dissabte, 8 de agost de 2020

Expedient sancionador a El Punt Avui TV per no emetre prou programació de proximitat

|


El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat aquest dimarts obrir un expedient sancionador a El Punt Avui TV per no emetre prou programació de proximitat a la demarcació de Barcelona.


El CAC, que va analitzar una mostra corresponent al període entre el 21 i 27 d’abril de 2015, va constatar l’emissió d’un temps insuficient de programació de proximitat.


Segons el plec de clàusules administratives particulars s’entén per televisió local de proximitat aquella que es vincula al territori amb infraestructures i capacitat de producció pròpia en la seva demarcació o en una de contigua, promou mecanismes d’accés i de participació de la ciutadania a qui s’adreça, dóna impuls i collabora amb la indústria audiovisual local. El document afegeix que la programació resultant ha de dedicar la major part del temps d’emissió a continguts relacionats amb l’àmbit de cobertura, les manifestacions culturals, els esdeveniments esportius, l’activitat econòmica, les novetats tecnològiques, les expressions tradicionals, així com la identitat lingüística o històrica del seu entorn geogràfic.


CANAL DE REFERÈNCIA


El canal de referència va ser adjudicat inicialment, l’any 2006, a la societat SmileAdvertising, SL, que emetia sota la marca comercial Canal Català. El 2012, aquesta societat es va fusionar per absorció amb Publicitat i Comunicació del Vallès, SL. 


El 2014, el Consell va autoritzar l’arrendament de diverses llicències, entre les quals es trobava la societat esmentada. La societat arrendatària va ser Xarxa de Serveis i Comunicacions 2014, SL, a la qual pertany El Punt Avui TV. Com a conseqüència de l’autorització, l’empresa arrendatària assumia els deures i les obligacions que es deriven de les llicències de referència.


L’eventual incompliment de l’obligació d’emetre un nombre determinat d’hores setmanals de programació de proximitat seria constitutiu d’una infracció greu, d’acord amb la lletra i de l’article 133 de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya (LCA). La LCA preveu que les infraccions greus són sancionades amb una multa des de 12.001 euros fins a 90.000 euros.


PERÍODE D'INFORMACIÓ PRÈVIA


El 16 de març el CAC va obrir un període d’informació prèvia per tal de donar audiència al prestador Xarxa de Serveis de Comunicació 2014, SL. L’11 d’abril l’empresa va lliurar al Consell un escrit en el qual va allegar que l’incompliment es va produir per circumstàncies alienes a la voluntat del prestador i que l’esforç econòmic per emetre la programació de proximitat en aquella setmana hauria posat en perill la continuïtat del conjunt del projecte.


En l’escrit, l’empresa va afegir que a partir del mes d’abril el prestador havia modificat la seva programació fins a complir amb el compromís particular d’emissió de programació de proximitat.


L’Acord del CAC ha estat aprovat per unanimitat.


ENTREVISTA A CARLES SASTRE


Per altra banda, el Ple del Consell ha aprovat un altre acord segons el qual es considera que l’entrevista a Carles Sastre en el programa Més 324 no va vulnerar cap de les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat.


L’entrevista a Carles Sastre es va emetre pel canal 3/24 el 16 de desembre de 2015, a propòsit del Manifest de suport al procés independentista, en el 30è aniversari de la mort de Quim Sánchez.


En l’entrevista, el director i conductor del programava presentar a l’entrevistat com a “pres polític” i com a “militant històric de l’independentisme”.


L’Acord del CAC es basa, fonamentalment, en la Interlocutòria de 21 de maig de 2010 de l’Audiència Nacional, ratificada pel Tribunal Suprem en la Sentència de 4 de novembre de 2010. L’esmentada interlocutòria, referida a un altre dels procesats pels mateixos fets, detalla, abastament, la dificultat en l’apreciació dels fets i planteja la seva “revisió històrica”, més enllà dels veredictes judicials concrets.


Així, en relació amb aquest altre condemnat, l’Audiència Nacional diu: “Los distintos aspectos de la vida de [...] son escindibles, lo que hace perfectamente posible laurear determinado spasajes o momentos de su biografia personal, sin que los controvertidostengan que empañar al resto”.


A la vista d’aquesta anàlisi, el CAC ha conclòs que les expressions emprades pel director i conductor del programa no s’estimen contràries a les previsions de la normativa que regula el servei públic audiovisual de competència de la Generalitat, i no incorren en cap vulneració del principi de veracitat.


L’Acord del CAC ha estat aprovat per tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president. Tres membres del Consell han anunciat la presentació de vots particulars.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH