Junqueras respon a Montoro: "L'objectiu de dèficit és inassumible"

|


El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no s'ha quedat callat i ha contestat al ministre Montoro. En una carta li assegura que l'objectiu de dèficit fixat per a aquest 2016, d'un 0,3%, és "inassumible" tant des del punt de vista social com a tècnic.


Junqueras respon així a la carta que Montoro li va escriure el 6 d'abril i on li advertia de "mesures coercitives" si no complia aquest objectiu i li informava de l'obligatorietat d'aprovar un acord de no disponibilitat de crèdit en un termini de 15 dies, han avançat TV3 i Catalunya Ràdio.


En la seva missiva, datada el dimarts 12 d'abril, Junqueras defensa que els límits de dèficit fixats durant els últims anys pel Ministeri d'Hisenda per a les comunitats "no es corresponen amb els principis establerts en la mateixa Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera" .


Segons el conseller, a les autonomies els correspondria un objectiu de dèficit de l'1,62% per a l'exercici 2015 i de l'1% per a aquest 2016, molt lluny dels fixats per l'Executiu central, del 0,7% per al 2015 i del 0,3% per a aquest any.


El vicepresident també recorda la necessitat de renovar l'actual sistema de finançament de les comunitats i que s'hauria d'haver revisat l'1 de gener de 2014, segons la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca).


"És urgent comptar el més aviat possible amb un nou model de finançament que permeti a les comunitats autònomes en general, ja Catalunya en particular, complir els objectius d'estabilitat pressupostària garantint alhora la provisió dels serveis bàsics a la ciutadania", esgrimeix Junqueras .


"FALTA DE COMPLIMENT" L'ESTAT


A més, sosté que la "falta de compliment" d'alguns acords dificulta encara més a la Generalitat la gestió eficaç de les seves responsabilitats pressupostàries, i entre aquests incompliments cita el de la disposició addicional tercera de l'Estatut sobre inversió en infraestructures -xifrada en 3.811.000 de euros per al total del període i en 759 milions només per a l'exercici 2008-.


També lamenta la manca d'actualització del finançament dels Mossos d'Esquadra per al període 2010-2013 -de 265 milions-; la modificació de l'IVA en l'àmbit sanitari a partir de 2015 sense actualitzar els ingressos de la Generalitat -amb un impacte de 58 milions d'increment de la despesa-, així com la falta d'acord per part del Govern central sobre el Fons de Competitivitat des del exercici 2011, que hagués permès ingressar a les arques catalanes entre 700 i 900 milions anuals.


"Són totes elles circumstàncies que agreugen tant les condicions en què la Generalitat ha de complir amb la prestació de serveis bàsics -posant en risc la qualitat dels mateixos, i per tant, perjudicant greument la ciutadania-- com l'assumpció dels principis de responsabilitat fiscal i estabilitat pressupostària ", afegeix el vicepresident econòmic, que també ha lamentat que no s'hagi mantingut en un 0% l'interès del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a aquest exercici.


Malgrat aquesta situació, Junqueras destaca que la Generalitat va aconseguir reduir el seu dèficit del 4,48% del PIB al 1,95% entre 2010 i 2015, de manera que el compromís de l'administració catalana amb l'objectiu de dèficit és "evident", alhora que és irrenunciable el seu compromís amb l'Estat del Benestar.


"És per això que donat l'escenari actual d'ingressos i despeses, l'objectiu assignat a Catalunya per a l'exercici 2016 resulta inassumible, tant des del punt de vista social com des del punt de vista tècnic, si es manté la situació anteriorment descrita", conclou Junqueras, que adverteix que això afecta la confecció del pla d'ajust requerit a la Generalitat per accedir al FLA de 2016.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH