dissabte, 5 de desembre de 2020

Un 80% de catalans amb trastorns mentals pateix també discriminació

|

trastorn


8 de cada 10 catalans amb trastorns mentals ha patit algun tipus de discriminació en un àmbit de la vida. A més, el 54,9% és discriminat "bastant o molt freqüentment". Aquests durs dades es desprenen d'un estudi pioner impulsat per Obertament i s'emmarca en la campanya discriminaciozero.org.


La portaveu del Govern, Neus Munté, ha presentat aquest divendres l'estudi 'L'estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016' al Palau de la Generalitat, amb el president d'Obertament, Israel Molinero, i el director de l'Àrea Social de la Fundació Bancària la Caixa, Marc Simón.


Segons Aleix Caussa, un dels investigadors de l'estudi, el tabú social sobre la malaltia mental provoca que neixin creences, marques i atributs que vinculen la persona a una característica indesitjable i això "eclipsa la resta".


El treball, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Spora, assenyala els principals comportaments discriminatoris: la sobreprotecció i control -51,6%-, l'evitació i rebuig -50,7%-, el menyspreu, les burles, els insults o la coacció -47,4%-, i les agressions físiques o sexuals -11,9%-.


GAIREBÉ EL 90% DEIXA DE FER ACTIVITATS


Segons l'estudi, per fer front a l'estigma i al tracte discriminatori, l a opció majoritària de les persones és en un 82,4% amagar que tenen aquesta malaltia, i el 88,8% ha deixat de fer alguna activitat per la por de ser discriminat: el 40,9% d'oci i el 39% ha deixat d'expressar la seva opinió en públic, per exemple.


El tracte discriminatori abasta totes les esferes vitals de la persona, sent el familiar l'àmbit on més casos es donen en representar un 56,4% del total; seguit pel grup d'amistats -53,1%-, els serveis de salut -47,5%-, l'àmbit laboral -40,6%-, la parella -40%-, i l'àmbit educatiu -34,2%-.


Caussa ha alertat que la taxa d'atur a les persones amb trastorn mental és del 65%, 44 punts superior a la xifra catalana; a més, el 78,9% ha amagat que tenia la malaltia en una entrevista de treball i, dels que no ho van ocultar, el 19,2% afirma haver estat tractat de forma injusta.


ESTUDI AMB 112 PARTICIPANTS


L'estudi ha creat 14 grups focals amb 112 participants que han aportat el seu testimoni: cinc grups amb afectats; 2 de familiars, dues de professionals de salut mental, un de salut, un de recursos humans, un del sector educatiu i dues de joves, amb un total de 967 qüestionaris.


"Volíem entendre l'experiència de discriminació per identificar les formes d'estigma en els diferents àmbits vitals; això ens ajuda a focalitzar els esforços en els propers anys", que seran l'educatiu, el laboral i el de l'atenció sanitària, ha destacat Molinero.


L'activista Isabel Giménez, que té un trastorn mental, ha lamentat: "Si no es parla, és com si no existíssim i això contribueix a l'ocultació del problema", i ha explicat que va ocultar 16 anys la malaltia en el seu treball -una entitat bancària-, el que la va obligar a anar canviant d'oficina per evitar explicar-ho.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH