La majoria de les CCAA es rebel·len contra la petició de Montoro

|La majoria de les comunitats autònomes que no compleixen amb l'objectiu de dèficit de 2015 s'han rebel·lat aquest matí contra la petició del Ministeri d'Hisenda. Aquest va ser recollida en una carta que ahir va enviar a 12 autonomies i els donava 15 dies de termini perquè expliquin com van a ajustar els seus pressupostos per complir amb el dèficit del 2016.


Fins primera hora de la tarda s'havien pronunciat deu de les dotze CCAA que han rebut l'esmentada carta, en la qual el Ministeri comença a aplicar-los el article 25.1 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària. És a dir, les primeres mesures coercitives que preveu la Llei per obligar les autonomies a que compleixin amb els objectius que se'ls exigeix.


El Govern ha començat per anunciar a la carta l'aplicació de la primera part d'aquest article, i encara que no esmenta tot el paràgraf, aquest inclou, a més de l'obligació de no aprovar la disponibilitat de crèdit --és a dir, de no incórrer en més despesa-- la possibilitat, si cal, que l'Estat assumeixi la recaptació dels tributs cedits per aconseguir el compliment dels objectius de dèficit.


La resposta de les CCAA no s'ha fet esperar i totes, excepte Madrid que ha tingut una resposta més prudent, han rebutjat practicar noves retallades en els seus comptes. En aquesta està inclosa també Castella i Lleó, governada pels populars, tot i que amb matisos. Mentre algunes de les governades pel PSOE han parlat entre si i plantegen una reunió de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera.


El primer a rebutjar nous ajustes ha estat el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que ha acusat el ministre de "arbitrarietat" i li ha retret que no inclogués la xifra de l'ajust que ha de dur a terme Catalunya en els pressupostos de 2016, que encara no han estat aprovats i estan en ple procés de negociació.


"Per molts requeriments que rebem, no aplicarem cap retallada afegit a les polítiques socials, retallades a què ens ha obligat el Ministeri d'Hisenda. Per molt que insisteixin en aquesta línia, no tancarem hospitals ni escoles, ni serveis socials", va exclamar Junqueras . No obstant això, i malgrat aquesta contundent afirmació, va admetre que la carta de Montoro tindrà conseqüències en els Presupustos de 2016.


En qualsevol cas, el vicepresident de la Generalitat ha avançat que el seu departament està fent gestions per parlar ell mateix amb el ministre d'Hisenda.


ANDALUSIA ACUSA MONTORO D'INTIMIDAR


En la mateixa línia s'ha pronunciat la president andalusa, Susana Díaz, que va deixar clar que descarta més retallades ha preguntat al titular d'Hisenda si tracta d ' "intimidar" a les CCAA pel "ultimàtum" de Brussel·les.


En aquest sentit, ha qualificat de "molt greu" que un Govern "interí i en funcions" els hagi enviat una carta perquè no disposen de crèdits, que ha xifrat en 600 milions per al cas d'Andalusia. Segons Díez, el Govern de Rajoy "està ja en campanya" i per això tira la "culpa" del dèficit a les CCAA.


Mentrestant, el secretari de Política Federal del PSOE i coordinador de la Interparlamentària del PSOE-A, Antonio Pradas, reclamava reunió "urgent" de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera per abordar un repartiment "just" del dèficit en funció de les "prioritats" de les administracions públiques.


Una petició aquesta a la qual s'ha sumat el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va revelar que havia parlat ja amb altres presidents autonòmics, després de rebre la carta de Montoro per haver incomplert l'objectiu de dèficit el 2015. "La gent està desconcertada "després de rebre una missiva d'aquestes característiques d'un" govern en funcions ", ha exclamat.


BALEARS DEMANA UNA "REBEL·LIÓ"


La consellera d'Hisenda de Balears ha estat encara més dura i ha advertit literalment que la seva CCAA es "rebel·larà" davant el que considera un "atac" a les Illes i no practicarà les retallades que li demanen. Catalina Cladera també es queixa que el Ministeri no els ha avançat la xifra que han de retallar i ha anunciat la petició d'una entrevista amb el ministre.


Revilla ha anat un pas més endavant i ha plantat fer un "front comú" d i les CCAA contra la decisió del ministre d'Hisenda. "Cal fer un freten comú davant el rebuig de la pilota (de Montoro) per marxar la pilota a les CCAA", ha dit el president càntabre, que va deixar clar que "de moment" no té previst fer "cap ajust" en el pressupost regional.


El president aragonès, Javier Lambán, que avui precisament s'ha reunit a Madrid amb el ministre d'Indústria, ha acusat Hisenda de seguir "collant" a les CCAA i ha advertit que en el seu CCAA "no es retallarà ni 1 ero més ". en aquest sentit, ha exposat que a Aragó" és pràcticament impossible complir "l'objectiu de dèficit marcat per Hisenda sense reduir la despesa social.


Aquest argument que la despesa social és perill ha estat utilitzat per diverses comunitats autònomes, entre altres, la de València, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha advertit que no va a treure els nens de les escoles, ni als malalts dels hospitals per quadrar el dèficit.


Oltra ha deixat clar que no v i "ajust possible" i ha acusat el ministre de "acovardir" a les CCAA per carta, dient "el que no s'atreveix a dir-li a la cara" als presidents autonòmics, en aquest cas, a Ximo Puig.


En el cas d'Astúries, la seva consellera d'Hisenda, Dolors Carcedo, ha deixat clar que el seu CCAA no necessita fer les retencions de crèdit que reclama Montoro perquè té un pressupost lleugerament per sota del de 2015 i les previsions per al 2016 són d'un increment de ingressos.


CASTELLA I LLEÓ ES SUMA A LA REBEL·LIÓ


Castella i Lleó, governada pel PP, també s'ha sumat a aquesta 'revolta' autonòmica en advertir que no pot retallar més les seves despeses. La vicepresidenta Rosa Valdeón ha assegurat que veu "impossible" complir el 2016 l'objectiu del 0,3 per cent si les CCAA mantenen el 33 per cent de la despesa, alhora que retreia al Ministeri que culpi a les CCAA de l'incompliment del dèficit.


No obstant això, la consellera d'Hisenda, Pilar del Olmo, tot i dir que no pot retallar més i xifrar en 328 milions la no disposició de despesa que s'hauria d'aplicar Castella i Lleó, ha admès que van a "mirar-lo". "Anem a estudiar-ho i veurem si econòmicament i legalment es pot fer alguna cosa", ha dit.


La Comunitat de Madrid, també governada pel PP, ha estat prudent en la seva reacció a l'assegurar que analitzaran la carta d'Hisenda "amb deteniment" i "oferiran alternatives des de la garantia de la prestació d'uns serveis públics de qualitat".


MONTORO, SEGUR QUE COMPLIRAN


El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, s'ha mostrat segur que els governs autonòmics han de complir amb els requeriments que els fa el seu departament per a arribar aquest any als objectius de dèficit, tot i les crítiques que li estan llançant.


"Comprenc que periodísticament tingui interès, jo fa molt temps que no m'oposo a un bon titular", ha respost amb sorna el ministre preguntat per la revolta que anuncien alguns presidents, com el càntabre Miguel Ángel Revilla o l'aragonès Javier Lambán.


"Però no es preocupin, estic segur que tots van a complir", ha afegit als periodistes al sortir de la Comissió d'Hisenda del Congrés, en què ha comparegut a petició pròpia per explicar l'incompliment del dèficit l'any passat.


Hisenda va remetre aquest dimecres a les comunitats incomplidores la carta anunciada amb mesures que han d'executar per assegurar que contindran la despesa: un acord de no disponibilitat i una obligació que els seus interventors enviïn informació mensual al Ministeri sobre el compliment de la regla de despesa. Les acollides al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a més han d'assumir altres compromisos.


El president d'Aragó i secretari general del PSOE a la Comunitat, Javier Lambán, s'ha posat en contacte amb el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, i amb els dos presidents autonòmics socialistes degans, Susana Díaz i Javier Fernández, d'Andalusia i Astúries, respectivament, amb la finalitat de "organitzar una resposta contundent" contra els "retallades dràstiques" que al seu parer els obligarà a prendre les noves mesures d'Hisenda.


I el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha assegurat per la seva banda ahir que la seva regió es revolta contra les exigències de Cristóbal Montoro, que segons el parer de l'regionalista té "molta cara", entre altres coses per a dir que "la culpa" de l'incompliment de l'objectiu del dèficit l'any passat és de les comunitats. "Com si fóssim uns malgastadors", ha censurat, per advertir: "Ens sublevamos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH