, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia considerat ajustat a dret que s'extingís el seu dret per no comunicar a l'entitat gestora el rescat del Pla.


El ple de la sala Social del Suprem, en sentència de la qual ha estat ponent la magistrada María Luisa Segoviano Astaburuaga, destaca que "en realitat, amb el rescat del Pla de Pensions, l'actora no ha ingressat en el seu patrimoni res que no tingués ja, ha substituït un element patrimonial (el Pla de Pensions) per un altre (els diners obtinguts pel rescat de l'esmentat Pla) sent l'única rellevant als efectes ara examinats el guany, plusvàlua o rendiment que li hagi pogut reportar l'esmentat Pla".


Pel que les úniques rendes o ingressos computables de la dona són els rendiments, plusvàlues o beneficis que li hagi pogut generar el Pla de Pensions durant el temps en què va subsistir, sense que es puguin imputar com a renda o ingrés seu import total.


La Sala explica que la doctrina continguda en la seva sentència rectifica la fixada per la pròpia Sala en sentència d'abril del 2007 i altres anteriors, que van considerar renda el rescat obtingut pel Pla de Pensions, considerant-lo un ingrés de naturalesa prestacional equiparable a renda de treball .


Les sentències i interlocutòries del Tribunal Suprem es difonen des d'aquesta Oficina de Comunicació a efectes informatius, no estant autoritzada la seva inclusió en cap fitxer o base de dades, en aplicació del que disposa la legislació sobre Protecció de Dades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH