dissabte, 24 de octubre de 2020

El Sabadell: un banc "de armas tomar"

|CatalunyaPress.- El Sabadell és un dels bancs espanyols que més inverteixen en la indústria armada, present per exemple en països com Síria, el qual viu des del 2011 una guerra en què han mort més de 470.000 persones (segons dades del Centre Sirià per a la Investigació Política) i de la qual ja han escapat més de quatre milions de persones.


Per davant del Sabadell, a Espanya, se situen sobretot els dos grans bancs a nivell mundial: el BBVA i el Santander.


Així ho denuncia la campanya 'Banc Sabadell Sense Armes', impulsada per les entitats Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Justícia i Pau, SETEM, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Collectiu RETS (Respostes a les empreses Transnacionals ). Una representant d'aquesta campanya ha intervingut aquest dijous a la tarda a la Junta General del Banc Sabadell per criticar les "alarmants" i "creixents" inversions d'aquesta entitat financera en empreses fabricants d'armament.


Segons dades de 'Banc Sabadell Sense Armes', aquest banc està invertint al voltant de 29 milions de dòlars en Orbital ATK, una empresa d'armes nuclears que dissenya, desenvolupa i produeix, entre altres, el míssil Hellfire Rocket Motor. " "Hellfire" significa , traduït a l'espanyol, "foc de l'infern" i aquest míssil és utilitzat en diferents aparells de guerra a terra, mar i aire.


RESPOSTA DE L'SABADELL


Fonts del Sabadell, però, han desmentit a CatalunyaPress aquesta informació en considerar-la una "autèntica fal·làcia". "El Sabadell ni inverteix ni estimula la indústria d'armament", han assegurat. Prova d'això, han dit, és que l'acció del Sabadell cotitza a l'índex FTS4Good IBEX, que mesura els criteris d'inversió responsables, la sostenibilitat mediambiental i el suport als drets humans.


CatalunyaPress ha pogut confirmar, però, que en aquest índex també cotitzen el BBVA i el Banc Santander (acusats de ser els dos grans bancs espanyols inversors en la indústria armamentística), i ho fan moltes altres empreses de l'IBEX35. A més, segons el coordinador i investigador del Centre Delàs Jordi Calvo, l'índex FTS4Good IBEX "està fet pels mateixos bancs" per protegir-se en casos com aquest. "No és un índex independent, en el qual participen entitats independents ni membres de la societat civil", assegura.


L'EMPRESA D'EXPLOSIUS MAXAM


Però les crítiques a aquest banc no es queden aquí i l'acusen també de posseir "importants participacions" de crèdits en Maxam, una empresa d'explosius civils i militars, tal com explica Jordi Calvo. "Maxam és coneguda per haver fabricat bombes de dispersió, mines antipersona i `per produir i vendre explosius en diferents llocs del món. sospitem que també en algunes zones de conflicte armat", revela.


"Jo mateix vaig veure una caixa de beines amb pistó de Maxam enmig de la República Centreafricana fa quatre anys. Mesos després, va començar la guerra civil [durar del 2012 al 2015]", rememora el coordinador del Centre Delàs, que "s'atreveix" a dir que "en aquesta guerra s'estaven matant els uns als altres amb bales de Maxam".


A més, tal com Jordi Calvo explica, el Centre Delàs ha constatat que, per aquella època, Maxam vendre productes militars a la República Centreafricana sota la categoria de "armes de caça i de tipus esportiu". "Hi ha una manca de control considerable --es queixa Calvo--. No es poden vendre productes utilitzats en conflictes armats sota noms molt poc sospitosos".


I no només això. " 'Vice News' va informar fa un temps que es van interceptar una sèrie d'explosius militars de Maxam a Turquia que anaven a creuar la frontera cap a Síria", narra. "Això ens fa sospitar que també pot haver-hi armes de Maxam en l'actual guerra de Síria".


El Centre Delàs critica la conducta del Banc Sabadell. "És clar que és legal invertir en armament. Ara bé, no és ètic. El Sabadell ha d'assumir la seva responsabilitat perquè sap el que està fent", denuncia Jordi Calvo.


Per la seva banda, fonts del Banc Sabadell han assegurat no tenir "ni idea" sobre si l'entitat financera inverteix o no en Maxam. "I si fos així, no ho diríem perquè és confidencial", han respost.


INDÚSTRIA MILITAR ESPANYOLA


Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Justícia i Pau, SETEM, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Collectiu RETS (Respostes a les empreses Transnacionals) acusen el Sabadell de ser un dels principals bancs que financen la indústria militar espanyola, amb 40 milions d'euros.


Al costat de Maxam (en la qual inverteix 34.400.000 d'euros, segons xifres d'aquestes entitats) i Orbital ATK, el Sabadell, diuen aquestes entitats, també inverteix en altres empreses fabricants d'armes com Oesia (1,2 milions) i Indra (4,7 milions d'euros) en crèdits i accions.


El web www.bancsabadellsensearmes.org recull les denúncies de les inversions en armament d'aquesta entitat financera.
Llegeix aquí la intervenció de Teresa Macià, en nom de la campanya 'Banc Sabadell Sense Armes', davant la Junta d'Accionistes del Banc Sabadell:


Bona tarda Sr. President, Membres del Consell d'Administració, senyors i senyors Accionistes.


Em dic Teresa Macià i vinc en nom de la Campanya Banc Sabadell sense Armes, que forma part de la campanya "Banca Armada", una campanya que denuncia els Inversions en armes de la banca espanyola. Una campanya que està promoguda per la meva Entitat, Justícia i Pau, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Setem, l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Collectiu RETS (Respostes a les Empreses Transnacionals).


Aquest any volem informar-el que Hem llançat un web específic a través de la qual informem de les Inversions en armes de Banc Sabadell. Com vosté sap, no hi ha pas tants Bancs que hagin merescut la nostra atenció com a campanya, NOMÉS quatre; Però el Banc Sabadell n'és 01:00. El convidem a visitar el web ia Respondre amb tats provades i demostrables cadascuna de les informacions que s'hi exposen.


Però, Senyor President, avui aquí m'adreço a vosté ia Tots els presents en representació d'desenes d'Accionistes (com vostès), que han CEDIT 145.588 Accions a la campanya Banc Sabadell sense Armes a fi de denunciar els Inversions irresponsables de Banc Sabadell , 1 banc que s'està convertint en una Perillós col·laborador de les empreses d'armes de l'Estat espanyol i de tot el món.


Segons tats de l'últim informe de PAX "Do not bank on the bomb", Banc Sabadell Manté el Finançament amb 2 crèdits, per un total de 29 millones de euros, a l'empresa d'armes nuclears Orbital ATK, que dissenya , desenvolupa i produeïx caps nuclears, aixi com l'Hellfire Rocket Motor, 1 míssil utilitzat en Diferents Aparells de guerra de terra, mar i aire. L'amenaça nuclear és fa més present gràcies, com veiem, a l'decidit soporte al sector armamentista nuclear que fem des de Banc Sabadell.


L'any pasado ja a els vam assabentar d'aquestes Inversions. Des d'aleshores, quina ha Estat su reacció? Cap. ¿Aixó vol dir que ja a els sembla Bé promoure l'existència de més caps nuclears al món, de més missils "Foc de l'infern"? (Sí, Aquesta és la traducció del nom comercial de les bombes que vostès estan finançant).


Banc Sabadell és un dels Principals Bancs que financen la indústria militar espanyola, amb 40 millones de euros. Les empreses d'armes que Actualment sabem que reben el soporte de Banc Sabadell són Maxam, Indra i Oesia.


Voldria expressar les la nostra especial preocupació pel Fet que el Banc Sabadell va seguir 1 dels Bancs espanyols que ha Financat Maxam, una empresa que veuen armes a LLOCS en conflicte. ¿Sap vosté que hi han INDICIS que Explosius i bales de Maxam han Acabat en mans de grups rebels a Síria ia la República Centreafricana? Sí, ENS referim al FET que armes finançades per vostès podin haver alimentat les guerres que devastin el planeta.


Senyor President, estic segura que estem d'acord que és indicatiu d'una enorme irresponsabilitat Financar projectes empresarials que podin estar soscavant la vida de Milers d'innocents víctimes de les actuals guerres, d'aquestes guerres d'on Fugen a els refugiats que arribin a les ports d'Europa. No creu que AIXÒ a els faria 1 mica responsables del que allà hi està succeint?


A més, Banc Sabadell te prop de 5 millones de euros en Accions i bons d'Indra, una empresa que dedica al sector militar un Percentatge que ronda el 20%. Entre Altre ARMAMENT, desenvolupa múltiples aplicacions per a vehicles militars, des d'avions Fins a Submarins de combat, i veuen la tecnologia necessària per disparar missils, per llançar bombes, potser com els que cauen ara a la destrossada Síria. Ha comprovat vosté, senyor president, que su participada Indra no te res a ver amb cap de les guerres que assolen el planeta avui en dia? Vostès en són Accionistes, demanin AQUESTA informació! I actuïn en conseqüencia!


Senyor President, senyors i senyors Accionistes, 1 any més Ens veiem obligats a venir Davant vostès per a denunciar la irresponsabilitat social d'AQUESTA Entitat. Recordin que a els Seus dividends d'avui podin estar tacats de sang. ¿Com Podem dormir tranquils sabent que Els nostres Diners podin estar finançant empreses d'armes?


Segurament contestarà, senyor President, que vostès no financen cap empresa que vengui armes a cap país en conflicte; Però ho Pot demostrar? No és molesti. No podrà demostrar-ho: Quan s'inverteix en armes no és Pot saber en mans de qui acabessin. L'única manera de tenyir la consciència tranquil·la és no tenyir cap relació qualit amb AQUESTA indústria de la mort.


Per aquest motiu, des de la campanya Banc Sabadell sense Armes a els demanem que cancellin immediatament Totes els Seves Inversions a la indústria de l'ARMAMENT, i convidem a Tots els Accionistes que s'uneixin a la nostra campanya. A través del web de la campanya, i Ara mateix quedem a DISPOSICIÓ de Tots vostès per ampliar la informació que Hem resumit en AQUESTA intervenció.


Moltes gràcies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH