dimecres, 23 de setembre de 2020

El cànnabis és la droga il·legal més consumida entre els joves a Espanya

|


El consum de cànnabis s'ha convertit en un fet molt normal a casa nostra. Com a conseqüència, cada vegada més joves el consumeixen i aquest fet ha provocat que la demanda de tractament en associacions com Projecte Home hagi augmentat proporcionalment.


De fet, per al delegat del Pla Nacional sobre Drogues, Francisco de Asís Babín, "estem davant d'una alta probabilitat que sigui la tercera gran epidèmia de les drogues al nostre país després de la cocaïna i l'heroïna".


"La realitat és que el cànnabis és la droga il·legal més consumida entre els joves en el món i també a Espanya", ha assenyalat el president de Projecte Home, Luis Bononato, que ha afegit que "l'escassa sensibilització fa que la població no sigui conscient dels riscos del consum del cànnabis ".


Segons dades de l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies, als quals s'han referit els ponents de la jornada, 14,6 milions de joves europeus de 15 a 34 anys han consumit aquesta droga en l'últim any, dels quals un 15,2 per cent corresponen al grup d'edat més reduït (14-24 anys).


INCIDÈNCIA A ESPANYA


Dades recollides per Projecte Home assenyalen que el 2013 l'edat d'inici estava al voltant de 14 anys i, actualment, "han augmentat els casos en què el procés d'iniciació es dóna als 12 o 13 anys", subratlla. Al seu torn, "la demanda de tractament de cànnabis també ha augmentat; el 2012 la demanda era del 7 per cent i el 2014 del 9,2 per cent".


Prop d'un 30,4 per cent de la població espanyola ha consumit algun derivat del cànnabis en alguna ocasió, i la prevalença a l'accés de tractament per abandonar el consum se situa al voltant del 29,9 per cent.


Durant l'esdeveniment han esmentat l'enquesta 'Estudes 2015' que indica que el 18,6 per cent dels joves d'entre 14 i 18 anys havia consumit cànnabis en l'últim mes. Per la seva banda, en l'àmbit laboral, l'enquesta de l'observatori espanyol de droga i toxicomanies assenyala que el 2013 el 7 per cent ho ha consumit en l'últim mes i el 2 per cent està en consum de risc.


Una dada rellevant és que el 2014 el 46,3 per cent dels conductors morts a la carretera van donar positiu en alcohol i cànnabis.


FACTORS QUE INCIDEIXEN Al CONSUM


Luis Bononato ha declarat que els factors que augmenten el risc de consum solen ser "l'accessibilitat, perquè és una droga de molt fàcil accés, la tolerància del consum i l'escassa percepció de risc".


De fet, el consum de cànnabis és molt similar al consum de tabac a Espanya i, segons l'enquesta realitzada pel Pla Nacional de Drogues, el 65 per cent dels escolars declaren que és una substància fàcil de comprar. Aquesta mateixa enquesta revela que 146.200 joves espanyols d'entre 14 i 18 anys ha iniciat el seu consum en 2014.


Així mateix, el president de Projecte Home ha denunciat la "poca sensibilització r especte al problema de la droga perquè no és un tema que preocupi a la societat encara segueix existint; hem de canviar la tolerància respecte al consum i disminuir l'accessibilitat".


Un altre aspecte important que assenyalen és que "hi ha una relació directa i bidireccional entre la tolerància paterna al consum d'alcohol i els factors de risc de consum de cànnabis", ha indicat el delegat del Pla Nacional sobre Drogues. Per tant, "si els pares mantenen una tolerància absoluta al consum d'alcohol dels seus fills, augmenta el risc de consum d'altres substàncies", afegeix.


EFECTES IRREVERSIBLES


"El consum de cànnabis triplica el risc de patir malalties mentals i la marihuana pot augmentar el risc de patir psicosi", ha declarat Luis Bononato.


De fet, "el 25 per cent dels joves que consumeixen cànnabis presenten Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i, en aquells amb consum problemàtic, hi ha un 10 per cent de crisi psicòtiques", ha indicat la directora general de Projecte home, Elena Presencio.


Entre els efectes més coneguts hi ha els que afecten la cognició ia les funcions executives, des de la coordinació motora fins a les tasques executives complexes com planificar, organitzar, prendre decisions i controlar les emocions. Aquests efectes depenen de les dosis, de l'edat d'inici i del temps d'addicció.


L'exposició perllongada a aquest tipus de substàncies deteriora les capacitats d'aprenentatge, d'interacció social, afecta la memòria, a l'estat d'ànim i pot provocar un desplaçament social.


PERFIL DELS CONSUMIDORS I PREVENCIÓ


La directora de Projecte Home ha posat èmfasi en el tipus de consumidor que acudeix a l'associació. Solen ser joves d'entre 14 i 25 anys que provenen d'una "estructura familiar estable" i la majoria són homes encara que "la població femenina en aquest rang d'edat representa un 25 per cent".


"La figura dels pares és fonamental perquè són els que porten els seus fills ja que ells no volen" assenyala destacant la importància de la pressió externa per part de la família.


"Solen presentar síndrome amotivacional, apatia, símptomes d'hiperactivitat, impulsivitat, problemes en l'àmbit familiar, conductual i baix rendiment acadèmic".


Des Projecte Home treballen en la prevenció, educació i tractament com a resposta a aquesta problemàtica i "es canalitza a través de programes centrats en cada cas per superar les dificultats de l'adolescència".


"El primer que fem és una anàlisi dels factors de risc i de protecció, diferenciant cada un d'ells; també fem és anàlisi en la família davant factors de risc com la normalització del consum de substàncies com l'alcohol i la falta de comunicació" , ha insistit Elena Presencio.


Pel que fa als factors de risc, "són aquells que incideixen al consum com la falta d'autoestima, l'absència d'interès formatiu i educatiu o l'alteració de les normes, entre d'altres, el programa pretén reduir el risc i augmentar la protecció".


Projecte Home porta a terme diverses accions en matèria de prevenció com la prevenció escolar i familiar a les aules amb alumnes d'ESO, campanyes en els mitjans de comunicació i ofertes formatives.


COM DETECTAR EL CONSUM


Amb motiu d'informar a les famílies, des de Projecte Home han assenyalat que els principals símptomes per detectar que una persona consumeix cànnabis solen estar relacionats amb la fisología, el comportament i la sensibilitat emocional.


"En l'àmbit fisiològic parlaríem d'ulls brillants o vermells, somnolència, dificultat per expressar-se amb claredat o descoordinació de moviments", assenyala la directora.


Respecte al comportament, "parlaríem d'alteració en el somni i en els hàbits d'alimentació, el desordre d'horaris i no realitzar els deures o les tasques de la casa". Finalment, "la irritabilitat, l'agressivitat o l'aïllament també són conseqüències del consum de cànnabis", conclou.


EL CÀNNABIS COM NEGOCI


Per la seva banda, Francesc d'Assís ha denunciat que "hi ha interessos manifestos per certs grups empresarials de convertir el cànnabis en un negoci". A més, ha fet referència a un estudi publicat el 1979 on ja es feia referència "al fet que s'anava a utilitzar el consum terapèutic de cànnabis per a l'acceptació social ".


Pel que fa al tractament mèdic, "el cànnabis és la droga il·legal que més demanda mèdica precisa i al nostre país es poden utilitzar derivats d'aquesta substància sempre que hi hagi evidència científica per a això".


"És imprescindible posar en evidència que la nostra regulació és absoluta i determina el que les convencions internacionals dicten". De fet, "Espanya està al capdavant en confiscació de cànnabis, com és el cas de l'haixix o la cocaïna", ha conclòs.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH