dilluns, 10 de agost de 2020

Registrades 16 discoteques de Catalunya en una macrooperació contra el frau fiscal

|


frau 1


Més de 500 agents i funcionaris de l'Agència Tributària estan registrant des d'aquest dijous 110 societats propietàries de 87 discoteques i pubs de grans dimensions de tot Espanya, 16 dels quals es troben a Catalunya.


Es tracta d'una macrooperació contra el frau fiscal i les vendes en negre que s'estén a 11 comunitats autònomes.


Per les dimensions de l'operació, anomenada 'Chopin', així com pels mitjans destinats i la complexitat logística i organitzativa, es tracta de la major operació coordinada ia nivell nacional contra el frau fiscal i l'economia submergida realitzada fins a la data per l'Agència Tributària.


En conjunt, les societats inspeccionades representen més del 20% de la facturació del sector de l'oci nocturn a Espanya.


Els registres, que es van iniciar a primera hora de dijous, al tancament dels locals d'oci nocturn, continuaran al llarg d'aquest divendres i està previst que concloguin avançada la jornada, en una operació de caràcter administratiu que no implica detencions i amb la que s'inicia el procés d'inspecció pròpiament dit, del que podran derivar o no detencions posteriors. de moment, s'han obert inspeccions sobre 14 persones físiques vinculades amb aquestes empreses.


Fruit d'aquests registres, els funcionaris de l'Agència Tributària, que van començar les primeres tasques d'investigació a principis d'any, han trobat programari de doble ús, que permet ocultar part dels ingressos percebuts i portar una comptabilitat 'paral·lela', així com grans quantitats de diner negre.


El dispositiu d'entrada i registre a les discoteques, pubs i oficines intervingudes ha requerit el desplegament de més de 500 funcionaris de l'Agència Tributària, incloent inspectors i personal de les Unitats d'Auditoria Informàtica i de Vigilància Duanera, amb el suport d'efectius policials. Els registres, majoritàriament desenvolupats a primera hora del matí, al tancament dels locals, van començar ahir i conclouen avui.


CONTROL DE TIQUETS I RECAPTACIÓ


Les actuacions s'han iniciat per personació de la Inspecció Tributària a les seus dels obligats tributaris, per tal d'accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació, així com l'estudi de la recaptació del dia i al funcionament ordinari dels sistemes informàtics d'emissió de tiquets, facturació i caixa.


La investigació prèvia al llançament de l'operació 'Chopin' arrenca al començament d'enguany amb la detecció d'un volum de cobraments amb targeta declarats a Hisenda per part de les societats ara inspeccionades que resultava "anormalment alt" (de fins a més del 76% en algun dels casos) per a un sector en què, per les seves característiques, cosina clarament el pagament en efectiu, mentre que l'ús de targetes de crèdit és escàs.


Després d'aquesta primera avaluació de riscos fiscals, el Departament d'Inspecció va detectar que el conjunt de les empreses afectades per l'operació estaven declarant un volum de cobraments amb targeta de crèdit que duplicava els moviments d'efectiu en comptes bancaris coneguts per l'Agència Tributària.


Aquesta situació ja va alertar sobre la possible existència d'un "gran circuit paral·lel d'efectiu" que no s'estava declarant a Hisenda, però els investigadors també van observar diferències substancials entre l'activitat declarada i la que es traslluïa a partir d'una anàlisi detallada de l'aforament habitual dels locals, el preu de les entrades i les consumicions.


A més, la prèvia observació dels locals va permetre a diversos casos detectar una irregularitat formal molt estesa, que passava per la venda prèvia de tiquets per consumicions que posteriorment s'eliminaven en barra. El tiquet es venia al client per diversos mitjans no susceptibles de control i posteriorment es deixava sense documentar la consumició, aprofitant que al sector de l'oci dels destinataris del servei són sempre consumidors finals.


LA MAJORIA DE DISCOTEQUES A VALÈNCIA, CATALUNYA I ANDALUSIA


Després d'aquesta anàlisi, i coincidint amb l'inici de la temporada alta de les discoteques a les principals zones costaneres, es va posar en marxa el dispositiu d'entrada i registre, que ha afectat 87 discoteques, pubs i oficines de les societats inspeccionades en 11 comunitats autònomes: Andalusia (10), Aragó (4), Astúries (1), Balears (4), Canàries (4), Castella i Lleó (3), Catalunya (16), Extremadura (2), Galícia (16), Madrid (7) i Comunitat Valenciana (20).


Al costat de la detecció i consegüent regularització del frau fiscal que finalment es aflori, tant aquesta com anteriors actuacions sectorials desenvolupades en els últims anys per l'Agència Tributària pretenen també transmetre als sectors involucrats en aquestes pràctiques un missatge "dissuasori", perquè, en el cas, les recondueixin cap al correcte pagament de les seves obligacions tributàries.


L'operació 'Chopin' ha estat coordinada pel Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Tributària i s'emmarca en el Pla de Control de l'Economia Submergida que desenvolupa l'Agència. En l'operatiu d'entrada i registre d'aquests dos últims dies han participat 386 funcionaris de la Inspecció de l'AEAT, incloent les Unitats d'Auditoria Informàtica, així com 135 funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, comptant també amb la col·laboració de Mossos d'Esquadra a Catalunya i la Policia Nacional a la resta del territori nacional .Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH