Descobreixen "noves alteracions" en unes proteïnes vinculades al càncer

|La revista 'Genome Research' ha publicat un article en el qual revela que el Grup Computacional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha descobert "noves alteracions" en les proteïnes d'unió a l'ARN --ácido ribonucleico--, anomenades RBPs, les quals generen canvis en el procés de 'splicing alternatiu' vinculats al desenvolupament del càncer.


Malgrat que la importància del 'splicing alternatiu' en el funcionament cel·lular és àmpliament coneguda per la comunitat científica, "el paper que juga en el càncer no ha fet res més que començar a aflorar", ha informat aquest dilluns la universitat en un comunicat .


Aquest avanç, que "obre noves vies per entendre la biologia del càncer i buscar noves estratègies terapèutiques", ha estat possible gràcies a les noves tècniques de seqüenciació i la disponibilitat de dades de seqüència de l'ARN --ácido ribonucleico-- de múltiples tumors, a través de projectes com el 'Atles del Genoma de Càncer'.


Per primera vegada, han estudiat la variabilitat de l transcriptoma cel·lular --el conjunt de les molècules ARN-- en diversos tumors alhora, és a dir, no s'han centrat en l'ADN, sinó en els productes que s'extreuen d'ell.


La informació genètica de les cèl·lules es troba codificada en la cadena d'ADN i és llegida per la maquinària cel·lular, que generarà l'anomenat ARN per després traduir-lo en proteïnes.


A vegades, el mateix gen pot donar lloc a diferents molècules d'ARN, que produeixen diferents proteïnes amb funcions molt diverses, un procés que es coneix com 'splicing alternatiu', que influeix en la síntesi de la majoria de les cèl·lules eucariotes i la seva regulació depèn de les proteïnes d'unió a l'ARN (RBPs, en les seves sigles en anglès).


Gràcies a eines bioinformàtiques dissenyades pel propi grup, els investigadors han dut a terme, en temps rècord i utilitzant recursos computacionals limitats, una anàlisi de l'ARN de més de 4.000 mostres tumorals d'onze tipus de càncer.


Ha demostrat que "les proteïnes lligades a l'ARN es troben amb molta freqüència alterades en els tumors humans", i que aquestes alteracions determinen el transcriptoma de les cèl·lules i indueixen transformacions cel·lulars relacionades amb el càncer.


FINS ARA "INVISIBLES"


Fins ara, aquestes alteracions romanien "invisibles" als mètodes utilitzats en grans projectes de genomes de càncer, si bé els autors han demostrat que les cèl·lules no tumorals adquireixen propietats tumorals quan s'introdueixen alteracions identificades del transcriptoma.


El treball ha estat possible amb la col·laboració dels doctors Juan Valcárcel i Belén Miñana del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i els doctors Miguel Ángel Pijuana i Francesca Mateu de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).


També s'han ampliat els coneixements sobre les proteïnes d'unió a l'ARN (RBPs, en les seves sigles en anglès), i han destacat la importància del 'splicing' alternatiu com a mecanisme complementari en el desenvolupament del càncer, convertint-se "en un nou factor" a tenir en compte en l'estudi d'aquesta malaltia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH