dijous, 3 de desembre de 2020

Ludmila Vinogradoff: «Monedero i Iglesias van aconsellar a Chávez ocultar la seva malaltia per perpetuar el seu poder»

|

P1170196

Ludmila Vinogradoff | CatalunyaPress


CatalunyaPress.- La malaltia de l'expresident de Veneçuela Hugo Chávez va estar embolicada, des del principi, en el misteri i el secretisme. Se sabia que Chávez patia un càncer, però la ciutadania no va arribar mai a conèixer la magnitud de la gravetat. Fins que va morir. La data oficial de la seva mort va ser el 5 de març del 2013, però fonts fiables asseguren que l'expresident va morir dos mesos abans. Per què es va ocultar amb tant afany?


La periodista veneçolana Ludmila Vinogradoff, corresponsal a Veneçuela del diari ABC, acaba de publicar El ocaso de Chávez (una autoedició que es pot adquirir a Amazon), llibre en el qual entrevista al metge que va tractar a Hugo Chávez durant els 18 mesos que va durar la seva malaltia i en el qual revela aquesta i moltes altres qüestions al voltant d'una de les figures claus en la història del país.


Com neix la idea d'escriure aquest llibre?

Entrevistant al doctor José Rafael Marquina, l'únic metge veneçolà que havia informat profusament els últims 18 mesos d'Hugo Chávez. Això em va portar a investigar més ia tornar a entrevistar-més vegades per conèixer amb detalls la seva evolució fins que va morir. Jo tenia molts dubtes sobre la veracitat i la informació oficial sobre el càncer i la mort de Chávez. Hi havia molt silenci, molt misteri, molt ocultació, pel que vaig decidir entrevistar el seu metge. Efectivament, tot el que em va explicar prova l'engany que va ordir Chávez.


I per què aquest engany?

Per perpetuar-se en el poder i així robar. A través d'Maduro, el règim chavista va tenir un major control del Govern.


Què és el que es deia oficialment i què era el que en realitat estava passant?

Tot va ser una gran mentida, una estafa. El Govern deia que Chávez estava molt bé, però per dins s'estava morint, agonitzava. Ja no estava en condicions per a ser reelegit en el seu càrrec i molt menys per assignar a Maduro com el seu successor.


Com van ser per a Chávez als 18 mesos de malaltia?

El metge em va dir que van ser terribles, però Chávez sabia dissimular molt bé perquè els seus assessors, que era gent que ara està en Podem -Juan Carlos Monedero, Pablo Iglesias-, [en aquells moments Podem no existia] li va aconsellar amagar la malaltia per controlar el poder més enllà de la seva mort. Chávez sabia que anava a morir, però ell va enganyar a tothom.


És a dir, vostè sosté que els que ara conformen Podem ajudar a Chávez en el seu engany.

Sí, i això s'ha confirmat a través d'informes publicats al diari ABC. Podem tenir vincles amb el chavisme i encara té vincles amb Maduro i Alfredo Serrano Mancilla, cofundador d'Podem a través de la fundació Celac Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys) . A través d'aquest amic de la directiva, Podem ha continuat amb els seus vincles amb Maduro. És més, gent propera a Podem és la ideòloga de Maduro, ells han aconsellat tot el pla de Govern de Maduro que ha portat el país a la crisi que viu avui Veneçuela.


Tot va ser una gran mentida, una estafa. El Govern deia que Chávez estava molt bé, però per dins s'estava morint, agonitzava. Ja no estava en condicions per a ser reelegit en el seu càrrec i molt menys per assignar a Maduro com el seu successor.


Com veuria que Podem guanyés les eleccions a Espanya?

Crec que terminaríais com Veneçuela. Nosaltres al principi crèiem que no seria possible estar com Cuba i ara estem pitjor, amb un model cubà molt restrictiu, confiscador, anul·lador de llibertats ... Anem, una dictadura. L'única manera de Maduro per mantenir-se al poder és l'autoritarisme i la repressió.


Els qui defensen a Chávez esgrimeixen que a Veneçuela molta gent té accés a l'educació.

És mentida. L'educació s'ha deteriorat molt: s'han eliminat exàmens i matèries com Física, Química o Matemàtiques -ja no s'estudien en el Batxillerat per la incapacitat del Govern per formar professors en aquestes matèries-. Així, ha disminuït la qualitat dels estudis perquè els veneçolans ja no estudien aquestes matèries. El país no té personal docent perquè l'Estat paga molt malament. Tot està molt esvalotat. L'accés a l'educació és un frau, ja que es basa en el culte al chavisme.


Com és i com era aquest país que va deixar Chávez?

Veneçuela sempre ha viscut de la indústria petroliera en un 80 o 90% -ara, però, depenem d'ella en un 100% -. El chavisme ha destruït l'empresa privada i tot s'ha d'importar. Abans es importava un 30%, ara és al revés: s'importa més del 80% del consum. El barril de petroli abans estava a 7 dòlars però mai es va fer cua per comprar aliments. Ara si. En els últims moments de la vida de Chávez, el barril de petroli estava a 100 dòlars, és a dir, hi va haver una bonança molt gran- i es va malgastar. En aquest moment, ja s'estaven fent cues als supermercats per comprar carn, arròs, llet, carn, sucre... Les cues van començar amb els últims moments de Chávez i s'han accentuat amb Maduro. Són quilomètriques i, en arribar el teu torn, després de sis hores sota el sol esperant, moltes vegades ja s'han acabat els productes. És una frustració molt gran que el petroli estigui a 40 dòlars i que alhora no tinguem res per menjar ni on comprar. Està previst que la inflació any sigui aquest any de més del 700%. En aliments, més del 1000%. I si l'any que continua Maduro, serà del 2.000%.


Per què Veneçuela no produeix?

Perquè el Govern va prendre el control de les empreses de producció. És un país sotmès a la importació i el poble, alhora, s'enfronta a unes fams tremendes. La gent passa molta gana i arriba a morir-se de fam i desnutrició. No hi ha manera tan sols de donar-li llet materna als nens. La gent està molt prima, sobretot a la gent gran i els nadons.


Vostè al llarg de la seva carrera va entrevistar a Chávez 16 vegades. Com era?

Molt simpàtic, seductor, encantador. Aquest era el seu ganxo, era molt carismàtic. Et seduïa amb la seva retòrica i oratòria, amb un discurs molt populatxer i obert. Enganyava molt bé, era un comediant, tenia molt bona veu, però només per a seduir i enganyar. Chávez va exportar el model marxista-leninista i va enganyar a tothom. I ara paguem les conseqüències, ja que estem patint un model fracassat.


Veneçuela és un país sotmès a la importació i el poble, alhora, s'enfronta a unes fams tremendes. La gent passa molta gana i arriba a morir-se de fam i desnutrició. No hi ha manera tan sols de donar-li llet materna als nens.


Creu que Maduro seguirà molt temps en el poder?

Ha perdut molt suport popular. Maduro està destruint el llegat de Chávez.


Llavors què és el que pretén Maduro?

Mantenir-se en el poder perquè ha instal·lat màfies de militars que ho controlen tot. Aquesta és l'única manera de romandre-el autoritarisme i la repressió- perquè ja no té suport popular. Per això no vol el referèndum revocatori -ho ha estat entorpint, doncs hauria de ser a finals d'aquest mes-, vol que sigui l'any que per impedir les eleccions anticipades. Són els nois de Podem qui estan aconsellant a Maduro que posposi el revocatori per al proper any. Fins i tot si sortís derrotat el pròxim any, no es podran fer eleccions anticipades, sinó que manarà al seu vicepresident acabar el mandat fins al 2019.


És Podem conegut a Veneçuela?

Com no! Es va fer conegut arran de les publicacions d'ABC de documents signats, entre el 2009 i 2012, per Chávez. Ell va arribar a autoritzar fins a set milions d'euros per Errejón, Moneder i Esglésies. Però, compte, encara que Chávez hagi mort, Maduro ha continuat pagant-los, i molt. No sabem quant els està pagant, però sabem segur que així és perquè la setmana passada va sortir el nomenament d'un representant de Podem en la Gaseta Oficial com a membre de l'alt comandament militar per a la distribució de les bosses de menjar. És a dir, que és la gent de Podem què determina qui mengen a Veneçuela i qui no, qui van a tenir habitatges i qui no. I fan coacció i xantatge a través d'aquestes prebendes del Govern.


Podem està ara mateix en crisi amb dos bàndols enfrontats: els errejonistas i els pablistas.

Sí, estan en guerra per controlar el poder. El problema de Veneçuela està molt lligat a la destinació de Podem. Per això Podem aposta perquè continuï el chavisme després de Maduro.


Però a Espanya no hi ha molta gent que doni suport al chavisme.

Perquè s'ha desprestigiat. Ara a Podem no li interessa identificar-se molt amb el chavisme perquè els desacreditaria. Veneçuela pel moment fa pudor per a ells. Ah, però abans no li feia mala olor. Ells adoraven a Chávez, però ara fan creure que ja no els interessa.


Podem i el chavisme es retroalimenten. El chavisme finança a Podem a Espanya per tenir la seva punta de llança per a tot Europa, com ja va fer amb diversos països d'Amèrica Llatina.


En 'El ocaso de Chávez' també es recull el romanç que l'expresident va viure amb l'hostessa del seu avió presidencial.

Sí, Lidia Fajardo. Em va dir que Chávez va ser el gran amor de la seva vida. Van tenir una filla anomenada Sara Manuela. Avui dia deu tenir uns vuit anys i ni ella ni la mare viuen ja a Veneçuela. Lidia ho va acompanyar en els últims moments: aquest és el costat humà de Chávez. Va tenir sort al poder comptar amb una persona que l'acompanyés a tot arreu, ja que va ser el president de la història de Veneçuela que més va viatjar.


Se segueix sense saber la data exacta de la seva mort.

Exacte. La data oficial és el 5 de març, però segons el metge Chávez va morir dos mesos abans. A finals de desembre hauria mort per un atac cerebral-mort en vida-. Després va estar uns 15 dies connectat a un respirador oficial i finalment va morir per una aturada respiratòria quan ho van desconnectar. El discurs oficial sosté que va morir d'una aturada cardíaca, la qual cosa és mentida. Van ocultar tot per preparar la documentació i els decrets per seguir en el poder. El Govern va estar dos mesos preparant la successió de Chávez.


I després van venir les eleccions, el 14 abril 2013.

Sí, que van ser fraudulentes. Havia guanyat Capriles, el candidat de l'oposició, però al final de la tarda es van comptabilitzar 100.000 vots més a favor de Maduro. Va ser tot molt renyit.


Què li sembla que el tema de Veneçuela s'utilitzi de electoralment a Espanya?

Em sembla bé perquè si nosaltres haguéssim tingut a algú que ens advertís sobre els mals que anava a causar Chávez no estaríem així. Podem és un engany perquè utilitza la mateixa fórmula que va utilitzar Chávez al principi. Podem i el chavisme es retroalimenten. El chavisme finança a Podem a Espanya per tenir la seva punta de llança per a tot Europa, com ja va fer amb diversos països d'Amèrica Llatina. El que passa és que el chavisme s'està enfonsant: va morir amb Chávez. Podem té les restes, la continuació aquí a Espanya. Per això és important que es denunciïn aquests vincles. El que està passant a Veneçuela pot passar a Espanya, i tant de bo obriu els ulls. Encara hi sou a temps. Els veneçolans mai vam creure que ens passaria això.


1 Comentaris

1

Sembla un nou capítol d'atacs a Podemos pels franquistes i l'extrema dreta. Segurament menteix i les seues mentides està ben pagades presumptament per un pp que veu un PsoE desfet i ara tem l'entrada de Podemos, més difícil d'eliminar. Cal recordar el tractament que li donaren a les "notícies" falses contra Podemos.

escrit per remigio III 15/oct/16    11:56 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH