La supervivència al càncer a Catalunya puja del 45 al 60% en deu anys

|


La supervivència al càncer a Catalunya als cinc anys del diagnòstic ha pujat del 45 al 60% en deu anys, segons les dades de l'Institut Català d'Ontologia (ICO). La millora de les expectatives de vida és conseqüència de la investigació i els nous fàrmacs, juntament amb la prevenció i la detecció precoç. 


Ara, sis de cada deu personas sobreviuen a la malaltia. En càncers com el de mama, per exemple, sobreviuen el 94%, dos punts més que en 2006. En el de còlon i recte, en deu anys s'ha augmentat la supervivència del 64 al 67%. Ara bé, també n'hi ha dels que fan caure la mitjana, com el de pulmó. 


La incidència del tabac en el càncer és prou coneguda. En un 88% de càncers de pulmó, el pacient fuma o havia fumat. Josep Ramon Germà, president del comitè organitzador del Simposi ICO 10més10, on s'han presentat les dades, ha estat contundent en aquest tema: "Si demà desaparegués la planta del tabac, desapareixerien el 27% de tots els càncers; per tant, la prevenció específicament de no començar a fumar és bàsica".


Germà ha alertat que s'està trencant la tendència a la baixa del tabaquisme entre els joves. A més del de pulmó, entre les principals assignatures pendents hi ha el càncer de pàncrees, el d'esòfag i els gliomes cerebrals.


AVENÇOS EN ELS CÀNCERS DE SANG


On s'ha observat un augment molt significatiu de supervivència és en els mielomes i limfomes, càncers de la sang. El descobriment de fàrmacs és la clau d'aquesta bona notícia. La leucèmia mieloide crònica ha passat de ser mortal a ser una malaltia crònica. Gràcies a la medicació, té un índex de supervivència del 94%. En el cas del mieloma, ha passat del 43 al 68%. I en el limfoma, del 41 al 68%.


En general, l'índex de supervivència del càncer a Catalunya és dels més alts del món. Se situa entre el 65% dels Estats Units i el 55% de mitjana europea.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH