Álvarez es el nou secretari general d'UGT

|

ugtJa és oficial. Josep Maria Álvarez ha estat elegit secretari general d'UGT substituint Cándido Méndez.


Álvarez substitueix a Cándido Méndez, que ha ostentat el càrrec durant els últims 22 anys, en el marc d'un 42º Congrés Confederal històric, no només pel relleu de la cúpula, sinó també perquè està cridat a marcar l'inici d'una renovació en profunditat del sindicat.


No obstant això, aquesta nova marxa arrenca amb una organització aparentment més fragmentada, ja que en la seva última reelecció en 2013, Méndez va obtenir el 86,3% dels vots. En tot cas, des d'ambdues candidatures s'ha assegurat que un cop superada la votació, no hi ha aquesta fragmentació.


Aquestes diferències s'han posat de manifest en un procés en el qual les candidatures han lluitat cada un dels vots dels delegats, que han estat dipositats en urna de forma individual i secreta. El sindicat tenia disponible un sistema de votació telemàtica, però s'ha imposat l'urna per guanyar transparència en un procés tan renyit.


Així, fonts consultades per Europa Press han assegurat que s'ha produït un intens debat durant la sessió plenària abans de la votació. En aquesta fase s'han debatut esmenes en què no s'havien aconseguit acords prèviament en les comissions i que, en part, es referien a la forma de dur a terme la reducció de sis a tres federacions.


En aquesta 'lletra petita' de la reducció d'estructures estaven en joc posicions particulars. I és que fonts de l'entorn d'Álvarez ha acusat Cilleros de tractar d'atreure a les seves files membres de les federacions de l'ensenyament (FETE) i la química (Fitag) usant aquestes esmenes a canvi per demanar els seus vots.


Aquest és el reflex de la concurrència de tres candidatures de partida (Josep Maria Álvarez, Miguel Ángel Cilleros i Gustavo Santana), cosa que no havia passat abans en el sindicat, encara que finalment Santana no ha pogut oficialitzar la seva per falta d'avals.LA NOVA EXECUTIVA


L'executiva d'Álvarez està formada per 13 persones --7 homes, inclòs Álvarez, i 6 dones--, amb una renovació completa de cares respecte a la de Méndez, que a més comptava amb quatre membres menys.


Aquesta executiva comptarà amb l'actual secretària general d'UGT-la Rioja, Cristina Antoñanzas Peñalva, com a vicepresidenta general. Com a secretari d'Organització estarà qui ostenta actualment aquest càrrec a la UGT-FSP, Rafael Espartero García; i com a secretaria de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social a l'actual secretària d'Acció Sindical de FSP-UGT, María del Carmen Barrera Chamarro.


El secretari de Política Sindical serà l'actual secretari general d'UGT-País Valencià, Gonzalo Pino Bustos; la secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient recaurà en Ana García de la Torre, que ocupa actualment el càrrec de responsable de Construcció i Salut Laboral en MCA-UGT; i el nou tresorer serà Salvador Duarte Soto.


Per a la secretaria de Formació, Álvarez ha pensat en l'actual secretari de Formació d'UGT-FSP, Sebastià Pacheco Cortés; i com a secretari d'Internacional, en Jesús Gallego García.


Finalment, a la Comissió Executiva d'Álvarez hi haurà quatre secretaris confederals: Amparo Burgueño Luengo, de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT); Diego Martínez Isern, d'UGT-Catalunya; Adela Carrió Ibáñez, actual secretària de Formació d'UGT-Catalunya; i Isabel Araque Ureña, secretària general de Còrdova.EL LÍDER QUE VA VENIR DE CATALUNYA


El nou secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez i Suárez, va néixer a la localitat asturiana de Belmonte el 20 de març de de 1956.


Va cursar estudis de Formació Professional a Noreña (Astúries) i amb 19 anys es va traslladar a Barcelona, on va començar a treballar a l'empresa de construcció de maquinària pesada La Maquinista Terrestre i Marítima, que anys més tard va ser comprada per la francesa Alstom. Amb aquesta mateixa edat s'afilia a la Unió General de Treballadors (UGT) i comença a interessar-se per aprendre la llengua catalana.


Només un any més tard, el 1976, és elegit secretari d'Acció Sindical de la secció sindical de la Maquinista i membre del comitè d'empresa des de les primeres eleccions sindicals.


El 1980 Álvarez és nomenat secretari d'Organització de la Federació del Metall de la UGT-Catalunya i des d'aquell any assumeix diferents càrrecs al sindicat. Vuit anys més tard torna a ser elegit secretari d'Organització del Metall i membre del Comitè Confederal de la UGT.


Després de fer-se càrrec de la Comissió Gestora de la UGT-Catalunya, al maig de 1990 és elegit secretari general d'UGT a aquesta comunitat, càrrec en el qual ha romàs 26 anys (la seva última reelecció va tenir lloc el 2013).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH