Abertis seguirà prioritzant Espanya com objectiu d'inversió

|

Abertis5


Espanya segueix sent un mercat prioritari per al grup de concessions Abertis, encara que la companyia cada vegada està més oberta a la internacionalització amb projectes a França, Brasil, Xile, Argentina i Puerto Rico.


"Espanya és per a nosaltres un objectiu prioritari, però no únic", ha dit aquest dimarts en roda de premsa prèvia a la junta d'accionistes el president d'Abertis, Salvador Alemany, que ha estat acompanyat pel vicepresident i conseller delegat, Francisco Reynés.


Alemany ha contestat així preguntat per l'estratègia d'Abertis a seguir a Espanya, país en el qual el grup manté un litigi amb el Govern central per l'AP-7 -reclama el pagament de les compensacions sol·licitades per la caiguda del trànsit en aquesta via- i on pròximament li vencen diverses concessions.


"No tenim cap problema a invertir a Espanya", ha afegit Alemany, que ha dit que Abertis està oberta a anar a qualsevol licitació en el moment en què l'administració espanyola o algunes de les autonòmiques convoqui algun concurs i sempre que l'operació sigui rendible .


Ha defensat que Espanya és un país amb seguretat jurídica, si bé ha apuntat que fa molt temps que no es produeixen licitacions de noves operacions: "No està en mans dels concessionaris fer operacions d'aquest tipus, sinó que les administracions han de concedir-los una prioritat ".


Ha reivindicat una vegada més la col·laboració publicoprivada com una "gran oportunitat", si bé ha recordat que per a això és necessària la voluntat de mantenir el sistema de peatge per atraure la inversió privada: "Si no hi ha voluntat de peatge, les possibilitats d'inversió en un país es redueixen ".


NOU GOVERN


"Pretenem tenir en la nova legislatura la disposició de buscar operacions a Espanya", ha dit Alemany, que ha indicat que el país viu un moment molt important des del punt de vista concessional i que aprofitarà el canvi de Govern per tractar aquesta qüestió amb el nou Executiu.


En qualsevol cas, Reynés ha declinat que el litigi que la companyia manté amb el Govern per l'AP-7, per la qual s'ha fet una provisió de 862 milions d'euros, no influirà en les negociacions amb el Govern, ja que el conseller delegat entén aquest litigi com "la millor manera de resoldre les discrepàncies sobre el compliment d'un contracte".


Sobre les radials, Alemany ha lamentat que no s'hagi trobat una solució tot i la disposició i diàleg de tots els actors implicats: "El final d'això si no es dóna forma a la nova legislatura és que aquestes concessionàries acabaran anant a la liquidació i cada pal haurà d'aguantar la seva espelma, però encara s'està a temps de trobar una solució intel·ligent ".


TRÀFICS


Reynés ha destacat que hi ha bones previsions per al trànsit a Espanya aquest 2016, any per al qual s'estima un creixement del 4%, i el primer trimestre ha registrat resultats encara més positius, encara que la companyia no els ha fet públics.


"Aquest any el primer trimestre té l'impacte positiu de la Setmana Santa, que l'any passat va tenir lloc a l'abril, però en qualsevol cas el trànsit s'està comportant millor que les previsions que teníem", ha assegurat, i ha afegit que la companyia va reduir un 4% el nombre d'accidents i un 15% el de víctimes en 2015.


FRANÇA: MODEL A SEGUIR


Abertis ha defensat el model de França, país que se situa com el primer per aportació, seguit d'Espanya i el Brasil -el 70% dels ingressos i el 66% de l'Ebitda d'Abertis procedeix de fora d'Espanya-.


La filial d'Abertis a França, Sanef, va signar amb el govern francès el Pla Relance, pel qual la concessionària invertirà 590 milions d'euros a la seva xarxa d'autopistes a canvi de l'extensió mitjana de les seves concessions a dos anys i sis mesos.


Abertis també ha arribat al Brasil acords pels quals la seva filial en aquest mercat, Arteris, invertirà 91 milions de reals brasilers en la seva concessionària Autovies a canvi de l'allargament de la concessió, i està en negociacions per a operacions similars a Xile, Puerto Rico i Argentina.


En paral·lel, el grup de concessions també està analitzant oportunitats de negoci a Amèrica del Nord i Europa, i manté negociacions exclusives per a fer-se amb el 51% d'A4 Holding, que té la concessió de les autopistes italianes A4 (Brescia-Padova) -de 146 quilòmetres - i A31 (Vicenza-Piovene-Rocchette) -de 142-.


Reynés ha declinat, per motius de confidencialitat, aportar detalls sobre aquesta operació, per la qual el termini de negociació finalitza aquest 22 d'abril, i la compra d'aquestes autopistes suposaria el retorn del grup a Itàlia cinc anys després que vengués la participació que tenia a Atlantia després de no prosperar l'operació de fusió amb aquesta firma que es va plantejar en 2006.


ABERTIS APROVA AUGMENTAR UN 4,5% EL SEU DIVIDEND EN EFECTIU


Abertis repartirà als seus accionistes un dividend brut en efectiu de 0,69 euros per acció a compte dels resultats del grup de concessions de 2015, fet que suposa un increment del 4,5% respecte als 0,66 euros abonats l'any passat .


La companyia participada per Criteria CaixaHolding i OHL complementarà aquesta remuneració en efectiu amb el seu tradicional ampliació alliberada, amb la qual repartirà entre els seus accionistes una acció nova per cada vint antigues.


Abertis ratificarà aquest pagament als socis a la junta d'accionistes convocada per a aquest dimarts, a la qual a més de proposar el nomenament de dos nous consellers independents.


Aquests nomenaments s'emmarquen en la reestructuració que la companyia està realitzant al seu consell d'administració per tal d'ajustar-lo als quinze membres en què ha fixat la seva composició i als canvis registrats en el seu accionariat.


Entre els punts de l'ordre del dia de l'assemblea destaca la sol·licitud d'autorització per a, si escau, emetre títols de deute per un import màxim de 8.000 milions d'euros en un termini de cinc anys.


4.000 MILIONS PER INVERTIR


La junta de dimarts serà la segona que Abertis celebri després de la posada en marxa del seu nou pla estratègic centrat en el creixement internacional.


Abertis compta actualment amb una capacitat d'inversió de 4.000 milions d'euros, segons ha indicat el grup recentment, en ocasió de la presentació dels seus comptes del 2015.


A més, la companyia preveu plantejar el lliurament del 8,2% del capital social amb què compta en autocartera, valorat en 1.000 milions, com a pagament en eventuals operacions de compra de noves autopistes.


En aquest sentit, la junta d'Abertis tindrà lloc tot just deu dies abans que el proper 22 d'abril conclogui el termini amb què l'empresa compta per negociar la compra d'una autopista d'Itàlia, una operació amb la qual tornaria a aquest mercat.


En paral·lel, el grup analitza actualment la compra de cinc més autopistes, alguna d'elles a Amèrica del Nord, un mercat estratègic en el qual el grup busca posicionar-se des de fa anys, si bé deixant de moment al marge Estats Units.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH