diumenge, 29 de novembre de 2020

6 de cada 10 llars ateses per Càritas a Catalunya tenen nens al seu càrrec

|

Pobrezainfantil

Foto: Obra Social La Caixa


El 64% de les llars atesos per les deu delegacions de Càritas a Catalunya durant 2015 són famílies amb infants a càrrec, segons ha destacat la presidenta de la institució, Carme Borbonès, aquest dimarts a la presentació de la memòria social anual.


Acompanyada de l'arquebisbe de Barcelona i bisbe delegat de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Juan José Omella, ha explicat que Càritas va atendre l'any passat a 343.513 persones i va arribar a 578.000 beneficiaris, tenint en compte els familiars dels primers -respecte a els 571.000 de l'any anterior-.


Sobre el perfil de les llars, la responsable de Desenvolupament Institucional de Càritas Diocesana de Terrassa, Amèlia de Juan, ha revelat que el 64% de llars atesos amb nens, el 47% són parelles amb fills, mentre que el 17% són mares soles amb fills.


Per això, els tres programes als quals totes les delegacions de Càritas estan dedicant més esforç són els dirigits a cobrir necessitats bàsiques -aliments, roba i higiene-, ajudes a famílies -amb reforços educatius, per exemple- i ajuda a pares a trobar treball.


CREIXEN UN 16% ELS PROJECTES


"Càritas té en compte sempre la família i el seu entorn", ha remarcat la coordinadora de programes de Càritas Diocesana Urgell, Marta Fortuny, que ha apuntat un augment del 16% dels projectes, que han passat de 1488-1729.


El d'inserció sociolaboral i economia social és el programa que més ha augmentat el nombre de projectes que fa a 2014, de Càritas Catalunya que compta amb un pressupost global de 41 milions d'euros, dels quals el 77,2% procedeixen de fonts privades - socis i empreses- i la resta d'aportacions públiques.


PERFIL DELS ATESOS


Del nombre general d'atesos, el 31% no tenen una llar digna, ja que viuen en una habitació de relloguer (13%), no tenen habitatge (8%), viuen acollides sense pagar (8%) o viuen en habitatges d'entitats socials (2%).


A més, el 50% de les persones ateses han nascut a Espanya oa Europa, i el 28% de la regió del Magrib i la resta d'Amèrica del sud i central, mentre que el 31% són menors de 30 anys.


"TREBALLADORS POBRES"


Respecte a la situació laboral, el 72% de les persones ateses en edat laboral es troben a l'atur, i un 12%, malgrat treballar, no tenen una ocupació digna ni decent per a poder viure, el que els converteix en "treballadors pobres ", ha dit De Joan.


Ha evidenciat el fet que "treballar no vol dir tenir la situació resolta", ha remarcat De Juan, que ha observat que Càritas treballa en xarxa amb administracions i entitats socials del territori.


L'arquebisbe Omella ha lamentat que la pobresa s'ha cronificat, i ha demanat a la població "obrir els ulls i el cor" a totes les persones que ho necessiten, i que es troben molt a prop, potser en el mateix replà del pis.


PERSONES AL CENTRE DE DECISIONS


Ha apostat per "dir no a una economia de l'exclusió i de la desigualtat que mata" en unes paraules en què ha parafrasejat al papa Francesc, i ha demanat posar a les persones en el centre de les decisions polítiques i econòmiques.


Ha animat demanar-los als governants polítiques actives dirigides a les famílies, i ha observat que "Espanya és un dels països d'Europa on es fa menys política familiar", i també ha demanat a polítics i empresaris polítiques laborals.


Tots els representants han carregat contra un "molt desigual" sistema econòmic i social, ja que si bé el PIB va créixer un 2,6% l'any passat, mentre que la taxa de pobresa només es va reduir tot just un 0,1%.


La presidenta de Càritas ha destacat un augment dels voluntaris en un 6,6% durant 2015, amb un total de 12.333 persones, mantenint-se el nombre de contractacions de les delegacions a 476.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH