dimecres, 21 de octubre de 2020

Barcelona tancarà 256 pisos turístics il·legals

|

Turismo2 3


L'Ajuntament de Barcelona tancarà 256 habitatges d'ús turístic il·legal després del pla de xoc impulsat al juliol, les eines han permès guanyar eficiència en la detecció de pisos sense llicència i en la inspecció d'aquesta activitat, segons la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.


En roda de premsa al costat de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, Sanz ha explicat que els visualitzadors s'han detectat 234 pisos que rebran l'ordre de cessament i una sanció de 30.000 euros, mentre la feina dels inspectors han permès tramitar altres 22 ordres de cessament.


A més, l'equip de 20 visualitzadors actiu des de l'1 de juliol -que s'han detectat deu vegades més pisos il·legals que per la via d'inspecció en aquest mes- ha localitzat 126 pisos legals que no publiquen la llicència, pel que seran sancionats amb 3.000 euros.


Aquests visualitzadors, que han estat contractats a través dels plans d'ocupació municipals, han realitzat l'1 de juliol l'1 d'agost 738 recerques a Internet d'anuncis de pisos turístics sense número de llicència, i han fet 509 visualitzacions a peu de carrer, que han permès identificar aquests 234 pisos turístics il·legals.


Aquest equip ha realitzat 373 enquestes a turistes -que han facilitat la direcció en què s'allotgen en 27 casos-, i ha localitzat 118 adreces de pisos mitjançant converses amb veïns i observació al carrer, que s'estan examinant per comprovar si compten amb llicència i si s'adeqüen a la legalitat.


El cos d'inspectors -que també ha estat reforçat en els districtes, amb quatre més, aconseguint els 49, que se sumen als 20 de ciutat- ha realitzat 521 inspeccions d'habitatges d'ús turístic durant aquest mes, de les que han derivat 184 expedients, 22 ordres de tancament i 102 sancions de 30.000 euros.


Sanz ha destacat que han comprovat en aquest mes que la feina dels visualitzadors és més àgil que el dels inspectors -que han de visitar el pis en dues ocasions, entre d'altres tràmits-, i ha apostat per seguir reforçant el cos d'inspecció, ja que hi ha situacions en què no poden actuar els visualitzadors.


Preguntada pels periodistes, Pin ha explicat que, en la via de la inspecció, des que es produeix la denúncia fins que s'efectua el tancament del pis poden passar entre sis mesos i un any, i Sanz ha detallat que les ordres de cessament a aquests 256 pisos illegals estan en tràmit i seran rebudes els propers dies.


Actualment hi ha en tràmit 1.015 ordres de cessament i 682 expedients sancionadors per les actuacions prèvies al pla de xoc -en 2014 es van emetre 242 ordres; el 2015, 533, i 112 fins juliol-, i 61 pisos han deixat d'operar i s'han resolt 31 sancions de 30.000 euros.


SANCIONS A PLATAFORMES


Sanz ha explicat que s'han resolt sengles sancions de 60.000 euros a les plataformes Airbnb i HomeAway iniciades al setembre de l'any passat, que ara estan pendents de cobrament, després del que, si es comprova que reincideixen i publiciten pisos sense llicència i sense collaborar amb l'Ajuntament, podrien ser multades amb fins a 600.000 euros.


L'Ajuntament també ha obert expedients a dues residències d'estudiants situades als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc per actuar com hotels malgrat disposar de permís per a residència i estar ubicades en terrenys qualificats d'equipament, el que pot comportar sancions d'entre 30.000 i 600.000 euros.


A més, sancionarà a 34 propietaris de pisos turístics que no han resolt problemes dels veïns amb 1.000 euros, i aviat es resoldrà l'ordre de tancament de tres edificis a l'Eixample, a Sant Martí ia Ciutat Vella que operen com a pisos turístics i representen un total de 40.


COL·LABORACIÓ CIUTADANA


Pin ha explicat que el web que va habilitar l'Ajuntament perquè els ciutadans i turistes puguin alertar de pisos turístics il·legals ha rebut 375 avisos que, sumats als registrats pel servei de recepció d'incidències, aconsegueixen 406 adreces que actualment s'estan investigant i passen a la via d'inspecció.


La regidora ha recordat que l'Ajuntament ha començat a enviar cartes als veïns per informar-los de la situació dels pisos turístics il·legals i la tramitació per a tancar-los, que s'han enviat de moment a 21.000 habitatges del barri de Sant Antoni i continuarà després per la resta de l'Eixample fins a arribar a 807.000 veïns a l'octubre.


Preguntada per la prova pilot impulsada fa un any perquè propietaris de pisos il·legals els oferissin per a lloguer social condonándoles part de la multa, Pin ha insistit que ningú s'ha acollit perquè "no sortia a compte" amb la sanció de 15.000 euros, que s'ha augmentat a 30.000 per facilitar que participin en aquest tipus de propostes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH