El Govern anuncia un dèficit vuit dècimes superior a la previsió inicial

|

Deguindos5 1


El Govern ja té preparades les noves previsions macroeconòmiques que enviarà a Brussel·les abans de final de mes en el marc del Programa d'Estabilitat 2016-2019. En elles, es contempla que el dèficit públic se situï en el 3,6% del PIB aquest any, una xifra vuit dècimes superior a la prevista inicialment -2,8% -. Per al 2017, el Govern ha estimat un de l'2,9%.


De complir-se aquestes noves estimacions, Espanya sortiria del procediment de dèficit excessiu (dèficit públic inferior al 3%) un any més tard del previst.


El Govern en funcions ha recalculat els objectius de dèficit públic després que el 2015 Espanya tanqués amb un dèficit del 5% del PIB, vuit dècimes per sobre del previst (4,2%), com a conseqüència fonamentalment de la desviació de les comunitats autònomes (1,66% sobre el 0,7% previst) i de la Seguretat Social (1,26% en lloc de 0,6%).


Aquest desfasament, sumat al que es preveu per al 2016, ha portat a la Comissió Europea a exigir a Espanya nous ajustos pressupostaris. De fet, divendres passat el Consell de Ministres ja va aprovar un acord de no disponibilitat de la despesa per a aquest exercici de 2.000 milions d'euros, i s'han imposat limitacions de despesa a les comunitats autònomes.


El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, que aquest dimarts presentarà aquestes noves previsions al Congrés, ha estat negociant amb l'executiu comunitari un nou camí de consolidació fiscal "realista" que limiti els ajustos, tenint en compte la previsible desacceleració econòmica i la incertesa del panorama internacional.


LA TAXA D'ATUR BAIXARÀ DEL 20% AQUEST ANY


Quant al deute, el Programa d'Estabilitat que Espanya va a enviar a Brussel·les preveu una reducció del deute públic d'una dècima per a aquest any, fins a situar-el 99,1% del PIB. En 2017, baixarà una altra desena i arribarà al 99% del PIB, segons les previsions del Govern.


Tal com va avançar Guindos aquest cap de setmana a Washington, el Govern ha revisat a la baixa la seva previsió de creixement del PIB per a aquest any des del 3% al 2,7%, i també per 2017, que es fixa en el 2, 4%, enfront del 2,9% estimat inicialment. El PIB nominal, per la seva banda, creixerà un 3,7% en els dos exercicis, enfront del 3,8% de 2015.


L'Executiu preveu que la taxa d'atur se situï en el 19,9% aquest any i al 17,9% el 2017. Guindos ja va dir aquest cap de setmana que Espanya pot crear 900.000 llocs de treball en aquests dos exercicis.


Així, igual que passarà amb el PIB, l'ocupació (mesurat en termes EPA) també desaccelerarà el seu ritme d'avanç, en passar d'un creixement del 3% el 2015 al 2,7% el 2016 i al 2,4% el 2017 . en termes de comptabilitat nacional (ocupació equivalent a temps complet), l'ocupació creixerà un 2,5% aquest any i un 2,2% el 2017, en contrast amb el 3% de 2015.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH